2020. febr. 21.

Koncz Ákos: A debreceni Czinka Panna



(Debrecen sz. kir. város leveles-ládájából)

Ki ne hallott volna Czinka Pannáról, ki a 18-ik században az ország egyik legnagyobb zenei tehetsége volt. Ott élt a Sajó partján boldogan, vagyont szerezve csodás játékával. Élt, halt a hegedűért s híres Amati hegedűje vele egy sírban pihen a sajóvölgyi temetőben. Nagyapja lelke szólalt meg hegedűjén, az öreg cigányé, ki családjával együtt Rodostóba kísérte II. Rákóczi Ferencet. Itt termette az öreg cigány az édesbús, honfifájdalommal átszőtt Rákóczi kesergőket és Bercsényi nótákat, melyeknek hallatára sírunk, siratva nemzeti dicsőségünket. – Czinka Panna, a vén cigány unokája is elporladt már hegedűjével együtt, de hallgató nótái felsírásakor, még most is megelevenednek előttünk a nagy idők nemes alakjai.

*

Kevesen tudják, hogy Debrecennek is volt egy Czinka Pannája. Nótái nem maradtak ugyan fenn, de síró hegedűjének bánatos hangja régi könyvek poros írásaiból szól felénk. Ő is a 18-ik században élt, itt Debrecenben, nótáit azonban szerte énekelték a hazában s nem volt a városban és vidéken vigasság, lakodalom, keresztelő és szüret, melyre hivatalos ne lett volna a bogárszemű cigány leány…

Honnan került Debrecenbe a cigány leány?  - senki sem tudta megmondani. Ő maga is csak homályosan emlékezett arra, hogy valahol a Tisza partján sátorozott egy cigánykaravánnal. Egyszer aztán meggyűlt a cigányok baja a hajdúkkal s hanyatt-homlok menekültek szerteszét. A pandúrok a hátrahagyott holmik és ágyneműk között találták a kis cigányleányt, aki alig tudta félelmében a nevét is kimondani.

A jószívű hajdúk megsajnálták a kis porontyot, a ki a Vica névre hallgatott és behozták a városházára. A tiszteletes és nemzetes tanácsban másnap elhatározták, hogy a talált gyermeket ezentúl a nemes város fogja neveltetni. az ezen ügy elintézésére kirendelt szenátor át is adta a kis Vicát Portörő Jánosné asszonyomnak, ki két rénes forintokért havonta fel is vállalta a Vica gondozását, azon tanácsi utasítással, hogy „a gyermek ne cigány erkölcsökben, hanem magyarosan nevelődjék.

Nemes Portörő Jánosné asszony szeretettel nevelgette a kis Vicát.  Olykor-olykor szigorú is volt a nagyasszony, mert Vicának természetében volt a kóborlási hajlam. Néha úgy eltűnt a Portörőné gondos szemei elől, mintha a föld nyelte volna el. Ilyenkor az egész háznép keresésére indult, s rendesen valahol a határban találták meg futkározva pillangók és virágok után a mezőn.

Nagy lakodalom volt ez időben a Portörő porta szomszédságában, melyről a kis Vica sem maradhatott el. Szólt a muzsika s a kis cigányleány egy pillanatra se vette le szemeit a barna fiúkról. Még az étel se kellett neki, úgy hallgatta fajának játékát. Nagy fekete szemeit egy pillanatra sem vette le a hegedűkről és mikor Mihók Bence, a prímás, a sóvárgó leánynak odaadta hegedűjét, a kis Vica oly szépen elhúzott egy pár ösmert nótát, hogy még komoly Nagytiszteletű Apáty Miklós prédikátor úrnak is odatévedt a szeme a gyermekre.

Másnap aztán Sződy Márton szenátor úr, ki szintén ott vigadott a lakodalomban, elhalt fia hegedűjét elküldötte a kis Vicának. Nosza, volt is öröm és e naptól kezdve nemzetes Portörő Jánosné asszonyom portájáról egész nap nem halt ki a hegedűszó.

Vica szép leánnyá fejlődött. Cigány származását csakis éjsötét haja, bogár szeme és hófehér fogai árulták el. Lassan-lassan elhagyta szilaj természete és csöndes, ábrándos leány lett belőle. Megszerette a házimunkát és valóságos jobbkeze lett Portörő Jánosnénak, ki most már maga jelentette a tiszteletes és nemzetes tanácsnak, hogy nem fogad el tartásdíjat, „mivelhogy az árvának sok hasznát veszi a házi foglalatosságok körül.”

Esténkint, mikor Vica a házimunkát elvégezte, elővette hegedűjét és órákig játszott a nagyasszony gyönyörűségére. Ilyenkor a nagyasszony szemei megnedvesedtek, elmerengve múltján, melybe annyi keserűség gyülemlett össze.

Húsz éves volt már Vica, mikor nemzetes Portörőné asszonyom megbetegedvén, egy jobb hazába költözött. Most lett csak igazán árva a szép cigányleány. Meghalt jótevője, édesanyjánál is hűségesebb gondozója. és bár a nemzetes asszony egyéb rokonai hiányában, minden vagyonát Vicára testálta, a szegény leány vigasztalhatatlan volt, mikor megmentőjét eltemette.

Vica a temetés után eltűnt Debrecenből. Három évig nem tudta senkik, hogy merre jár. Míg oda volt, háza leégett s telkét felverte a gyom és dudva. Sokan azt hitték, hogy a nagyasszony után való bánatában elemésztette magát, vagy világgá ment, hogy ne lássa többé azt a helyet, melyen a boldogság után ly nagy csapás érte.

Három év múlva előkerült Vica. Ezen idő alatt a családját kereste az egész országban, de nem jutott nyomukba. Fáradtan, kimerülten érkezett hegedűjével Debrecenbe s eladva kis telkét, csöndesen éldegélt a városban.

Később egy kis bandát alakított, melynek ő lett a prímása. Csakhamar annyira felkapták a bandát, hogy Debrecen legrégibb cigánya, Mihók Bence is Vicához szegődött, s rövid idő múlva Vica szép vagyont gyűjtött magának.

Lassankint az egész város megszerette a jó erkölcsű, szorgalmas és szépséges cigányleányt. Bejáratos volt az úri házakhoz is, tiszteletes uramék portáján éppen olyan szívesen látták, mint a szenátor urak kőtornácos házaiban…

Pedig sokkal jobb lett volna, ha a szép cigányleány sohasem jött volna vissza Debrecenbe. Mint később kitűnt, szerelme hozta vissza kóborlásából. Szerelméről nem tudott a világ, még boldogult Portörőné asszonyom sem, szívébe zárta mélységes szerelmét Vica, mert sokkal okosabb leány volt, semhogy be ne látta volna, hogy ő sohasem lehet a nemes Tar István mátkája.

Tar István egyetlenegyszer beszélt a szépséges cigányleánnyal. Ez az egyetlen találkozás elég volt, hogy hosszú időre feldúlja a város nótáriusának nyugalmát. Egy időre ugyan nemesi büszkesége legyőzte szerelmét, de midőn a leány eltűnt Debrecenből, Tar István olyan lett, mintha kicserélték volna. Özvegy édesanyja kétségbeesve látta szerelmes fiának bánatát, de bármiképpen faggatta is Tar Istvánt, nem árulta el nagy szomorúságának okát…

Mikor aztán Vica hazakerült, a két fiatal találkozott a tekintetes Derecskei Péter uram leányának lakodalmán. A találkozásnál szemük összevillant, s azon este Vica szórakozottan játszott hegedűje húrjain. Tar István hamar észrevette, hogy a leány is érdeklődik iránta, módot keresett tehát, hogy valamiképpen beszélhessen a leánnyal.

A vacsora alatt míg pihent a muzsika, Vica kiment a kőtornácra, hogy a hűs levegőn egy kissé csöndesedjék szíve verése. Tar István pár pillanat múlva észrevétlenül kiosont a leány után, s az álmodozót megszólította.

- Miért jött utánam? – szólt fájdalmasan a szép leány. Nekünk nem szabad találkozni. Maga nemes úr, én meg szedett-vedett muzsikus cigánylány vagyok. Se apám, se anyám, se hazám… Menjen be, hagyjon magamra és ígérje meg, hogy sohase szól többet hozzám az életben.

- Vica! – felelt a lángba borult arcú nótárius, ne beszélj velem így, mert összetöröd a lelkemet. Hiszen tudod, hogy szeretlek s mióta elmentél, nem volt nyugodalmam. Szeress és jöjj velem. Elvinnélek innen messze, ahol nem ismernek az emberek. Lemondok mindenről, ha az enyém leszel. menjünk most azonnal. Az éjszaka sötétsége lesz a pártfogónk s mikorára megvirrad, túl leszünk a határon s te örökre az enyém leszel…

E szavakra, melyeket suttogva, zihálva mondott el a fiatal nótárius, felvillant a leány szeme. Végignézte tekintetével a daliás embert, nehány könnycsepp futott le arcán és végtelen fájdalommal csak annyit mondott:

- Tar István! szeretlek és talán meghalok utánad, de ne feledd, hogy becsületes leány vagyok. A cigányleány nem lehet feleséged, de kedvesed sem lesz soha…

És ezzel otthagyta Tar Istvánt, visszament a mulatozók közé, kezébe vette hegedűjét és rákezdett arra a maga csinált nótára, melyben fajának boldogtalansága volt fájó dalban elmondva.

Tar Istvánnak is szívébe gyülemlett a fájdalom és azon este alig tudtak a víg cimborák tőle nehány szót kicsikarni… Nem is soká maradt a vigadozók közt, hanem hazament és már délr2 járt az idő, midőn nehéz álmából felébredt.

Vicának is össze volt törve a lelke, mikor reggel felé fáradtan hajlékába tért. Elgondolta múltját és szomorú jövőjét… Szerette Tar Istvánt fajának szenvedélyes szerelmével, de büszkesége, melyet nemzetes Portörőné asszonyom oltott a szívébe, tartózkodóvá tette a leányt. Ezer meg ezer terv fogant meg az agyában… Egyik pillanatban arra gondolt, hogy ismét elmegy a világba, másik percben azonban eszébe jutott, hogy a Tar István látása nélkül nem lesz nyugalma sohasem.

* 
Mikor Tar István a déli hívóra benyitott az édesanyja szobájába, - nemzetes Tar Mihályné asszony ijedtében összecsapta a kezét…

- Mi bajod? – kérdé édes szeretettel egyetlen fiát, hiszen arcod halovány; talán beteg vagy én szerelmem, szólj anyádnak üdvösségem… Talán meghűltél a lakodalomban, vagy a szívedet bántja valami… Itt vagyok én melletted, ülj le ide mellém, meggyógyítlak, megvigasztallak én édes jó fiam…

És Tar István, az a nagy, erős, daliás ember az édesanyai szavakra ellágyult és az anyai szívre hajtva fejét, suttogva, mint a gyónó, bevallotta, hogy szerelmes egy leányba…

- Ha csak az a bajod – én virágom – azon még segíthetünk – mondá a nemzetes asszony és nagy fehér kötényének szélével letörlé könnyeit. Hiszen a magad ura vagy, hivatalod és tisztességed van, én meg tudod, hogy régen lesem már a szándékodat…

- De nem lehet az enyém, akit szeretek – felelé István végtelen bizodalommal nézve édesanyjára.

- Vajon miért nem? – kérdé Tar Mihályné…

- Mert cigányleány az, akit szeretek…

Tar Mihályné ebben a pillanatban azt hitte, hogy az ég és föld szakadt le körülötte… Ajkain megfagyott a szó, arcát halálsápadtság borította el, majd egy kis levegőhöz kapva, kitört belőle a felindulás szava…

- Mit? Cigányleányt akarsz hozni az én portámra? Talán Vicát, azt a szedett-vedett muzsikuslányt… Csak ez kellene még nekem… Megbabonázott nézésével, megrontott, na de sebaj. Még ma kiebrudáltatom a városból azt a céda leányt. Neked meg édes fiam, legyen eszed, és feledd el azt a nem hozzád illő fehércselédet…

Tar István nem mert ellenkezni a nagyasszonnyal, aki nyakába kavarintva rózsás, rojtos nagykendőjét, lélekszakadva rohant a főbíró uramhoz a városházára.

Domokos Márton, Debrecen város immár hetedízben megválasztott főbírája éppenségesen haza készült, mikor Tar Mihályné asszonyom berontott hozzája. A főbíró maga is megijedt a nagyasszony dúlt ábrázatától és résztvevően tudakozódott, hogy miben lehet a nemzetes asszony szíves szolgálatára.

- Nagy bajom van, főbíró Uram – felelt szaporán Tar Mihályné. A fiam megbolondult és el akarja venni Vicát, azt a szedett-vedett cigányleányt. Ezen a dolgon csakis a főbíró uram segíthet úgy, ha kiparancsolja ezt a legényvesztőt a városból. Ha nem teszi, akkor Isten engem úgy segéljen, kitagadom a fiamat a jussából és elkergetem a házamtól.

Tar Mihályné asszonyom azt hitte, hogy a főbíró nyomban kiküldi a város embereit az ő óhajtásának végrehajtására. Ámde csalódott, mert a főbíró megsodorván szép bajuszát, mosolyogva így szólt a még mindig peroráló nagyasszonyhoz:

- Nem tehetek eleget kívánságának, kedves öcsém asszony. Az a leány nem tett semmi rosszat, és a város gyermeke. Egyéb bűne meg nincs annál, hogy Tar István öcsémet szereti. Derék, szorgalmas leány az a Vica, mindnyájan szeretjük. Éppen azért sohse törődjék vele húgomasszony, ha szeretik is egymást a fiatalok. Azt azonban megteheti kigyelmed, hogy kitagadja a fiát, ehhez jussa van, de nekem nem áll hatalmamban a város fogadott leányát kiűzetni a határból.

Erre a feleletre nem volt elkészülve Tar Mihályné. Elfutotta az epe és a faképnél hagyva a város érdemes főbíráját, hazarohant, hogy ultimátumát közölje a fiával…

Mikor hazament, hasztalan kutatta fel az egész házat és udvarkertet, egyetlen fiát nem találta sehol sem…

Csakhamar híre futott a városban a daliás Tar István eltűnésének, de hogy mi okból mondott búcsút Debrecennek, azt csak hárman tudták: a főbíró, a nagyasszony és a szép cigányleány…

Egy pár nap múlva azonban megtört a Tart Mihályné büszkesége. Árvának és szerencsétlennek érezte magát fiától megfosztottan. Nem volt se nappala, se éjjele és egy kínosan átvirrasztott éjszaka után elhatározta, hogy felkeresi a cigányleányt.

Mikor bekopogtatott a Vica lakásán, nem a büszke asszony lépett be, hanem a fiáért aggódó anya. Eleinte szó nélkül néztek egymásra, mert mindketten el voltak fogódva. Végre is Tar Mihályné nemzetes asszony vette fel a szót, s megállva  fekete ruhás leány előtt, így könyörgött hozzá:

- Édes leányom, eljöttem hozzád, hogy megtudjam egyetlen fiam hollétét. Add vissza nekem fiamat s megáld érte az Isten. Tudod, hogy egyedül állok a világon és nincs senkim a nap alatt. Könyörülj rajtam édes leányom és ne engedd, hogy elsorvasszon a bánat és szenvedés.

Vica részvéttel, szemeiben könnyekkel hallgatta a nagyasszony panaszát, de felvilágosítást nem adhatott, mert maga sem tudta Tar István hollétét. Próbálta megnyugtatni, lecsendesíteni, de Tar Mihályné nem hitt a leány szavainak.

- Hát ha nem mondod meg, hogy hol van a fiam, légy átkozott – tört ki a nagyasszony. Verjen meg az Isten mind a két kezével, s ne adjon gonosz lelkednek nyugalmat se ezen, se a másvilágon. Emésszen meg… de itt nem tudott tovább átkozódni, szava elhalt, fejéhez kapott és egy sikoltással végigterült a szoba padlóján.

A rettenetes átokkal sújtott leány a házbeliek segítségével ágyba fektette a szélütött nagyasszonyt és elhívatta Durcsán felcsert, aki megvizsgálván a beteget, aggodalmasnak találta a helyzetet. Vica e pillanattól kezdve nem mozdult a beteg ágyától és őrködött a boldogtalan anya lázas álmai felett.

A negyedik napon aztán a főbíró Uram a város kocsiján lakására szállíttatta a beteg asszonyt és megkérte Vicát, hogy ápolná, míg előkerül a világba ment Tar István.

Hetek múlva egy éjszakán felnyitotta szemeit a beteg. Révedezve nézett körül s nem emlékezett arra, ami vele történt. Vica végtelen gyöngédséggel szólt a beteghez, kinek arcán két forró könnycsepp futott végig. Vica látva a könnyeket, maga is sírt, majd a beteg átkarolva a szép leányt, szívéhez szorította és töredező hangon bocsánatát kérte…

Reggel aztán a Nagyasszony elhívatta tiszteletes Derecskei Péter urat, Domokos Márton főbírót és Nádpataki János nótáriust, s miután tévedéseiről abszolúciót nyert a tiszteletes úrtól, testamentumot tett és összes vagyonát távollevő fiára és Vicára hagyta.

A nagyasszony nem kelt fel többé ágyából, Vica meg nem mozdult mellőle egy pillanatra sem. Várták Tar Istvánt és imádkoztak visszatéréséért.

És a jó Isten megkönyörült a két imádkozó és búsongó szíven. Egy estén, midőn különösen kínos órái voltak a nagyasszonynak, hazaérkezett bolyongásából Tar István. Mikor belépett a házba, Vica épp az ágy előtt imádkozott térdelve. A nagyasszony száraz keze a szép leány fején nyugodott s ajkai áldást rebegtek ápolójára.

Vica aztán csöndesen felkelt és kézen fogva Tart Istvánt, odavezette a nagyasszony ágyához. Ebben a pillanatban felnyílt a beteg szeme, a halvány arc kipirult és elerőtlenedett karjaival hosszan átölelve tartotta idegenből megjött gyermekét.

Most már ketten ápolták a nagyasszonyt, ki lassan-lassan visszanyerte egészségét. Az első napon, mikor odahagyhatta ágyát, eljött Derecskei tiszteletes úr és áldásával összeadta a fiatalokat.

Tar István boldog volt, mert hosszú szenvedések után magáénak mondhatta a szép leányt. Vica holtig hű ápolója maradt a nagyasszonynak, ki még hosszú időn át gyönyörködhetett két unokájában.

A Tar István utódai még most is élnek Debrecen környékén s kegyelettel őrzik a Vica hegedűjét, mely ha most megszólalna az ő kezében, bizonyosan boldogságról zengene…

Forrás: Debreczeni Képes Kalendárium. III. évf. 1903.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése