2020. febr. 23.

Ismeretlen szerző: Kendernyövés




Az éjszaka termékenyítő eső hullott a szomjúságtól eltikkadt földre. Napkelte előtt még ott ragyognak áldásos cseppjei a növények haragos-zöld levelein. Mintha újjáéledt volna az egész nagy természet! Még a nap sugára is örömteljes színben ragyog, mikor játszian végigsurran a rezgő lombok között.

Megkérte segítésre a két szomszédasszonyt is. Az ilyen munka nem jár fizetéssel. Kölcsönben megteszi egyik a másiknak azt a kis szívességet. Ma nekem, holnap neked!... Hangos beszélgetés között haladnak a mező felé, hogy mire felszárítja a nap a kenderről a nedvességet, hozzáláthassanak a nagy munkához.

 
Gádorné asszony már kora reggel ki is rándul a mezőre. Itt az ideje a virágoskender kinyövésének. Éppen csak egy kis esőre várakozott, mert bizony a száraz kenderszárak erősen odagyökereznek a földtalajba, úgy, hogy száraz időben nehezen lehet kihúzgálni őket.

A magvas kender még zöld. Közüle kell kinyőni a magasabb szárú virágost, mely sárgult szárával, hulló, fürtös virágával messziről elárulja magát. A munka kezdetét veszi. Ketten a nyövéshez látnak s hordják ki a szomszéd földre a kihúzogatott szárakat, melyeket azután a harmadik asszony kenderből sodort kötéllel kévébe kötöz.

A távolban piros arcú leányok szedegetik ki a földből a kenderszárakat. Lágyan zsongó szellő szárnyán messze elszáll nótájuk:

„A kenderem elázott,
A tóban kicsirázott;
Óh, beh derék legény vólt,
Kiért szivem majd meghótt!”

Alkonyatra sűrű sorokban állanak a kévék a barázdában. Gádorné asszony gyönyörködve szemléli, míg a másik két asszony egybehangzó véleménnyel mondja ki a kritikát, hogy jó szösz lesz a kenderből, mert vékony szárú.

Kell is ám a jó szösz, mert Gádorné saját keze fonta-szőtte vászonból készíti el a „fehérruhát”. Jobb is az, mint a városi gyolcs; erős, tartós, mezei embernek nagyon felfér a „strapához”. A Tisza-vidéken különben nagyban termesztik a kendert. Télen át a falusi asszonyok mit is csinálnának, ha nem fonnának?... Egyes helyeken fonóházak is vannak, hova egybegyűlnek a falu leányai és legényei s miközben a leányok kezében gyorsan forog az orsó, áhítattal hallgatják az öreg révész meséjét, aki egy pipadohányért érzékeny hangon beszéli el az aranyhajú királykisasszony történetét.

Forrás: Debreczeni Képes Kalendárium. V. évf. 1905.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése