2016. febr. 21.

Váradi Béla: Két ember a gellérthegyi estében…




- Hitetlenek csak nevessetek. –

A nagy monstrum város, mint egy kormos tűzkatlan gőzölgött a hűvös estében. Forrt bennem az élet. A tömegélet tetején halál pillédzett. Százezrek agyveleje, izma, idege, erénye, imája, bűne, szitkozása összekeverve főtt a nagyedényben. Születtek, küzdöttek, kapaszkodtak, emelkedtek, visszaestek, pusztultak benne az emberek. A milliós város munkáinak véres verítéke, dolgozó testünknek izzadtsága fantasztikus párává gomolygott az emberi főzőkatlan felett, s ha a kérlelhetetlen „örökidő” nem űzi tovább az emberi energia pusztulásának veszedelmes felhőit ez izzadó város felől, még vihartól lehetett volna tartani. A Duna mint jeges borogatás feküdt az izzadt, beteg város koponyáján.

A folyó jobb partján már másképp állt az élet. Alattomosan, sunyin hallgatott a csendesség. Még nem volt sötét s máris aludni készültek az emberek. Kis mosolygós, öreg időket átélt, mégis naiv házikók homályos szemmel szundikáltak a görbe utcákon, csak a túlsó zsivajoldalról átgurult álmatlan, nyöszörgő, emberszállító, sárgára festett gépládák csúszkáltak  a síneken.

Délután hat óra volt és tavaszelő.

Két ember a sok közül kezet-kézben tartva támaszkodott a Gellérthegy felfelé vivő korlátjára, nézték a kigyulladt embergőzös várost, örültek, hogy egymás mellett lehetnek s a lelkifátyol finom boldogság-tisztasága széppé varázsolta őket, mint a szentképeket.

A hegen elbújt csend pihegése, a folyó partját dübbentő élet felszállt, fáradt visszhangja ott permetezett a két ember körül… látták a sötétséget, hallották a csendet, érezték az érezhetetlenségig finom túlvilági szerelmet s szinte belehaltak az élet élésébe. Hallgattak, mert hallgatásukkal mindent kibeszélhettek, boldogok voltak, hogy boldogtalanok s féltek megszólalni, nehogy a hang elkergesse lelküket ivó szomjas kívánságukat, mint a szél a virág mézét szívó színes lepkét. A két érzékeny szívű ember patyolatlelke csordultig telve volt ártatlan, rossz embert mosolyogtató boldogsággal. Nem voltak hozzászokva, nehéz volt tartani s a korlátra dűltek hogy a hideg vasra tegyék forró szívüket.

A két dagadtszívű ember hangtalanul, érzéseikkel beszélgetett.

- Látod, hogy szeretlek, mennyire téged érezlek mindenben, te csúnyán is nekem szép, különös, ismerős ismeretlen ember? Meg tudod-e vajon érezni leheletszerű isteni foszforba itatott lelkem mennyei tisztaságát? Nem fogsz-e félreismerni, szavaimat úgy fogod-e érteni, mint ahogy ezer férfi közül kilencszáz kilencven kilenc nem úgy értené? Nem fog-e szemed tiszta szerelmem igazságán kinyílni, magadról többet képzelni, testemet szeretni, őérte vágyódni, mert akkor szegény balga tucatfiú sajnállak, akkor Isten veled.


Egy sokatmondó kézszorítás volt a felelet, az asszony a kézszorításból mindent megértett… a fiú hangtalanul a szívével felelt.

- Látom, hogy nem ismersz, de nem is ismerhetsz, nem tudod s csak sejted lelkem értékét. Légy nyugodt, én is szívember vagyok, a tested csak annyira fontos, hogy elhozza drága szép színes lelkedet nekem. lelkem, mint ezerhúrú hárfa soha nem hallott csodás melódiát fog dalolni neked, ha szíved szerelme megértően fog cirógatni.

Így beszéltek mély hallgatással.

És az este, mint lábujjhegyen besurranó tolvaj észrevétlenül beszökött a világ nagy szobájába, betette az ablakokat… sötét lett, a szoba sarkában mint a tolvaj lámpása keresően kutatott a hold. Már jó ideje feküdt a hegyen a sötétség s a két különös ember kezet-kézben, szótlanul állt egymás mellett, mintha két dobogó szívű szobor lenne.

Az asszony bátrabb volt… megtörte a csendet.

- Te drága, bűnös csodaszép Budapesten, itt vagy előttem, beléd látok, hiába zümmögsz, hiába fénylesz, látom a bűnöd s megborzadok, ha elgondolom, hogy mily rengeteg bűnt, mocskot viszel végbe csak e rövidke perc alatt is.

- De a munka, az izzadás, a lemondás, a szükség, a sok éhes száj kenyér utáni tátogása, a sok éves veríték lemossa a bűnt a bűnösökről – szólt révetegen a férfi s szeme, küzdelmes életének tüzes múltját égette a nő lelkébe. Mondani akart még valamit, de a látványtól elfelejtette… természetimádó volt, a villanyfénnyel teletűzdelt Duna a fényben lubickoló sárkány, amint a hegy lábára tekerődzött, megnémította a férfit, csak a mozaikos nagy vizet nézte… meglátta benne a másvilágot, a boldogságot, az asszony kezét… s az asszony kezében a másvilágot érezte.

A férfi nem tudta a nő nevét, a nő nem ismerte a férfit, életükben másodszor találkoztak és a két kéz mégis oly meghitten tartotta egymást, mintha egymásnak, egymásért születtek volna. Egy héttel azelőtt ismerkedtek meg szükségből, véletlenül, unalomból. Egy kocsiba szálltak, hosszú volt az út. A fiú szomorúan nézte, amint a tanyák, házak, fák emberekkel a vonat elé kiszaladnak, de a vasszörny szívtelenül elrohan mellettük. Csúnya fiú volt, igénytelen, csak a homloka volt szép, kiabálós,ami megállította a sajnálkozó emberi szemeket s mindenkinek a fülébe súgta, ha süket volt, kiáltotta: Nem az vagyok, akinek láttok! Az asszony szépasszony volt, olyan, amilyen sok van a világon. Ha hallgatott, olyan volt, mint a szép átlagasszony, de ha beszélt, arca átszellemült, szeme ragyogott, ajkán a puha szép pompás szíve csókolódzott, olyan csodaszép volt, hogy az emberek kivétel nélkül szenvedélyesen szeretni vágyták, a beszédét, a lánglelkét, a száját s féltékenyek voltak rá, azt kívánták, hogy csak nekik szóljon a szó, csak egy, ne mindenki, csak ő hallgassa, az isteni szép szimfóniát, hódolattal csodálták a szépségek asszonyát, csak az ostobák, a brutális keményfejűek, a szürke kis életrágó emberek maradtak közömbösek.

A fülke tele volt utassal. A férfi és az asszony inkább szokásból, mint akarásból beszélgettek. Mikor észrevették, hogy beszélgetnek, hogy gondolataikat cserélgetik, közösen próbálják megállapítani az élet nehéz  fajsúlyát, a szép, jó, igaz labilis ledérségét, a kujon igazság gazságát, a jólfestett társadalom szalonjának tapétái alatt meglátják az embervértől jóllakott alvó házi rovarokat… észreveszik, hogy egy perc alatt többet beszéltek el egymásnak, mint mások egy élet alatt. Mikor észrevették, hogy mit tettek, hogy egymást megismerték, egymásba láttak, barátok lettek, egymásra találtak, az asszony, ki egész életében tudatlanul kereste ezt a férfit, de a fiú esdeklő szeme, a megtalált kifáradt lélek nyomorúsága sajnálkozást ébresztett benne, megsajnálta a csúnya fiút s megengedte, hogy másodszor is találkozhassanak, de utoljára.

Itt találkoztak másodszor is, de nem utoljára.

A Duna szeszélyesen nekiloccsant a parti kőlépcsőknek, a vízcseppek sírása felhallatszott hozzájuk. A hegre rárakódott a sötétség, fekete volt minden, csak a két fehér lélek ártatlan érzése foszforeszkált láthatatlan túlvilági finomságban.

- Most már érdemes élni, szenvedni, tűrni. Érzem, hogy csak most születtem, eddigi életem életet élő halál volt, cél, boldogság nélkül. Rád gondolni, téged várni, látásodért szomjúhozni, szenvedni, kínlódni, ünneppé avatni minden találkozást, tégedet látni a rügyedző fában, a nyíló bimbóban, színben, dalban, vágyban, milyen szép is ez a csúnya élet – s a fiú boldogan fellélegzett.

A két egymásra talált lélekember hiába volt egyedül, még arra sem gondolt, hogy megcsókolja egymást. Örültek, hogy egymásra leltek, hogy szívükben egymáséi lettek. E nem mindenkinek megadott mennyei boldogságban észre sem vették, hogy testük van, minden érzést a lelkük követelt s a hold, az élet ezüst temetője jószívűen felhők mögé bújt a két kinyíló boldog élet elől. A Gellérthegy téltő megtépázott fái, bokrai elnyűtt cserjéi mintha kivirágzottak volna, illatos, virágos hódoló csokorrá zsugorodtak össze a két nagy lélek előtt. A nő lelkének virágával volt tele a világ. A férfi mámorosan nézte az asszonyt, a zokogó-nevető várost, sokat szenvedő szíve melléből tenyerébe csúszott, ott lüktetett ujja hegyén. A csodaasszony lelkének szavát hallotta a holdas folyam milliárd vízcseppjének susogásában, az asszony szerelmes szellemét pihegte a szent hegy, szívének tiszta aromáját rezegte a levegő, ujjongva táncolt a sok lámpafény a síkos Dunán, mert a csodaasszony a csúnya fiút szerette. A fiú érezte, hogy Ő lett a mindene, földje, ege, csillaga, napsugara. Szeretett volna szerelmet szavalni, - de érezte, hogy ez goromba sértés, nem ide való banalitás. A férfi s az asszony boldog volt… nem tudták, hogy e pár perc az élet, vagy a hosszú élet lesz e pár perc kálváriája, nem törődtek semmivel, mert boldogok voltak, eszük szívükbe fulladt, kezet-kézben tartva látták a gyönyörű mennyországot. A férfi csak akkor eszmélt fel, mikor lelke a hegytetőről a mélységbe zuhant és a kőkockákon ájulva terült el.

- Menjünk, mert késő lesz és tudod, a férjem… prózai ember.

-        -        -        -        -

Amikor a férfi egyedül maradt, érezte, hogy csak a lelke él, csodás valóságában egyedül csak ő él, teste lelkének temploma lett. A nagyvilág összezsugorodott, a boldogság végtelenséggé tágult és büszkén, mint egy világot nyert hadvezér fütyörészve ment haza szegényes, négyszázezer koronás hónapos szobájába. nem vacsorázott, mert nem volt pénze, de érezte, hogy övé az egész világ s örült roppant gazdagságának.

Forrás: Botond - Szépirodalmi és tudományos folyóirat II. évf. (1926) 3-4. sz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése