2014. máj. 20.

1849. július 31-ke Segesvár mellett





Akkor még egész fiatal ember voltam, most már – Isten kegyelmes jóvoltából – az elaggottak sorában állok. Nagy idő, egész 39 év fekszik közben, mégis reménylem, nem fogok hamis állítással vádoltatni, ha tán egy vagy másban a tiszta valóságtól némi eltérés fordulna elő, de törekvésem felhasználásával, mert fájdalom! kevesen vannak már, kiknek közreműködését igénybe lehetne venni, írjam le ama gyászos nap eseményeit, melyeknek én is egyik igénytelen tényezője és tanúja voltam.

Hírlapi cikkek írására mindeddig csak a kikerülhetetlen kényszer esetén tudtam magamat elszánni, de most egyszerű felszólításra teszem és egész készséggel, mert abban, ha a szőnyegre hozott kérdés tisztázásához bármi csekéllyel tudok is hozzájárulni, hazafiúi kötelesség teljesítését látom.

Felszólíttattam ugyanis, hogy a „Petőfi-Múzeum” számára írjam le azt, mit a segesvári csatára nézve – mely egyébiránt bármily ütközet számba is vehető – tudok, és kivált Petőfire nézve, aki minden valószínűség szerint amaz emlékezetes ütközetnek esett áldozatául.

Szerencsém volt már olvasni az „Erdélyi Híradó” és „Székely Nemzet”, valamint más lapok hasábjain is a Dr. Otrobán Nándor barátom, id. Gyalokay Lajos és több mások leírásait, de hát ezek is csak hosszú idő, és valószínű, hogy csak emlékezet után tették közzé azokat, emellett ők is csak gyarló emberek, s tévedhettek; de lehetetlen is oly körülmények között, minők akkor fennforogtak, minden mozzanatot figyelemmel kísérni, és emlékezetben tartani. Ne vegyék tehát rossz néven, ha nem éppen mindenben egyezik az én leírásom az övéikkel, valamint nem kívánom én sem, hogy az én emlékezetem tekintessék csalhatatlannak.

Hogy azok is, kik csak hallomás, vagy mások általi leírás után nyerhetnek tudomást és ismerhetik meg az erőket, melyek egymással szemben állottak, úgy hiszem nem lesz fölösleges, lehető rövidséggel megemlíteni, miből és mi módon létesült 1848-49-ben a magyar hadsereg, mely a hazai ellenséges nemzetiségek és két nagyhatalom harcedzett katonaságával küzdött, és melynek egy igen csekély töredéke több mint ötszörös erővel állott szembe Segesvár mellett.

Ezért kissé előbbre megyek az idővel.



Szolgálatomat én mint hadnagy kezdettem a magyar hadseregben, az addig fennállott első székely – csíki – gyalog határvéd-ezred egyik zászlóaljánál, hol addig mint altiszt szolgáltam, s mely még ugyanazon számot viselte, melyet viselt volt az ezred fennállása idejében. Amint azonban a magyar sereg győzelmesen mind több és több tért foglalt, alakíttattak új honvéd zászlóaljak a tömegesen és főképp a székelyföldről szállított újoncokból, melyek ama zászlóaljból kiszakított keretekbe illesztettek be. Egy ilyen új zászlóaljhoz lettem én is, főhadnaggyá előléptetés mellett, 1849. február havában áthelyezve, melynek összes legénysége udvarhelyi és marosszéki székelyekből állott.

Történt pedig ez Segesváron, s tudva van, hogy az akkori magyar kormány rendelkezésére szertárok nem állottak, tehát nem is a kormány által szereltettek fel az ilyen új zászlóaljak, hanem felszerelték azok magukat úgy, ahogy lehetett, és olyan fegyverekkel, amilyeneket kutatás útján, mint ellenséges földön találhattak: kovás puskákkal, vadász flintákkal, lándzsákkal stb. És egy ilyen zászlóalj, még néhány hasonlóval, alig pár heti oktatás után, s alig számbavehető képzett katonaság mellett, megtámadta a muszkák által védett Nagyszeben várost, és birtokába kerítette a védő sereg nagyobb száma dacára.

Még nem olvastam, de igen érdekes volna leírni a dicső Bem tábornok páratlan hadi taktikáját, mely e győzelmet számunkra kivívta, de ez most nem feladatom, s akkorrá halasztom a hozzászólást, ha tán erre is, mások kezdeményezése folytán alkalom nyílik.

Most tehát Szebenben vagyunk.

Innen több irányba kémjáratokat eszközölve és így tudomására jutva annak, hogy a Nagyszebenből Segesvár ellen vonult, de ott hallatlan kudarchoz jutott Puchner serege Brassónak vette útját, Bem tábornok is egész erejét arra fordította. Éppen március 19-ke – József napja – volt, midőn Feketehalomnál ütközetre került a dolog, mely megint az újonc honvéd sereg győzelmével végződött, és az utolsó osztrák és muszka erőnek az országból való kiűzését eredményezte.

Most tehát Brassóba vonultunk be, és ide megint nagyszámú újonc gyűlt a székelyföldről, főképp Csík- és Háromszékről, melyek mint fennebb mondám, keretekbe illesztve, új zászlóaljakat alkottak, mely alkalommal én az így alkotott 82. zászlóaljhoz tétettem át mint százados. Ennek legénysége részben már kiszolgált öreg katonákból, részben pedig fiatal, szinte gyermekszámba eső újoncokból állott.

Most már könnyebb volt a felszerelés, mert Szebenben a szertár birtokunkba került, s az ott és Feketehalomnál elesett vagy megszaladt osztrákok és muszkák is tekintélyes számban juttattak fegyvereket kezünkbe.

Brassóban hosszabb pihenő jutván zászlóaljunk részére, ezt a beoktatásra használtuk, míg más feladat Fogarasba, majd tovább Szebenbe, innen Gyulafehérvár, később a dévai fellegvár alá, s miután ez is kapitulált, Zalatna város romjai közé vezetett. Hosszasabb, a vad mócokkal folytonos csatározásban töltött idő után, midőn a megerősített muszka haderő és ennek védszárnyai alatt a kiűzött osztrák sereg visszatérve, a határokat kezdette ostromolni: kaptuk a parancsot, mely éjjeli-nappali, tehát forszírozott menetekben, Sepsiszentgyörgyre vezetett.

Eközben sikerült az egyesült osztrák és muszka seregének a határon többfelől betörni,, s több csatát vívtunk velök Sepsiszentgyörgy és Brassó között, anélkül, hogy az abszolút győzelem akár a mi, akár az ők részére dőlt volna.

De más irányban a muszkák tekintélyes serege Segesvárra jutott, és ott megfészkelte magát. Vannak, akik e sereg erejét 18.000 főre becsülik, én már akkor úgy értesültem, hogy 22.000-re rúgott és ennek több hitelt adok.

Zászlóaljunk, melynek készültsége és felszerelése a fennebb mondottak után megítélhető, még két más egészen hasonló zászlóaljjal együtt, most is forszírozott menetekben Sz.-Keresztúrra vezettetvén át, oda július 30-án esti alkonyatkor érkeztünk meg. Be nem szállásoltak, hanem a város Segesvár felől eső szélénél szabad mezőn telepedtünk meg, hova ugyanakkor még egy másik zászlóalj s csekély számú lovasság és tüzérség is érkezett.

Zászlóaljunk őrnagya azonban gyengélkedőnek jelentkezvén, ez éjre a parancsnokságot és felügyeletet mint rangidősb századosnak, nekem adta át, tudatván egyszersmind, hogy szükség esetén a városban a reform. papnál lesz megtalálható. De az éj minden nevezetesebb esemény nélkül telt el, csak kora reggel riasztott fel zajos dob- és trombitaszó. Én mindjárt századom rendezéséhez kezdettem, s többi százados társaimat is hasonlóra utasítván, a segédtisztet sietve az őrnagyhoz küldöttem jelentéssel, ki rövid időn visszatérve, azon jelentést tette nekem, hogy az őrnagy nem vonulhat ki, s a zászlóalj parancsnokságot rám ruházza át.

Erre én mindjárt lovam után küldöttem ugyan, de mielőtt az megérkezhetett volna, váratlanul megérkezett a hely színére Bem tábornok, már lovon ülve, s szeme mindjárt a mi zászlóaljunkon akadt meg, mint amely előtt lovas parancsnokot nem látott. Gyorsan oda lovagolva, felhevülten és hangosan kérdezte: Micsoda zászlóalj ez? hol a parancsnok? Eléje siettem tehát, és jelentettem, hogy az őrnagy éppen most tudatta velem, hogy betegség okán nem vonulhat ki, s megbízott a parancsnokság átvételével. Midőn további kérdésére az őrnagy nevét, megmondottam, még inkább felhevült, és azt parancsolta nekem: küldjek rögtön a lova után, vegyem át a zászlóalj-parancsnokságot, s ütközet után állítsam az őrnagyot hadi törvényszék elé.

Bem távozásával egyidejűleg megérkezett saját lovam, melyre felültem s midőn kedvelt öregünk másodszor érkezett hozzánk, zászlóaljunk már teljes rendben volt, miért röviden elismerését fejezve ki, nekem az elővéd szerepét adta. A szokott mód szerinti felosztás után zászlóaljam és ezt követőleg  az egész tábor Segesvár felé indult: oly sereg, melynek én összes létszámát mintegy 4000 főre vélem tehetni, megtámadására a 22.000 főre menő muszka seregnek.

Vannak is, akik Bemnek e tettét meggondolatlannak nevezik, és őt ezért kárhoztatással illetik. – Én nem osztom ezt a nézetet. Tudomásom szerint Bem a támadás tervét olyképpen állította volt meg, hogyha a kivitel aszerint történik, bizonnyal nem mi lettünk volna a legyőzöttek. A mi támadásunk ugyanis csak színleges volt, hogy az ellenség figyelmét elfoglaljuk, s ezalatt Medgyes felől Br. Kemény Farkasnak kellett volna megérkeznie, hogy 16.000 emberből álló seregével hátban támadjon, mi azonban előttem mostanig sem ismert ok miatt elmaradott, s ez volt oka súlyos vereségünknek.

Látható ebből, hogy a hiba nem Bem személyében vagy tervében keresendő, ki a győzelemben mind az utolsó percig rendületlenül bízott.

Keresztúr mellől teljes hadi rendben megindulva, akadály nélkül hatoltunk Fehéregyháza közelébe, melynek innenső szélénél már az ellenséges rajokra bukkantunk. Mi szintén rajokat bocsátottunk ki, s a kölcsönös tüzelés kezdetét vette. Visszavonulva, az ellenség folyton erősítette rajvonalát, s mi hasonlóval feleltünk, míg csaknem egész zászlóaljam ki lőn merítve. Mire Segesvár alá jutottunk, zászlóaljam a lőszerben már fogyatkozást szenvedett, s ez okból egy másik zászlóaljjal váltatott fel.

A lőszerhiány pótlása után azon utasítást nyertem Bem tábornoktól személyesen, hogy a Küküllő mellett foglalva állást, a jobb szárnyat képezzem, s zászlóaljamat a kukoricaföldeken úgy állítsam fel, hogy az ellenség ne láthassa.

Egy fél század már eleitől fogva ágyúfedezetül szolgálván, a jobb szárnyat képező zászlóaljam állott 5 ½ századból, mely mellé még ½ század Kossuth-huszár lovasság volt adva. Moján Dani százados egykori iskolatársam parancsnoksága alatt. Helyzetünk a körülmények tekintetbe vétele mellett elég kényelmesnek volt mondható, mert támadnunk nem volt szabad, s az ellenség sem intézett támadást ellenünk, csak lövegeit küldötte időnkint állásunkra, melyek azonban nem sok kárt okoztak, míg a közép és a bal szárny folyton heves tüzelést folytatott.

Így telt el délig, s mintegy délutáni 2 óráig. Ekkor hozta egy segédtiszt a vezér tábornok azon parancsát hozzám, hogy zászlóaljam felét az idősebb százados parancsnoksága alatt ott meghagyva, a másik felét magam vezessem a bal szárnyra át, s megérkezve jelentsem magamat nála. Jelentkezésemre ezt az utasítást adta: „Lassen Sie ihre Leute niedersetzen, sie sollen ausruhen, und abessen, wir werden gleich Stürmen, wir müssen heute Schässburg nehmen.” Jele ez annak, hogy a győzelmet még mindig biztosnak tartotta. Éppen ez időben történt Skariatin muszka tábornok elesése. Mintha még most is fülembe csengenének Bem ezen szavai: „Richtig getroffen.”

De csakhamar, miután embereim megtelepedtek, s tarisznyáik silány tartalmát előszedve, étkezéshez kezdettek, láttuk csatárjainkat hátrálni, s futár érkezett hozzám, hogy küldjek elő erősítést. Az általam előküldött két század segítségével sikerült is az ellensége visszanyomni egészen az ágyukig. De a mi két századunkkal szembe az ellenség két zászlóaljat vethetett elő, és így a miéink megint visszanyomattak.

Most újabb futár érkezett, előküldöttem az utolsó századot is, s továbbra már semmi más tartalék nem volt, mint én és zászlóhordóm. Ez volt már az utolsó erőfeszítés, mi által sikerült ugyan az ellenséget hátrálásra bírni; de neki volt még tartaléka, s ennek segítségével a miéink újból visszanyomattak. Csatárjaink alig 50 lépésnyi távolban voltak már azon helytől, hol én a zászlóssal állottam, midőn felhangzott a kiáltás: „meg vagyunk kerülve” s valóban egy dzsidás muszka kozák ezred mutatkozott a jobb szárny hátánál, mely a Küküllő jobb partján tette a kerülő utat, mi födött terep miatt csak későn volt észrevehető.

Ekkor megkezdődött az általános zűrzavar, mindenki csak a menekülésre gondolt, s még szerencsének mondható a pakszekerek teménytelen száma, mely a kozákok ellen mintegy torlaszt képezett, s őket föltartóztatta, mialatt a közép időt nyert, a pakszekerek bal oldalánál hátra menekülni, csatározó bal szárnyunk pedig a közeli erdőség között menedéket keresni. Hogy miképp sikerült nekem a zűrzavarból kijutni, ezt mellékes kérdésnek tartom, de nem hagyhatom említés nélkül a borzalmas látványt, melynek eközben tanúja voltam. Lovam az éhezéstől annyira meg volt horpadozva, hogy én a nyereggel együtt egészen a farára jutottam, s kénytelen voltam leszállani, midőn a viaskodó kozákoktól annyi távolságra jutottam, mely a nyereg hamaros helyreigazítását lehetővé tette. Közben hallottam a jajveszéklést, s lovam hátára újból felkerekedve, rövid visszapillantást tettem, midőn vérző szívvel láttam, hogyan mészárolják a kegyetlen kozákok nem csak a pakszekerek közé tévedt katonákat, hanem a számtalan védteleneket is, kik a szekereken vagy azok mellett találtattak.

Az ütközet ily kimenetelére nem számítva, öreg vezérünk visszavonulási utat sem jelölt volt, ezért hát én ugyanazon utat választottam, amelyen mentünk volt, s Keresztúr mellett őrnagyommal találkozva, vele együtt Udvarhelyre mentünk, hol két napot töltöttünk. A zászlóalj 900 körül álló emberéből ezalatt megkerült 72, részben fegyvere nélkül, minden bátorságát elveszítve, minden engedelmességet megtagadva, s nem volt hatalom, mely őket visszatartsa, hogy szétoszolva, házi tűzhelyeikhez ne távozzanak.

Részünkről tehát be volt fejezve az annyi dicsőséggel folytatott hadjárat.

Petőfi sorsáról bővebb felvilágosítást adni én sem vagyok képes, mint adtak már azok, kik e kérdéshez előttem hozzá szólottak. Személyesen nem ismertem őt, csak arcképét, s ehhez egészen hasonló férfit, honvéd tiszti egyenruhában láttam a Bem tábornok kíséretében, midőn Keresztúr mellett a gyászos nap hajnalán megjelent, ki éppen egy kocsiból szállott volt ki. Ugyanezen férfit láttam azon alkalommal is, midőn az ütközet folyama alatt, miképp fenn említve van, fél zászlóaljammal a jobb szárnyról a balra átvonultam, nem éppen nagy távolságban az ágyúk háta mögött, kardjára támaszkodva, és az ütközet menetét figyelemmel kísérve, állani. Erős hitem, hogy ezen férfi nem volt más, mint Petőfi, minthogy arca és termete a jól ismert arckép eredetijét mutatta, s különben is szájról-szájra járt, hogy Petőfi itt van.* (* Ebben közlő úr világosan téved, a honvéd ruhás alak nem volt s nem is lehetett Petőfi, mert róla tudva van, hogy nem katonaruhában volt jelen az ütközetben. Egressy G. 1860-ban a „M.színházi lap”-ban írja, hogy „posztó egyenruhája, mi tiszti rangját mutathatá vala: nem volt” s Marosvásárhelyen a csata előtt rendelte meg, de sohasem viselhette, hanem vászonatillában járt s így ment a segesvári csatába is civil és nem katonaruhában Egressy még azt is megmondja, hogy egyenruháját utóbb Lőrinc őrnagy vette át tőle. Hasonlóan nyilatkozik mindenki, aki Petőfit ismerte s e napon látta. (l. Vajna, Haller, Lengyel s mások följegyzéseit. – FERENCZY ZOLTÁN)

De hogy tovább mi sors érte, nem tudhatom.

Megnevezni sem tudok senkit, kitől biztos felvilágosítás volna várható. Ismerős bajtársaim, kik a csatában részt vettek, odavesztek, vagy azután váltak meg az élettől. Otrobán Nándor úr nyilatkozata már ismeretes. Moján Dani százados, kiről már említést tettem, súlyos sebeket kapott, s ott maradt a csatatéren. Midőn a halottakat takarították össze, életjelt tapasztaltak nála, s kórházba szállították. Tudom, hogy felgyógyult, mert 1852-ben találkoztam vele Marosvásárhelyen mint akkor újabban besorozott huszár őrmesterrel, midőn éppen ezredéhez Lengyelországba ment, szabadságolásról vissza. Későbben hallottam, hogy tiszt is lett, s mint ilyen nyugalomba ment Fogaras megye Vojla községébe, mint ahonnan való volt, de hogy még életben van-e, arról nincs tudomásom.

FERENCZI GYÖRGY
honvédszázados

Forrás: Petőfi-Muzeum I. évf. 4. szám,  1888. okt. 1. (október-decemberi füzet)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése