2013. aug. 1.

Gyulai Pál (1826-1909: EGY RÉGI UDVARHÁZ UTOLSÓ GAZDÁJA






 Gyulai Pál 1890-es évek
Forrás: mek.oszk


A 19. század második felének talán legnagyobb hatású kritikusa Kolozsvárt született, nemesi származású tisztviselőcsaládban. Korán kapcsolatba került az irodalommal, művészetekkel – a református kollégium önképzőkörének lelkes tagja, egyik rokona révén a színészettel is foglalkozik. Bethlen János fiai mellett nevelősködik, s közben már novellái, versei jelennek meg. A 48-as forradalom eseményei – bár a harcokban nem vett részt – meghatározó élményét adják későbbi írói, kritikusi munkásságának.

A békepárti Teleki Domokos gróf titkáraként kerül Pestre, itt kezdődik kritikusi pályafutása. 1854-ben jelenik meg a nagy hatású Petőfi-tanulmánya. Egy év múlva Berlinben tanul jogot. 1857-ben lát napvilágot legjelentősebb szépírói munkája a Bach-korszak világát mélységeiben, hatásában feltáró Egy régi udvarház utolsó gazdája című kisregénye. Feleségül veszi Petőfi sógornőjét, Szendrey Máriát, és a kolozsvári református kollégiumban vállal tanári állást. Akadémiai székfoglalóját 1860-ban Katona Bánk bán-járól tartotta. 1862-ben visszaköltözött Pestre, gimnáziumi és színiképző tanár, az Arany szerkesztette Szépirodalmi Figyelő segédszerkesztője. Irodalompolitikai tekintélye egyre növekszik: az Akadémia titkára, a Kisfaludy Társaság igazgatója, a Franklin Társulat egyik vezetője, a Budapesti Szemle szerkesztője, 1876-ban nevezik ki egyetemi tanárnak.

Élete utolsó éveiben népszerűsége csökken, fizikai állapota romlik – csendes rezignációval készül az elmúlásra…

Benne betetőződik a nemesi irodalomszemlélet, ő faragja a nemesi század nagyjainak szobrát… Miközben a nagyon legendáit alkotta, maga is legendává lett: ő a kritikus par excellence, amint a köztudatban él, az ő önérzetes és szellemteljes alakja adta meg a magyar irodalmi öneszmélkedőnek, a kritikusnak és az irodalomtörténet-írónak az emberi méltóságot.” (Szerb Antal) Kritikáiban, irodalomtörténetében erkölcsi mintaképeket állít a magyarság elé, s amikor maga is prózaírásba fog, kora egyik legkiválóbb, máig érvényes igazságú kisregényét alkotja meg.

A szabadságharc leverése után szülőföldjén épületek romjait, megtört, csüggedt lelkeket, feldúlt, szétzilált vidéket talál –l s ez a látvány oly mély hatást tett rá, hogy megírásának gondolata hat évig foglalkoztatta. Az Egy régi udvarház utolsó gazdájá-nak első része a Magyar Posta című lap mutatványszámában jelent meg 1857-ben, majd többszöri átdolgozás után teljes terjedelmében 1867-ben.

Választott hőse, a tragikus sorsú Radnóthy Elek a köznemesség Világos utáni életlehetőségét példázza. Az alispán 1848 előtt élte legszebb, legderűsebb éveit: szerető család, tekintély, vendégszerető és módos birtok, becsület és megbecsültség volt osztályrésze. A szabadságharc vihara mindezt romba döntötte – testileg-lelkileg összetörve, egy számára idegen, megszokhatatlan s főként elfogadhatatlan világba tér meg a hajdan pompás udvarház gazdája.

Gyulai mint Teleki gróf titkára alaposan ismerte a bonyolult erdélyi birtokviszonyokat, s tudását nagyszerűen fölhasználta Radnóthy különféle magán- és közjogi pöreinek bemutatásához. A volt alispánnak nemcsak a hivatalokban kell szembesülnie a Bach-rendszerrel, hanem még saját leányával is ellentétbe kerül, mert az feltétlen híve az új világnak. Radnóthyt a nemtelen új hatalom és annak képviselői eleinte harcra ösztönzik, de a sorozatos kudarcok és testi gyengesége, egészségének felőrlődése miatt ellenállása egyre passzívabb. Hanyatlásában, az udvarház pusztulásában egy nagy korszak jellemeinek, politikai ábrándjainak bukását ábrázolja a nemzet- és hazaféltő Gyulai.


***


EGY RÉGI UDVARHÁZ UTOLSÓ GAZDÁJA


Méltóságos Radnóthy Elek udvarháza magas dombon emelkedett a Kisküküllő mentén, közel az országúthoz. Számos vendégszobája ritkán volt üres, s ha névnap, születésnap volt a házban, kivilágított ablakaival messzire hirdette, hogy gazdája mulat. Az alispán cselédei, jobbágyai, uradalmi emberei között legrátartibb a kertész, aki a nagy, négyszögletes, tornyos-bástyás épület körül párját ritkító, eredeti magyar kertet gondozott.

Így volt ez még másfél évvel ezelőtt is. Radnóthy akkor, 1848 őszén Kolozsvárt jártában megbetegedett, majd egy esztendeig nyomta az ágyat, s még azután is hosszan lábadozott. Most, 1850 tavaszán hazatérve alig ismer kedves otthonára: a ház kéményei düledeznek, födele roskatag, ablakai betörve. Csak a családi sírbolt maradt épen, ahová a forradalom idején feleségét temették.

A hazaérkező Radnóthyt házának, birtokának elárvult látványa fogadja, s az új világhoz illő új tiszttartó, aki pökhendin sorolja, mennyit fáradozott, hogy a feldőlt, kifosztott uradalmat valamelyest rendbe hozza.

A megöregedett, lesoványodott gazda sehogyan sem tudja feltalálni magát otthon. Minden a neki oly kedves múltra emlékezteti, s hiába próbálja megtalálni régi nyugalmát, az összetört, széthányt, enyészetnek indult bútorokat hiába igyekszik rendbe rakni, a ház régi kényelme, lakályossága visszahozhatatlan. Nap mint nap új bosszúságok érik a ház urát. Eleinte még erős elszánással igyekszik úrrá lenni a gondokon, de lassan kénytelen tudomásul venni, hogy ez a mostani világ már nem az ő világa. Elcsapja a tiszttartót, aki követelésekkel, pörrel fenyegeti volt gazdáját. Radnóthy nem sokat törődik vele, hiszen „nem lehet olyan törvényszék, amely tiszttartójának igazat adjon”. Búskomorrá, álmodozóvá válik, s ha körül is néz a gazdaságban, inkább ne tenné, mert csak föltartja a munkában a cselédeket, ellustítja a napszámosokat, mert a hajdani dicső időkről mesél óraszám. A kongó ebédlőben, ahol magányosan étkezik, látni véli családját: halott nejét, távol szolgáló honvédhuszár fiát és Bécsben nevelkedő leányát. Hogy hírt kapjon róluk, és hogy valamit visszaszerezzen a régi gazdagságból, dicsőségből, naphosszat rója leveleit, beadványait. Legbensőbb cselédjét, az öreg István huszárt hetenként kétszer is elküldi a postára, hátha jön levél a kis Erzsitől vagy a messze katonáskodó Gézától. Mikor végre megérkezik a várva várt posta, nincs benne sok köszönet! A Milánóból küldött rövid pár sor Géza betegségéről számol be, a bécsi sógornő leveléből meg kiderül, hogy Erzsi, a minap még kedves, szerény, szolid leány egészen megváltozott. Mindkét gyermekének pénzre volna szüksége: Gézának a gyógyíttatásra, Erzsinek divatos, új báli ruhákra.

Az elbocsátott tiszttartó helyére fölvett számtartó okosan, gyakorlatiasan gondolkodó ember, megpróbálja az alispánt rábeszélni, hogy tegye pénzzé birtoka egy részét. Gazdája azonban hallani sem akar az újmódi pénzszerzésről, a családi vagyon elherdálásáról. Rögeszméjévé válik, hogy visszafoglalja curiális földjeit. Radnóthynak számos curialistája volt, akik napszámmal, cselédi szolgálattal vagy haszonbérrel váltották meg a földet, melyest műveltek. Közülük legjobban hajdani kertészére haragudott, akiről többféle gazemberség  volt sejthető, így elsőként az ő megbüntetésével akart példát adni a többieknek. Felszólította, hogy haladéktalanul ürítse ki a házat, a földet pedig szolgáltassa vissza az uraságnak. Üzenetére azonban a kertész visszaüzente: „Megbolondult-e Radnóthy Elek uram, hogy ily ostobaságot izen neki; a ház, a föld az övé, adót is ő fizet tőle, az az ő udvarháza, most már ő is úr, nincs különbség köztük, száz kicsapott alispán is jöhet reá, mind kiveri őket!” Radnóthy a sértésre azzal válaszol, hogy háza népéből csapatot szervezve éjjel megtámadja a kertész házát, és nagy csetepaté közepette kilakoltatják asszonyostul, gyerekestül, bútorostul.

Néhány óra múlva csendőrök lepik el az udvarházat, és letartóztatják Radnóthyt, aki ellen csendháborítás, erőszak, a kertészen elkövetett „véres bántalom” miatt pert indítanak. Két hónapi fogság után ügyvédje kérésére, bécsi sógornője közbenjárására és Erzsi udvarlójának, Kahlenberger kapitánynak pártfogására ideiglenesen szabadon bocsátják a beteg embert. Radnóthy már az ügyvédben sem bízik: maga dolgozza ki beadványait, elpanaszolva a személyén esett sérelmeket, védve a régi rendet. Apátiába esik, elhanyagolja magát és gazdaságát, s amikor beadványait mondvacsinált hivatalnoki ürügyekkel utasítják vissza, szinte menekül egy álomvilágba, abba a korba, amikor még címe, rangja, nemessége teljében élt. Pereibe, gondjaiba merülve újabb csalódás éri: az ezredesné sógornő kíséretében hazaérkezik rég várt leánya, ám ebben a bécsi neveltetésű kisasszonyban alig ismer rá a régi kedves, egyszerű Erzsire. A németül és franciául társalgó, cifra, divatos ruhákba öltözött leányt sem apja sérelmei, sem a birtok ügyei nem érdeklik. Egyetlen célja van: mielőbb férjhez menni Kahlenberger kapitányhoz. A fiatalember hamarosan meg is érkezik, s az eddig oly szomorú házban egyik mulatság követi a másikat. Mindehhez pénz kell, sok pénz. Radnóthy, hogy a költségeket előteremtse, kénytelen eladni egy darab erdejét, később egy haszonbérbe adott birtokát. Végtére belefárad a saját házában akarata ellenére rendezett zajos mulatságokba, a számára idegen, ellenszenves vendégseregbe, s válaszút elé állítja leányát. Végrendeletében meghagyja, hogy Erzsi csak akkor részesülhet az atyai örökségből, ha erdélyi vagy magyarországi hazafihoz megy férjhez – ellenkező esetben mindenből kitagadja.

Másnap szokatlan csendre ébred: sógornője kora reggel Bécsbe utazott Erzsivel együtt, még a vendéglátást sem köszönték meg, a leány el sem búcsúzott apjától. Radnóthy mély fájdalommal gondol a hálátlan gyermekre, aki még búcsúlevelet sem írt, szinte szökve távozott a szülői házból.

Egyetlen reménye súlyos beteg fia felgyógyulása, hazatérése. Hosszasan imádkozik naponta Géza egészségéért. Mindhiába. A Milánóból érkező levél a fiú halálhírét hozza…

Már senkije sem maradt az öreg Istvánon kívül. Betegségben, emlékezésben, csöndes fájdalomban telnek a két megviselt öregember napjai, minden örömük a kedves múlt visszaidézése, a régi, dicsőséges napok felelevenítése. A barátjává lett hűséges István halála után már csak a kis nyomorék Mányit tűrte meg maga körül, de az nem tudta úgy kiszolgálni öreg gazdáját, mint István, akiben „utolsó támasza dűlt ki, és semmi sem maradt, ami többé az élethez kösse.”

Temetése napján érkeznek a csendőrök, hogy az ítéletnek megfelelően börtönbe kísérjék a méltóságos urat, aki fegyvert rejtegetett, közcsendet háborított, s megsértette a felsőséget.

Az udvarház maradéka abban a tűzben ég porig, amit a bosszúálló kertész gyújt. A jószágot – a végrendelet érvénytelensége miatt – az egyetlen Radnóthy lány férje, Kahlenberger pereli el az örökösként megjelölt nagyenyedi kollégiumtól. Az új gazda reformjai következtében híre-hamva sem marad semminek, ami a régi gazdára emlékeztetne…

Dani Tivadar

(Forrás: 66 híres magyar regény 21-25.  old. – Móra Könyvkiadó 1995.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése