2018. dec. 16.

Váradi Antal: A két Vachott





Nem is tudom, miféle joggal vonom én egy kalap alá a két Vachottot? Mikor Sárosy Gyula, az „Arany trombita” népszerű szerzője azt kérdezte egy ízben Székely Józsitól, hogy mi a különbség a két Vachott között, azt felelte rá:

- Az egyik csak Vahot-nak írja a nevét, a másik Vachott-nak.

Ez igaz. Az idősebb, a Sándor, a vahotfalvi és túróczi – aki Gyöngyösön született 1818-ban november 17-én – (most lesz száz esztendeje) mindenképpen azt akarta kitüntetni a nevében, hogy ő egy ősrégi túrócz megyei família leszármazottja, amelynek őse Vahud, a hős.

No már most, ha csak úgy egyszerűen Vahot-nak írja a nevét, mindenki azt hiszi róla, hogy valami szimpla tót, aki megtanult magyarul. Azért ő predikátum nélkül nem írta a nevét, míg az öccse, Imre, csak bizony egyszerűen Vahot Imrus volt és nem szokta volt a nemesi előneveit fitogtatni. Ámbár – ami a fitogtatást illeti – távol légyen Sándor bátyánktól is a fitogtatás. Hanem ő sokat tartván a törzsökös magyarságára, a tótok között dupla magyar predikátumával is ki akart tűnni. Persze, ha ma élne – száz esztendős születése napján – bizonyára demokrata elveket vallana, és demokratikus tószttal felelne a gratuláló küldöttségnek!

Vidám kis baráti kör volt az, amelynek Pesten tagja lett. Apja, Vachott Imre uradalmi ügyész volt, majd Heves vármegye táblabírája. Mikor 1831-ben végigszáguldott a felső vármegyéken a fekete halál réme, egymás után szedegette el nemcsak a parasztot, hanem betört az úri kúriákra is, és elvitte onnan a predikátumos meg a predikátum nélküli spektábiliseket. Apja, anyja áldozatául esett a rettentő kórnak, amelyet akkor még nem tudtak megállítani. Ellenben okozója volt a kolera néplázadásnak, rögtönítélő bíróságoknak, zavaroknak és mindennemű ellenségeskedéseknek. Eleinte az urakat okolták érte, aztán a zsidókra került a sor, akkor az Úristenre hárítottak minden felelősséget, végül aztán – per associationem – a papokra haragudtak. Mégpedig vegyesen, úr és paraszt. Ezalatt aztán kihalt az úris, a paraszt is. És eltűnvén a viszony oka, urastul, jobbágyostul, kolerátul, békesség lőn, miképpen a sírban. Mert ott csakugyan béke vagyon és megférhetés.

Két testvérével – Imrével és Kornéliával – árván maradtak, s quasi ő volt az apa, a gyám, a ház ura. Pedig még tanulmányait sem fejezte be. Tizenhárom éves fiú volt, amikor a szeniort kellett játszania. Elment az eperjesi líceumba, ott folytatta stúdiumait, megbarátkozott Sárosy Gyulával, a zseniális verselővel, aki poézis művelésére serkentette. Szót is fogadott, s már joghallgató korában az eperjesi nyelvművelő társaság elnöke volt. Mikor a jogásztanulmányokat elvégezte, Kapy Imre sáros-megyei főjegyzőnél maradt törvénygyakorlatra. Két audiát-társa is volt, Sárosy, meg az öccse, Imre. Megismerkedtek Pulszkyval, ez meg Eötvös József bárónak mutatta be őket, minden idők egyik legnagyobb szellemének, a Búcsú és a Karthausi költőjének.

A nagy árvíz esztendejében a törvénygyakorlatot Nógrádban folytatta az alispán mellett. Ez az esztendő az ő irodalmi születéséve. Mert eben az évben jelent meg első verse az Athenaeumban.

1841-ben nyerte el az ügyvédi oklevelet, s Pestre jött, de mint annyi más fiatal ügyvédtársa, Vörösmarty, Tóth Lőrinc s mások, nem gyakorolta az ügyvédséget, hanem barátkozott az írókkal, és élt a maga irodalmi passziójának.

Gaal, Kazinczy Gábor, később Petőfi voltak megszokott társasága. Vörösmartyt nagyon szerette, sokat tanult tőle, a Csiga első emeletén lévő Nemzeti Kör sokszor látta őket együtt esténkint Megyeryvel, Barthával, s vidám anekdotáiktól rengett a szoba, komoly verseik pedig sokszor megkönnyeztették a hallgatóságot, amely mindig, de mindig akadt a körben.

Ide hozta Vörösmarty egy akkor még ismeretlen fiatalember verseit, a melyeket – az ő szavára és ajánlatára – Tóth Gáspár szabómester segített kinyomtatni. A fiatal poéta nevét csakhamar megismerte egész Magyarország. Egy pár esztendő múlva országszerte szavalták a „Talpra magyar”-t.

Nemsokára megházasodott Vachott, elvette Csapó Máriát, aki már fiatal lány korában írogatott, s mint özvegye később egészen az irodalomnak élt. Egy költői elbeszélését az Akadémia is megjutalmazta.


Vachott Sándor a tizenkét kiválasztott jeles író között van, akiket a Kisfaludy-Társaság kebelébe választott. Székfoglalója „A külföld rabja” című hosszabb költemény, mely Lovassyról, a fogságában megőrült fiatal íróról szól, amely költeményt fiatal korunkban lelkesen szavaltunk. Magam is sokszor elmondogattam a pécsi irodalmi körben, s még most is emlékezem hangulatos kezdősoraira:

… Még látod a hon véghatárait,
Az est elönti rajtuk bájait…
Még bércze ormán látsz pásztortüzet…

S ki hitte volna, hogy a tragikus sorsú Lovassyban a saját sorsának szomorú előképét énekelte meg?

Mikor a forradalom évében Sárosy Gyulát rejtegette, ezért gyanúba jövén, üldöztetést szenvedett, sőt fogságot. Ezért elméje megháborodott. Néhányszor fegyvert emelt önmaga ellen, de mindannyiszor megmentették. Barátai közbenjárására újra szabaddá lett, s elméje is újra megvilágosodott. De a szörnyű kór csak újra meg újra visszatért. Szegény Csapó Mária, a legdrágább ápoló, a szomorú hitves – amint tehette – rejtegette ura szerencsétlenségét, de végre is gyógyintézetbe kellett adni őt, s Eötvös báró segítségével a budai Schwartzer-intézetbe tették, ahol 1861-ben április kilencedikén meghalt.

Arany János írt róla szép nekrológot a Figyelőben, emlékbeszédet fölötte Tóth Lőrinc tartott, s Toldy Ferenc méltatta irodalmi érdemeit a Magyar költők élete című munkájában.

Öccse, Imre, két évvel fiatalabb. Ő is Gyöngyösön született, Eperjesen tanult, s mint bátyja, az irodalmat szerette mindenekfölött.

Van egy drámája, a Zách nemzetség, melyet az összes vidéki színpadok kasszadarab gyanánt játszottak, mikor nem ment jól a komédiázás. Még egynéhány jó és kedvelt darabja van, a „Huszárcsíny”, ez az országszerte ismert s eleinte a Hegedűsné (a Blaháné elődje), aztán minden népszínmű-primadonna parádés szerepe. Hát még a száz- meg százszor játszott „Országgyűlési szállás”? A „Farsangi iskola”? a „Bányarém”? és a Buda ostromát tárgyazó, szerelmi történettel átszőtt „Budavár ostroma”?

Évkönyveket, almanachokat szerkesztett, ismertető köteteket adott ki – az oroszok által felégetett Losoncz felsegélésére a Losoncz főnikszet – aztán a Magyar Thália című zsebkönyvet, a Magyar- és Erdélyországot képekben, majd meg – ugyancsak képekben – a Nagyvilágot is. Legutolsó vállalkozása hetilap volt, a Napkelet. De bár jó ideig fennállott, régibb lapját, a Pesti Divatlapot elhomályosítani nem tudta. Budaújlakon lakott élete utolsó éveiben, onnét járogatott be Pestre, régi barátait föl-fölkeresve, közénk, fiatalok közé is le-leülve s beszélve a múltak nagyjairól és nagy eseményeiről. Ott is halt meg Budaújlakon 1879. február 11-én. Nekrológusát a Vasárnapi Újságban Szász Károly avatott tolla írta meg.

Nagyon elhízott élete vége felé, s minthogy melankolikus verseket írogatott még száz kilós korában is, Tóth Kálmán egyszer lepingáltatta az élclapjában, rengeteg széles hátával, óriás termetével s aláíratván egy verset, mely így hangzott:

- Mi vagyok én? Gyönge harmat –
Lehellet a napsugáron…

alá nyomtatta azt, hogy: ezt a verset pedig ez az ember írta, ni!

Halálra kereste érte szegény Kálmánt, de az néhány hétig nem mutatta magát, s mire megint feljött Bajáról, akkorra már Imre bácsi haragja rég elpárolgott.

A Komló volt kedves tartózkodási helye, mint hajdanán, mikor még a bátyjával és Petőfivel járogatott oda. Egy estén a vendéglős valami új siller-bort kóstoltatott velük, de Petőfi nemigen bírta, s hamar otthagyta őket.

- Mit csinál Sándor? – kérdezte Imre.

- Schillert fordít – mond flegmatice az idősebbik Vachott.

Sokszor felnézegetett hozzánk a redakcióba. Az Ellenőr szerkesztősége akkor a Nádor utcában volt, s Palásthy mint Csernátony helyettese fogadta. Az egész redakció a szerkesztőn kívül Széchy (Závodszky) Károlyból, Hindy Zoltánból és belőlem állott. Leült egy régi bőrszékbe, és ki nem mozdult onnan, amíg csak Lauka érte nem jött, hogy elhívja a Komlóba. Oda szívesen ment. Nem utolsó érdeme, hogy a Pesti Divatlapot szerkesztette, s nemcsak lelkes fiatal írói gárdát tudott maga köré gyűjteni, hanem Petőfit is a lap kötelékébe vonta. – Eddig Thália papja voltam – s lett belőle segédszerkesztő. Hol Nagy Ignácz, hol Vachot mellett.

A lapnak nem kis érdeme, hogy a Petricsevich Horváth Lázár Honderű-je ellen vasököllel hadakozott. Ne felejtsük el, hogy ez a lap Petőfi inkarnátus ellensége. Ennek a lapnak Petőfi paraszt-poéta volt, akinél Jámbor Pál többet ér. Akárcsak Kazinczy, a szent öreg, aki meg Kovacsóczyt tette Vörösmartyval egy sorba.

Régi nagyságok tévedései!

Csakhogy Petricsevichet még régi nagyságnak sem mondhatjuk, mert tábora csupa invalidusból áll, akik az irodalomban alig foglalnak el valami helyet. A lap maga Petőfi ostorát is megérezte. Ó honderű, te Lázárok lázára!...  hangzott a megsemmisítő szatíra… s a dühödt ellenséges frakció a semmiségbe tűnt, az általa bántott Petőfit pedig a világhír vette szárnyaira.

Amint együtt ballagtam vele az Uri utcán a Lánchíd felé, minden háznál megállott, s mindegyikről tudott valamit elmondani. Kié volt? Ki lakott benne? Különösen, ha régi szép asszonyok és leányok hajdani ablakai alatt mentünk el, elmondotta az egész biográfiájukat. Olyan kellemesen, olyan érdekfeszítően csevegett, hogy sokszor a barátok terétől a Kispipáig, amely alig ötpercnyi járás máskülönben, teljes egy órát mentünk, de alig vettük észre, hogy egy óra tellett el aközben.

Mennyit tanultam tőle, mennyi érdekeset hallottam a régi nagy írókról, nagy emberekről. A felét sem tudom visszaadni.

- Nézd, ezen a sarokkövön ült Vörösmarty akárhányszor, mikor elkeseredésében afölött, hogy megírta azt a két sort, hogy: Jönni fog, ha jönni kell, a nagyszerű halál… Balcserencsénkért magát okolta… Ha ő meg nem írja azt a szerencsétlen jövendölést, tán nem ver meg bennünket a haragvó Isten… És nem lehetett kiverni a fejéből, hogy ő oka a katasztrófának… És a gyermekeinek nem volt szabad megtanulni a Szózatnak azt a két strófáját…

Szent öregek… annyira szerették a nemzetüket, hogy még a balsorsából is nagyobb részt kértek, mint ami megillette őket…

Pihenjenek békén, áldottan, szemrehányás nélkül…

Forrás: Az Ujság – XVI. évf. 133. sz. Bp., 1918. jún. 6. csütörtök


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése