2022. jan. 5.

Dénes Zsófia (1885-1987): Asszonyok húsvétja


 

Olyan idő volt, mint nálunk egy-egy hűvös májusi éjjelen. Kimentél a város falai közül, alattad egy rút kőtenger, a számtalan sziklasírú temetkező völgy aludt. Túlnanról a szél arcodba kergette a rozsföldek illatát, amelyek bársonyos, fiatal zöldje, amerre a szem ellátott, már ellepte a határt. Gyenge pázsiton jártál a völgy felett és a csillaghomályban nézted a fűben a vörös anemonákat, a kék íriszeket, a pázsitot csillagzó ciklámentöveket és a kivont kardokat, az aszfodelosz-liliomokat. Olajfák suhogtak a fejed felett. Águk és gallyuk keresztülsötétlett a lombon, mint a tömörezüst erezet. Fenn az égen kis, tépett felhők – foszlott vitorlák – hajóztak át.

A te szíved pedig nehéz volt, mint a malomkő; úgy vitted a testedben tovább. Te nagyon szeretted a fákat, a virágokat, a levegőben úszó tavaszt, az égen átevező felhőket. Te az embereket is nagyon szeretted. Mindezekért indultál most is útnak.

Átkeltél a harsogó patakon, melynek csigás örvényei fölé a római építőmester vert hidat. Nem jártál épp egészen egyedül, mert hiszen mentek mögötted, kis távolságra, nehányan; de kísérőid nem voltak sokan és te nem szóltál egyszer sem hátra hozzájok, mert hogy most magadnak kellett elintézned a dolgodat.

Rátértél a hegyi ösvényre, amely sziklák közt kanyarog a kerthez. Amannak olajfái alá vágyódtál, ott csend van és alattuk a föld kiszól az emberhez.

Úgy volt, mintha kísérőid nem is volnának ott. Egy kiugró szikla tövében tavalyi ágakból tüzet hordtak össze és melengették a friss levegőtől kicsípett ujjaikat; mert hogy szeretik önmagukat az emberek. A tűz jóvoltából azután el is nyomta őket az álom.

Te pedig magadra maradtál a kert sötétjében és hallgattad a földet, mert a föld kiszólt és néha feleltél is emberi szavakkal és olyankor felneszelt álmából az egyik ifjú. Szelíd, szőke fiú volt, úgy hívták, hogy János. Az meghallotta, amikor azt mondtad:

- Nem múlhatna el tőlem a pohár? De csak akkor, ha ez a te akaratod és nem az én kísértésbe vitt akaratom.

A homályba kémlelő szemével úgy látta János, hogy egy olajfának dőlsz és hátraszeged a fejed. De nem mert közeledni hozzád, bár nem értette, amit mondasz, mert igen nagy tiszteletet tudtál parancsolni.

Egyszerre durva fényű fáklyák rontottak bé a kertbe és irdatlan fegyvercsörtetéssel páncélos cselédek a te nevedet ordították. Ez azért történhetett, mert hogy te ács fia voltál és a helytartó udvarában nem volt párfogód.

Egy banditaképű kikelten üvöltötte:

- Melyik az? – mert ti, szelíd nyáj, mindannyian a tűz köré gyűltetek.

Egyetlen arcot ismertél a csatlósok közül. ezzel az emberrel úgy voltál, hogy amikor nem volt szállása, megosztottad vele  hajlékodat és amikor nem volt mit ennie, akkor megfelezted vele a kenyeredet. Ez az ismerősöd most hozzád lépett és röhögve megcsókolt. Ez volt a jel, hogy téged kell megkötözniök.

A tieid közül csak Péter volt hirtelen természetű. Ő kirántotta az egyik szolga kardját és nagy hadonászás közben megvérezte kissé a fülét. De te közbeléptél és szigorú arccal rászóltál Péterre:

- Nem megmondtam, hogy ne használjatok fegyvert?! – Azután megenyhülten fordultál a többihez:

- Hagyjátok a csatlósokat. Nem kell haragudni rájok… Ezek szegény, félrevezetett emberek.

*

A római helytartó tivornyákban töltötte napjait. De a kicsapongás nem tette vérengzővé. Inkább elernyesztette az idegszálait.

A törvényház lépcsőjéről lekiáltotta a tömegnek, hogy nem talált téged bűnösnek és hogy nem akar fölötted ítélkezni.

Benn a csarnokban azt kérdezte volt tőled:

- Igaz az, hogy te királynak hirdeted magadat?

Mire te azt felelted:

- Az igazságot nem kell hirdetni, mert azért igazság. De az én igazságom nem test szerint való és ezért nincs közük hozzá az erőseknek.

A római helytartó nem értette, amit mondasz, de nem látott veszedelmes embernek. Hiányzott belőled minden marconaság. Inkább ábrándosnak ítélt, amilyenek a bölcsek és a művészek.

Ezért mondta hát a törvényház lépcsőjéről:

- Vigyétek innét ezt az embert…

De a tömeg zúgott és veleszületett gyűlölete utat tört és kívánta a halálos ítéletet.

A helytartó még egyszer, unottan, megkísérelte:

- Van itt egy tolvaj. Az legalább lopott. Ha akarjátok, azt keresztre feszíttetem. Ezt az embert bocsássátok az ünnepre haza.

De a tömeg forrongott:

- A tolvajt bocsásd az ünnepre haza!

*

Nem is követtek olyan sokan a hegyre, mint ahogy azt általában hinni lehetett. Hiszen annyi emberrel tettél te jót. Ha azok mind eljöttek volna…! De túl korán is volt és a város alig ébredezett. nehéz társzekerek dübörögtek át a hídon és megrakott tevék léptettek be ringó derékkal a reggeli vásárra a város kapuin. Római rabszolgák tisztogatták az úriházak pálmás tornácait. A helytartósági palota előtt pedig a hajnali őrség, álom ellen, kockát vetett a gránitkövezeten. Mikor arra mentél, alig akarták a csatlósok a játékról utánad emelni nehéz fejüket. az utcán megforduló nép általában nem nagyon törődött veled. Láttak ezek már sok keresztre feszítettet.

Csőcselék, persze, azért akadt elég. Még a sziklaúton is utánad kapaszkodtak, mert hogy mégis csak látványosság az efféle kivégzés.

De azért mentek olyanok is utánad, akik magukban sírtak, mert ez már olyan volt, mint a temetés.

A nagy súly alatt pedig, amit vállaidon felvittél, reszkettél és földnek görnyedtél.

*

Mikor azután elmúlt minden, egy feslett életű asszony siratott meg legjobban. Valamikor nagyon jó voltál hozzá. azt mondtad róla:

- Az dobjon rá követ, aki hibátlan.

Ezt azért mondtad, mert tudtad, hogy akkor őt senki meg nem kövezheti.

Egyszer a nénje panaszkodott reá. Hogy nem szorgos, hogy nem végzi a ház körüli munkát, neked is, ha betérsz hozzájuk, csak a lábad tudja holmi illatokkal megkenni és a hajába megtörölni, ami mit sem ér. Mert földig érő aranyhaja volt. De nem menne korsóval a kútra vízért és nem sütné meg a halat neked és nem szedne számodra gyümölcsöt a fügefákról.

Olyan becsületes, nyílt arca volt a nénjének, amint bepanaszolta a feslett életűt. Azt hitte, ő a világ legkülönb dolgos asszonya. A fehérképű pedig lenn kuporgott a földön és két ájult karjával a térdét fogta át. A földön ült, hogy téged meghallgasson. Mégsem őt szidtad te meg.

*

Elmosolyodtál kissé.

Rátetted a kezed a földön ülő fejére:

- Nagyon nagy benne a szeretet.

Látod, ez az asszony nem felejtette el, hogy ilyen emberséges voltál ővele. Ez ebből tengette a napjait. Soha senki előtted nem bocsátott meg neki.

És hogy letettek a sziklasírba, mivel hogy holtnak hitt mindenki, ki-ki elment a dolga után. Még az anyád is pihenni tért a te kedves Jánosod házába. Csak a vörös hajú nem bírt elmenni.

A sírodnál ült napestig és bár este hazakényszerült, de már éjnek idején ismét kikergette a vágy, hogy üljön sírodnál és felment hozzád a hegyre. Nem félt a város falán kívül kerülni és nem bánt nekivágni vaksötétben a hegynek. Pedig ugyancsak szedett-vedett népség, kósza zsoldoskatonák tanyáztak ilyenkor a város körül. Nem azért nem félt, mivel hogy hányatott életű némbernek nincs igen mit veszítenie; de nem félt, mert mindennél jobban téged szeretett.

Amikor felért a sírodhoz, a hajnali derengésben meglátta, hogy leemelték róla a követ és hogy benn, a sziklasírban koporsód is üresen áll. Lefutott a többiekért, és mikor azok látták a te feldúlt sírhelyedet, nem tudták ezt mire vélni, de úgy látszik, nem túlságosan kutattak a történtek után, mert kis idő múltán újra elszéledtek.

Megint csak nem virrasztott a sírodnál más, mint a feslett életű asszony. Ő pedig megerősítette szívét és belépett a sírboltba, hol az üres koporsó állt és a levetett halotti leplek pihentek. Két kis gyermeket pillantott meg, akik a sziklaüregben ültek és szunnyadoztak.

Az egyik felébredt és megpillantotta az idegen asszonyt. Csodálkozva kérdezte:

- Miért sír ez az asszony?

Az asszony ekkor hangosan jajveszékelte:

- Elvitték az én uramat!

Nem, ez elviselhetetlenül sok volt neked. Most már nem tudtad letagadni magad. Érezted, hogy meg kell vigasztalnod ezt a mindennél erősebb és több szeretetet.

Odaléptél és megkérdezted te is:

- Miért sírsz, te asszony?

Az megfordult. Rád emelte elfutó szemét. De nem ismert rád. Ugye, érthető. Nem mert téged így egyszerűen megismerni.

- Ez itt a kertész – gondolta.

És erőt vevén magán, megkérdezte tőled:

- Talán te vitted el az én uramat?

Ekkor történt, hogy valami soha nem érzett sajdult keresztül csontvelőiden. Öröm volt ez, olyan nagy boldogság, hogy a szíved majd kettéhasadt.

Halkan csordult ki belőled:

- Mária!

Az asszony erről a szóról ismert reád.

Homlokkal leborult a földre, port érintett a szája, úgy mondta:

- Én uram!...

Ennek a szeretetnek támadtál te fel.

 

Forrás: Az Érdekes Ujság 7. évf. 1919.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése