2021. aug. 20.

Gyóni Gézáról

  

         Most folynak országszerte a Gyóni-ünnepségek. Pécs, Sopron egymás után ülte emlékét az orosz fogságban elhunyt költőnek, akit a háború tett egyszerre ismertté és naggyá, s akit a háborúban el is veszített a magyarság. A múlt évben Szabadkán emléktáblával jelölték meg azt a házat, melyben szabadkai újságíró korában Gyóni Géza lakott, a jövő hónapban pedig Békéscsaba rendez ünnepet és országos gyűjtést is indít a költő emlékére. Az ünnepek jövedelmét a Petőfi-Társaságnak juttatják Gyóni hamvainak hazahozatalára és arra a szép célra, hogy a Kerepesi temetőben a költőnek emléket emeljenek. Az országos ünnepek alkalmából néhány érdekes képet gyűjtöttünk össze Gyóni Géza életéből. A magyar közönség csak utolsó esztendeit ismeri ennek a szomorú sorsú költőnek, a közönség azt tudja róla, hogy ő volt a przemysli lantos, ő volt a magyar katonák szibériai fogságának, az idegenben szenvedő magyarok keserveinek igazi megszólaltatója, s tragikus halálát ismeri, mely fogságában érte, ahol fogoly testvérbátyja elhunyta a megőrülésbe s a halálba kergette. Ezek a fényképek végigkísérik az olvasót Gyóni fiatal életének útján, egy ifjú élet vergődésein. Gyóni Géza, családi nevén Achim Géza Pest-megyében, Gyón községben született, ahol atyja, Achim Mihály evangélikus lelkész volt. Diákéveit a csabai főgimnáziumban élte végig és ebből az időből három képünk foglalkozik vele. Első fényképünk a békéscsabai Vidovszky-ház, ahol Gyóni Géza mint diák lakott. A képen kereszttel jelölt a diákszoba ablaka.

 

A csabai Vidovszky-ház, ahol Gyóni Géza mint diák lakott

 

A maturáns Gyóni Géza

 

Gyóni a csabai diákbandában. (Az álló alakok közt jobbról a második.)
 

Gyóni Mihály, a költő öccse, akivel együtt éltek és szenvedtek Przemysl-ben, együtt kerültek orosz fogságba s akinek a fogságban bekövetkezett halála törte meg a költő lelkét úgy, hogy utánahalt. 

Gyóni Géza és Gyóni Mihály utolsó képe, melyet a hadifogságból hazaküldtek.


Gyóni Géza nővére
 

Balra dr. Szilár Ferenc tanár, a költő sógora s műveinek sajtó alá rendezője a feleségével, jobbra Gyóni Géza legidősebb nővére. Középen Achim Mihály evang. pap, a költő édesatyja, aki 40 évig lelkészkedett Gyónon és egészen megmagyarosította.

 A ház falára emléktáblát terveznek Békéscsabán. A második képünk, ez a nemes és szép vonású magyarruhás ifjú az érettségit tett Gyóni Géza. A harmadik fénykép a csabai diákbandában mutatja a fiatal Gyónit. Ekkor hetedik gimnazista volt, az önképzőkörben már sikert arattak versei, sőt egy költeményét egyik fővárosi szépirodalmi lapunk is leközölte. Gyóni Géza aztán papnak indult, a pozsonyi evangélikus teológiára iratkozott be, de itt amerikai párbajból kifolyólag öngyilkosságot kísérelt meg, éppen azon a napon, mikor első verskötete megjelent. Távozni kellett az akadémiáról. Már ebben az időben újságíróskodott egyik pozsonyi lapnál s az akadémiáról való távozása után is Pozsonyban maradt. Itt kezdődött költői pályája, a Toldy-körben sok szép versével aratott sikert. Pozsonyból hazaszólította az apai akarat a falujába, hogy biztosabb egzisztencia után nézzen. Gyónon a jegyzői hivatalban az adókönyveket készítette, de Dabason lapot is alapított. A lap megbukott és Gyóni újra a jegyzői iroda aktái közé került. A dabasi esték jelentették ekkor számára az életet, barátai, a dabasi „rózsaifjak” között érezte jól magát, mert itt volt versmondás, szavalás, jókedv, pohárköszöntő. Egyik felvételünk e baráti kedves társaságban ábrázolja. Másfél évet töltött a jegyzői irodában s Budapesten a közigazgatási tanfolyamra iratkozott.

Gyóni Géza szabadkai képe


Gyóni Géza a háború kitörésekor


Szabadkai lakóháza, melyet most emléktáblával jelöltek meg.
 
A gyón-dabasi rózsaifjak közt.

Egy évet töltött itt, de nem vizsgázott s a dabasi főszolgabírói hivatalhoz került írnoknak. Valami kis örökséghez jutott aztán, s azzal újra Budapestre került. Itt jelent meg második verseskönyve, melynek már némi irodalmi sikere volt. Ekkor történt a boszniai annexió, jött a mozgósítás és Gyóni, mint pionír közkatona vonult be a katonasághoz. Amint lezajlottak az annexió viharai, újra hazakerült a szülői házhoz, de hamarosan Sopronba került újságírónak, később pedig Szabadkára. Ebből az időből két fényképét közöljük itt. Az egyik soproni újságíró korában ábrázolja. A képen baloldalt legjobb barátja, Nagy Lajos gyúrói lelkész van mellette, aki Gyóniról „Egy magyar bárd sorsa” címen könyvet írt. Szabadkán, a Bácskai Hirlap szerkesztőségében érte a világháború. Przemysl ostromakor tűnt fel először Gyóni Géza neve. Az ostromolt várnak ő lett Tyrteusza és versei, „lelki prófuntja” tizenkétezer példányban fogyott el az ostromlott magyar sereg katonáinak kezén.

Mint soproni újságíró. (Balról a második: Gyóni Géza.)
 

Repülőgépek haza is hoztak Gyóni verseiből az ostromlott várból üzeneteket. Przemysl elestekor hadifogságba esett Gyóni Géza is, bátyjával, Achim (Gyóni) Mihállyal együtt. A bátyja hadnagy volt, ő pedig a bátyja tisztiszolgája. Így hurcolták őket Alatyrba, majd Kijevbe. A fogságban érte a két testvért utol a halál. Mihály főhadnagy 1917. június 8-án halt meg tüdőgyulladásban, Gyóni Géza pedig bánatában, elborult elmével június 25-én, éppen születése napján. A két hős képét, melyet közlünk, gróf Forgách Ilona hozta haza Szibériából Gyóni kéziratával együtt. Az itt közölt képek rövid élettörténetének útjelzői s kiegészítettük őket még néhány felvétellel, családi képekkel, olyanok képeivel, akik Gyóni Gézához a legközelebb állottak. Közöljük édesapja, nővérei, bátyja és rabtársa arcképeit s közöljük sógoráét, dr. Szolár Ferenc budapesti főgimnáziumi tanárét, akié az érdem, hogy Gyóni verseit a közönség kezébe adta.

A költő dedikációja az Élet szeretője c. kötethez.

Forrás: Az Érdekes Ujság 6. évf. 1918.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése