2019. nov. 29.

Ismeretlen szerző: Karácsonyi történet


 
Paul Gauguin




Csodálatos éjtszaka volt. Az égen millió  és millió csillag ragyogott. A hó reggel óta szakadatlanul hullott a földre, ellepte a fákat, betakarta a büszke várkastély tornyait fent a helyen, az apró egyszerű kis házakat lent a völgyben.

A nagy fehér pusztaságon egy gyermek suhant tova a keményre fagyott hó tetején. Amerre elhaladt, a megdermedt bokrok félreálltak útjából, a fák mélyen lehajtották havas koronájukat, tapsifüles nyuszik, ártatlan őzikék, ravasz rókák, ordas farkasok, dörmögő mackók térdeltek le az út mentén, amerre járt, s egy láthatatlan kis harang csengett-bongott ebben a csodálatosan szép téli éjtszakában.

A gyermek felszaladt a hegyen és megzörgette a büszke várkastély kapuját.

- Ki az? – szólalt meg belülről bosszankodva egy hang. – Ki az? Ki meri háborgatni ilyen későn a vár urát?

- Egy szegény vándor van kint. Kérlek szépen, enged be. Messziről jöttem, az éjtszaka oly hideg, adjatok pihenőt ma éjjelre – felelte a gyermek. Hangja úgy csengett, mint a legszebb ezüstcsengettyű.

- Nem engedhetlek be, a várúr megtiltotta, hogy koldusoknak, csavargóknak szállást adjak.

- Éhes vagyok, adj legalább egy falat kenyeret – rimánkodott tovább a gyermek.

Nincsen kenyér! a várúr megtiltotta, hogy koldusoknak enni adjak. Eredj vissza, ahonnan jöttél, ne kódorogj ilyen későn!

A gyermek megfordult és letipegett a hegy oldalán. Ott állt a völgyben egy kicsi kisház előtt. Megkopogtatta az ablakot.

Kinyílt az ablak és egy asszony nézett ki rajta.

- Ó, te szegény gyermek! – kiáltott fel az asszony. – Mit keresel ilyenkor kint a hideg éjtszakában? Kerülj beljebb…

Kitárult az ajtó. Belépett a gyermek, és édes mosolygással jóestét kívánt a ház lakóinak. A gazda, az asszony, meg a sok apróság: négy fiú, négy leány egyszerre ott zsongott körülötte.

A kezeit melengették, fagyott lábacskáit dörzsölgették, simogatták, becézték, etették, itatták.

- Honnan jöttél, merre mégy, hol laknak szüleid? Nem félsz éjjel egyedül járni? – kérdezték tőle.

De a gyermek nem felelt, hanem édesen, szelíden rámosolygott mindegyikőjükre. A mosolygásától megremegtek a szívek. Azután becsukódtak a gyermek szemei és azon menten el is aludt a székben, ahová ültették.

Még a hűséges házőrző Bodri is besomfordált a pitvarból és letelepedett a gyermek lábaihoz. A macska is leugrott a kemence mellől és odafeküdt ő is a Bodri mellé. A kanári madarak kiröpültek a kalitkából a gyermek vállaira. Kint az istállóban vidáman nyerítettek a lovak és bégettek a bornyúk.

Csodálatos éjtszaka volt.

A ház lakói lábujjhegyen jártak, a gyermekek csendesen aludni mentek. A gazda és a felesége halkan suttogott:

- Soha ilyen gyermeket én még nem láttam – mondta az asszony. – Amikor rám mosolygott, egyszerre olyan különös furcsát éreztem a szívem táján. Oda szerettem volna borulni a lábaihoz.

- Különös – mondta a gazda, fejét csóválva és elgondolkozva nézett az alvó gyermekre. – Hallottam már emlegetni egy gyermeket, aki messze, nagyon messze, idegen országban született egy istállóban. Erről a gyermekről sokan azt mondták, hogy hatalmasabb és gazdagabb a föld minden királyánál. Ő volna az? Nem hinném, hiszen még cipőcske sincs a lábán és láttad, milyen vékony gyolcs inge van…

- Igen, igen – felelte az asszony. – De mióta rám nézett és rám mosolygott, nem cserélnék senkivel, még ha százszor gazdagabb is lenne a várurunknál.

Aztán elcsendesedett a ház, kint egyre csengett-bongott egy láthatatlan kis harang. Angyalszárnyak suhanása hallatszott a kis ház körül…

A gyermek megmozdult, felnyitotta szemeit, még egyszer édes, szelíd mosolyával belehajolt az alvók arcába, - aztán nesztelenül kisurrant a házból…

Csodálatos éjtszaka volt.

A gyermek tovasuhant a keményre fagyott hó tetején. Lába nyomán mindenütt piros rózsák nyíltak. Piros rózsák, a kis Jézuska lába nyomán, a pogány földön, az első piros rózsák egy régi-régi szent karácsony éjjelén...

Forrás: Gyakorlati pedagógia 1935. november

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése