2013. szept. 29.

A Maja-patak története (Evenk népmese)


Valahol messze, nagyon messze, a Szovjetunió északi részén, az evenkek földjén, a hegyek rengetegéből egy sebes vizű hegyi patak zúdul alá. Majának hívják. A patak medrében csodálatos, festői márványsziklák pompáznak szebbnél szebb színekben. Az egyik szikla égszínkék, a másik sötét, mint az árnyék, a harmadik vérpiros, szinte izzik.

Az öreg evenkek így mesélik a patak és a sziklák történetét:

Valamikor réges-régen itt éldegélt a hegyek közt egy szegény evenk. Nem volt sem szarvasnyája, sem halászszerszáma, sem csapdája, csak egy lánya. A lány olyan szép volt, mint a hólepett fenyő a zúzmarás erdőn, észjárása oly gyors, mint a szarvas futása.

Messze földre eljutott a lány szépségének és okosságának híre, jöttek is a kérők sorban, gazdag ajándékot ígértek az apának, és szarvasnyájakkal, sátrakkal és cobolyprémekkel kecsegtették a lányt.

A lány azonban nem akart egyikhez sem feleségül menni, mindnek csak azt mondta:

-         Annak leszek a felesége, aki utolér engem a sífutásban, aki pontosabban céloz nálam, aki a legbátrabb.

Egyre jöttek a legények, nekirugaszkodtak a sífutásnak, célba vették a vadat, bátrak is voltak, de a lányt felül nem múlták.

Teltek az évek…

Egy reggel a lány díszes sátrat pillantott meg, éppen a maguk szegényes viskója mellett. Pár lépéssel odébb kövér szarvasok legeltek, és ott állt közöttük egy sudár, széles vállú, szép arcú legény, épp olyan, mint amilyenről mindig is álmodott.

-         Fogj meg, legény! – kiáltotta, és felcsatolta a síléceit, majd – mint egy fürge coboly – eltűnt a tajga sűrűjében, a legény utána.

Erdőn, hegyen, völgyön folyt a hajsza. A lány a vad versenyben új ösvényt tört az erdő járatlan rengetegében. Sebes iramban suhantak el mellette a fák. Kipirult az arca. A legény egyre a nyomában volt, de csak nem érte utol.

A lány szíve könyörgött a lábnak, hogy ne siessen…

Már a sátor is előtűnt a messzeségben. Ekkor a meredek lejtőn a lány meglazította a szíjakat, hogy ezzel is lassítsa a siklás sebességét. A fiú vércseként csapott le a lányra, lekapta fejéről a fehér sapkát.

-         Most te érj utol! – kiáltotta a legény, és lesiklott.

Azonnal utolérhette volna, de szíve mást sugallt. Aztán kiválasztott egy célpontot, hogy próbára tegye a fiú szemét, de a puska csütörtököt mondott. Mintha a sors is azt akarná, hogy egymáséi legyenek.

Már csak az utolsó próba volt hátra. A lány azonban maga sem tudta, hogy mit találjon ki. Felesége szeretett volna lenni a legénynek, gyermekeinek anyja, követni akarta a tajgába. Hozzálépett, mélyen a szemébe nézett, de hirtelen visszarettent. A fiú szemében olyan szépségesen szép leányt pillantott meg, amilyent még életében sohasem látott. Azt gondolta, hogy a fiú nem őt szereti, hanem a másikat, és elhatározta, hogy a harmadik próbát bosszúra használja.

-         Legény, követlek sátradba, ha éjjel a sziklákon leereszkedsz a folyóhoz, és onnan vizet hozol nekem.

Sötét, csillagtalan, borús éjszaka volt.

A lány a sziklafal széléhez lépett, és lenézett a mélybe. Csak szemének sugara világította a levezető utat. A fiú ennél a fénynél ereszkedett le a meredek sziklafalon, megtöltötte folyóvízzel a bőriszákját, terhét a hátára csatolta, és megindult felfelé. Mikor a legveszélyesebb ponthoz ért, a lány lehunyta szemét, a fény kialudt, és a fiú megcsúszott, a vízbe zuhant.

A lány visszatért kunyhójukba, és mindenről beszámolt apjának.

-         Te ostoba lány! – kiáltott fel az apja – hiszen a szemben csak az tükröződik vissza, amit látnak. Te voltál az a szépséges lány.

Kimondhatatlan bánat tört a lányra. A folyóhoz rohant, hogy feltartóztassa sebes sodrát, hogy megmentse a fiút a biztos haláltól. Leszakított egy darabot az ég kékjéből, a föld mélyéből sötét iszapot markolt ki, és mindezt a folyóba dobta. Elkeseredésébe megsebezte testét, és vérével öntözte a sziklákat. Ezért égszínkékek a sziklák, ezért komorak, mint a mély árnyék, ezért izzanak vérpiros színben.

S hová lett a lány? – Nem tudni. Csak azt tudják a vének, hogy Majának hívták.

(Ford.: B. Lányi Márta)

(Forrás: Csillagszóró – Mesék, versek, történetek – Móra Könyvkiadó Bp., 1966., 51-53 old.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése