2019. okt. 8.

Sebestyén Erzsébet: Petőfi István kiadatlan levelei




Gyermekségem legszebb emlékei közé tartoznak azok az elbeszélések, amelyeket édesapámtól Petőfi Istvánról hallottam. Petőfi István, az „édes Pistikám” méltó testvére volt Petőfi Sándornak.

1825-ben Szabadszálláson született. Erős, egészséges fiúcska volt. Amíg szülei jó módban voltak, őt is taníttatták. Aszódon együtt tanult bátyjával, Sándorral. De az árvíz „s a hitetlen emberek csalása” szegénnyé tette a Petrovics családot. Petőfi Istvánnak otthon kellett maradnia, nemcsak azért, mert taníttatására nem volt pénz, de a mészárszékben is szükség volt erőskezű  segítségre. Így lett apa üzletében székálló legény.

A szabadságharcban beállt honvédnek, a haza védelmében méltó akart lenni bátyjához. És méltó is lett. Míg Petőfi Sándor távoli harctereken küzdött, István Budavár ostromában vett részt. Ő maga beszélte el e történeti időket: A drága édesapa, a „jó öreg kocsmáros”, a „vén zászlótartó” pár hónapja már meghalt, amikor Budavár ostromára készülődött a magyar sereg. A magára maradt „legszeretőbb édesanya” egyik napon meglátogatta kisebbik fiát. A puskatűzben kereste fel Budán. Fekete ruháján, aggódó arcán a bánat ült, de az elkövetkező veszedelmekről nem beszéltek. Az elváláskor egyikük sem sejtette, hogy utoljára látták egymást. Negyednapon következett be Budavár bevétele. Petőfi István rohamtűzben jutott föl a budai bástyákra. A vár bevétele után ujjongó örömmel tekintett le Pestre. Nem sejtette, hogy a józsefvárosi temetőben már édesanyjuk felett is sír domborul. A legszeretőbb anya temetésén csak a nagyobbik fiú, Sándor volt jelen.

Láttam jó atyámat… vagy csak koporsóját,
Annak sem látszott ki csak az egyik széle,
Ezt is akkor láttam kinn a temetőben,
Mikor jó anyámat tettük le melléje.”

A vár bevétele után hárman jelentek meg az apa és anya sírjánál: Petőfi Sándor feleségével, Szendrey Júliával és Petőfi István. A száguldó események nem sok időt hagytak a szomorúságra, a gondolkodásra. Mi legyen a sírkő felirata? – tűnődtek a testvérek. „Semmi más – válaszolta Petőfi Sándor -, mint „A legszeretőbb Atya és a legszeretettebb Anya”. – Elég, ha mi tudjuk, kik nyugszanak itten”.

Azután a történelem orkánja elszakította a testvéreket egymástól. Petőfi Sándor Bem seregében Erdélybe ment, Petőfi István Görgey seregével Aradnál táborozott, akkor már százados volt. Ott volt a világosi fegyverletételnél. A bekerített magyar hadsereg minden tagját besorozták az osztrák hadseregbe, így Petőfi Istvánt is mint közlegényt. Így került büntetőszázadba Schleswig-Holsteinba, ahol a súlyos és nehéz szenvedések nem csüggesztették el, képezte magát, és tökéletesen megtanult németül. 1851-ben bocsátották el a katonaságtól. Nehéz idők voltak ezek Petőfi István életében, és mg nehezebbek következtek rá. A jó szülők akik „szívük vérén” nevelték fiaikat, meghaltak, Petőfi Sándor, a halhatatlan testvér eltűnt Petőfi István szeme elől, s a bátyjáról szárnyra kelt sok kósza hír gyötörte, kínozta az elnyomatás kegyetlen éveiben. Akaratereje szinte megbénult.

1853-ban egyszer meglátogatta Szendrey Júliát, aki akkor már Horváth Árpád felesége volt. Ott megdöbbentő dolog történt. A titkosrendőrség emberei letartóztatták. Sokáig ő sem tudta, miért. De aztán minden kiderült. Schleswig-Holsteinben együtt volt egy Pataki nevű főhadnaggyal, aki az emigráció megbízásából összeírta, hogy a magyar katonák közül kire lehetne számítani egy esetleges újabb forradalomban. Az illetőnek nem is szólt ezekről a feljegyzésekről pataki főhadnagy. Természetes, hogy Petőfi István nevét is felvette a jegyzékbe. Letartóztatása után súlyos várfogságba került, majd sáncásáshoz vitték Elzász-Lotharingiába. Itt tanult meg tökéletesen franciául.

Négy év múlva, 1857-ben került haza. Hová is mehetett volna először, amikor hazaért? A józsefvárosi temetőbe, ahol a drága szülők sírja volt, és ahol egykor testvéri gyászban állt együtt Sándorral és Júliával. Ekkor (1857-ben) írja Temetőben c. versét. Benne vannak ebben gyötrődő érzései, s jól látható a példaképnek, halhatatlan Sándor bátyjának költői hatása is. Hazatérése után először mint nevelő, később mint gazdatiszt működik a Guyheffer családnál. Itt ismerkedik meg a család Antónia nevű leányával, akivel megszeretik egymást. Petőfi István megkéri a leány kezét, de a gőgös földesúr (éppen úgy, mint annak idején Szendrey) nem akarja feleségül adni leányát az egykori székálló legényhez. Öt évi jegyesség után, 1863-ban mégis megtörténik az esküvő. Akkor Petőfi István már a Geist családnál gazdatiszt. Sajnos a házasság nem sikerült, rövid idő után elváltak.

Ettől kezdve Petőfi István csak a munkának él. Elvállalja bátyja árvájának, Petőfi Zoltánnak gyámságát. Sok áldozatot hozott érte, nem rajta múlt, hogy a beteges, nyugtalan fiú életútja tragikusan végződött.

Petőfi István a Geist család birtokát fölvirágoztatta. A gazdaságnak sok külföldi látogatója volt. Petőfi István német, francia nyelvtudásával, talpraesett gazdasági elgondolásaival sok elismerést szerzett a Geist családnak.

1876 nyarán ismerkedett meg édesapám Petőfi Istvánnal.

*

Édesapám, Kocsi Sebestyén Dávid tanulmányai elvégzése után – a múlt század szokása szerint – egy pesti családnál nevelősködött. (1876-1878-ig). A nyarakat két tanítványával a Geist család csákói birtokán töltötték. Így ismerkedett meg Petőfi Istvánnal. Meleg barátságukról az alábbi levelek és verses köszöntő tanúskodnak.

Az első levelet Petőfi István 1876 november 5-én írta édesapámhoz. Ennek a levélnek az előzménye a következő: Petőfi István 1876 nyarán arra kérte Sebestyén Dávidot, hogy a józsefvárosi temetőben keresse meg szüleinek sírját, amelyet 1857-ben látott utoljára. 1876-ban ugyanis nyugtalansággal olvasta a lapokban a főváros terjeszkedését a józsefvárosi temető felé; az volt az aggodalma, hogy a drága sírok talán már el is tűntek. Sebestyén Dávid eleget tett Petőfi István megbízatásának, s örömmel jelentette 1876 november első napjaiban, hogy a sírt megtalálta, s erről egy cikket is írt, amelyet az Életképek közölni készült. E cikket kéziratban mellékelte Petőfi Istvánnak, és hozzájárulását kérte ennek megjelenéséhez. Erre felelet ez a levél:

Tisztelt Barátom ’s Kedves Öcsém!

Nemes jó szíve sugallta sorai megszorongatták szívemet megtölt az fájdalommal, de kicsordult könnyeim a szorongást megenyhítették. Naponta látván jó szüleim arcvonásait, emlékük szelíd borulattal vonja be mindannyiszor lelkemet, ’s most évek után jólesett a könnyzápor, amiért Önnek mint okozójának – köszönetet mondok. Fogadja köszönetemet a fáradozásaiért, hogy szeretteim sírját felkereste, melyet már nyomtalanul eltűntnek hittem a’ város terjeszkedése ’s a lapok közlése folytán. Nem tudom jót cselekednénk-e, ha a’ békében nyugvók csontjait háborgatnánk ’s hamvaikat szélnek eresztenénk? Nem jobb-e a sírt meghagyni ’s most miután tudom, hogy hol és megvan – azt ápolni?

Fiúi kötelességem nékem most csak ennyit parancsol. Amíg élek ’s tehetem gondom lesz a sírra; hiszen az csakis egyedül engemet érdekelhet. A nemzet figyelmét ne is irányozzuk feléje, volna annak kötelessége sokkal nagyobb érdemeket emlékével jutalmazni, mint egy költő egyszerű szüleinek sírját egy elhagyott temetőben gondozni. A sírnak újra feldomborítását, a sírkő megigazítását ’s egyéb teendők végbevitelét, miután a’ távolból magam nem tehetem. Önnek jóakaratába bízom ’s kérem is nagyon: eszközölje az említetteket – ha és amikor ideje engedi -, én minden költséget legnagyobb köszönettel megtérítek.

Ami a közlését illeti, miután azt nemes szíve doktálta, tétesse közzé; de változtassa azt át a végén mint gondolatait „a legszeretettebb atya és legszeretettebb anya” elhagyott sírjánál, - a nélkül, hogy az emberek figyelmét a sír megőrzésére irányozná.

Bizonyságul annak, hogy én szülőim sírját látogattam, - 1857-ben – még pár évvel ez után is – midőn a’ katonaságtól elbocsátottak, ide csatoltam küldöm azon versemet, mely ugyan azon évben a „Vasárnapi Újságban” meg is jelent.

Addig is míg valóságban megtehetjük, gondolatunkban szorítsuk baráti jobbunkat.

Áldja Önt az ég! – kívánja
tisztelő és szerető                                     

 bátyja és barátja
                                                           Petőfi István

Csákó Novbr. 5. 875.


Sebestyén Dávid cikke „A legszeretettebb Atya s a legszeretettebb Anya” megtalál sírjáról címmel az Életképek 1876. évi 136. számában jelent meg. A befejezését – Petőfi István kívánsága szerint – megváltoztatta. Az a felhívás, amely a nemzet lelkiismeretét akarta ébresztgetni a sírok gondozására, elmaradt.

Petőfi István érzékenységét is kímélni akarta a cikk írója azzal, hogy egyszer sem mondja ki a Petőfi nevet, bár természetesen minden olvasó tudta, kikről van szó.


A második levél 1876. december 27-én íródott. Előzménye, hogy Sebestyén Dávid két tanítványával Pestről üdvözölte nevenapja alkalmával (december 26.) Petőfi Istvánt.

Válasza azonnal esedékessé vált: a december 30-i Dávid napra. A kedves levél a tanítványoknak is szól, és sok mindent elárul Petőfi István egyéniségéről. A „fergeteg” az egyik tanítvány, aki bizonyára sok gondot adott a nevelőnek, s a levél utolsó mondata biztatás akar lenni a fiatal pedagógus jóbarátnak: „Megérem még azt az időt, midőn tisztelhetem a fergeteg ’s viharból lett szelíd szellőt.”


Kedves Barátaim, Öcséim!

Nem veszik rossz néven tőlem, hogy három engemet megtisztelő leveleikre egy levélben válaszolok. Egy az istenök, egy a hitük, egy a kívánságuk – ti. hogy én sokáig éljek, és még boldogságról is beszélhessek. Köszönöm, elfogadom, - ha odafent is úgy van elhatározva mint ifjú meleg szíveikben. Csak egészségem megmaradjon ’s számlálhassak ily – nem csuklyában járó – barátokat, mint minőkkel hál’ istennek – dicsekedhetem, majd csak leélem panasz nélkül hátra levő napjaimat. Midőn én mindazon jókat, miket nékem kívántak, viszont Önöknek is épp oly jó szívvel kívánom, arra kérem Önöket: tartsák fel részemre jövőben is ifjú, meleg baráti érzelmeiket. Míg tiprom e rögös – de azért szent – haza földjét, míg napom tart: kedveljük egymást ’s a felebaráti szeretet napjának üdítő sugaraiban melengessük szíveinket. – Nékem, mint kinek szíve már halkabban – de azért híven – ver, szükségem van a forrongóbb szívek irányombani érzelmére. Ne vonjanak keresztet ebbeli számításomba. Ugy-e hogy ezt nem teszik?

Hármok közül annak, ki mint a fergeteg, mint a’ vihar rohant meg nevem napjának estéjén, az a ’speciális mondani valóm van: hogy én szeretem a fergeteget, a’ vihart, - annak is meg van az ő fenségessége, haszna is, - habár gyakorta szitkozódom is reám, midőn búza keresztjeimet, vontatóimat, kazlat ’s asztagjaimat korlátlan hevében megtépázza; - de azért jót is tesz, mert a nagy hőség tikkasztó nyomásától megszabadítván, felüdíti a levegőt ’s a növényzet életét. A’ haza szívéből kiindult fergeteg, vihar, mely ezúttal a’ posta-táska szerény terében érkezett Csákóra ’s e szerint zár alatt tolakodott be szobámba, minden kártétel nélkül halt el kezem között. Mint említém is már fentebb, szele jótékonyan hatott szívemre – a két szelíd szellő kíséretében; míg más felől támad helye is megszabadult a meggyűlt és feszítő érzelmektől közlése következtében. Jótékony hatása tehát ezúttal is bebizonyult. Egyéb iránt, - megérem még azt az időt, midőn tisztelhetem a fergeteg s viharból lett – szelíd szellőt.

Isten áldja Önöket, fogadják barátjok ’s tisztelőjük szíves üdvözletét.

Petőfi István
Csákó. Debr. 27. 76.

A verses köszöntő 1877. december 30-ra készült. Sebestyén Dávid 1877 karácsonyán is Csákón volt tanítványaival. 1877. december 29-én este Petőfi István Dávid-napi vacsorát rendezett; ezen ő maga olvasta fel versét.

Bajza József 1909-ben adta ki Petőfi István összegyűjtött verseit (Petőfi könyvtár). Ebben a verseket két korszakra osztja:

1.       1848-1858-ig. Ez szép kis gyűjteménye Petőfi István lírai költeményeinek. Megtalálható itt az említett Temetőben című költemény is. 1858-ban felhagy Petőfi István a verseléssel, s később egészen a gazdasági életnek szenteli magát. A munka „búfelejtő” is számára elrontott családi életének felejtésére.

2.      Az 1858-1880-ig tartó korszakból Bajza gyűjteményében mindössze hat alkalmi vers van, amelyeket egy-egy baráthoz, ismerőshöz írt. Sebestyén Dávidhoz 1877-ben írt verse nincs közöttük, tehát ez kiadatlan, a közvélemény előtt ismeretlen költemény.

Dávid estéjén.
877.

Avatatlan kézzel nyúlok a hárfához,-
 - Én, aki szegődtem az eke szarvához.
Tudván az ostorom kellőn pattogtatni:
Vállalatom nem tóm, vaj’ hol is lyukad ki? –
Ha volnék Szent Dávid, - ez ép’ a bökkenő
Lehetnék bár Dávid, a Szent lehetne ő –
Könnyű volna nékem, - meleg helyen ülvén
Érzelmeimet majdcsak elhegedülném,
De ki a föld porát gyakran sárrá gyúrja
És termő rétegét az ekével túrja, -
Annak képzelete alant röptű madár, -
Pár szárnya csapás ’s legott korlátolt határ.
Dávid estét ülvén, lássunk a dologhoz;
Kinek nem jut pohár, nyúljon a palackhoz.
Töltve legyen ez is, töltve legyen az is, -
Hosszú kortyhoz készen legyen a’ garat is.
Hosszú korty illik a’ rövidke beszédhez,
Mint rövid hangolás a hosszú zenéhez:
Minél hosszabban függ tölt poháron ajkunk,
annál foganatosabb a kívánat rajtunk.
Hogy beszédem épen gyötrővé ne váljék,
Kimondom a szót szívem vágya már ég.
Magasztos érzelmed közönséges szóval –
Látom, - ez erőmet meghaladja jóval.
Érzelmem magasztos, tehetségem szerény:
A’ mibe én kezdtem im’ most látom-merény.
Kedves jó barátunk te Sebestyén Dávid
Hintse reád bőven az isten áldásit,
Erődnek teljében tevékeny életed
Győzzön le sok számos múlandó éveket.
Az életnek lévén árny’ borúja, fénye, -
Kívánom, hogy életed csak a fénye érje.

Petőfi István

A harmadik levél 1878. december 29-én ismét Dávid napjára íródott. Édesapám megházasodott, s Bonyhádra került tanárnak. Nemcsak nevenapjára, de a házasság kötésére is elküldte meghatóan kedves kívánságait Petőfi István. A „mártír” nevet, amely ellen tiltakozik, egy újságcikk ruházta rá.


Igen tisztelt Kedves Öcsém!

Ha a szó szoros értelmében, s nem csak névleg – volnék „mártír”, míg akkor is áldanám sorsomat, ki üldözései daczára – meghagyta jó barátimat, kik mindannyian jelét adják rólam szíves megemlékezésöknek. Hála istennek nem vagyok mártír, mert az élet nyújtotta fénynek tudok örülni, - homálya, gyásza mélyen tud szomorítani. Önnek levele – Kedves Öcsém! részben fényt vet lelkemre, örülök neki, s a vett baráti jelek legkedvesebbikének egyike. Viszonzom névnapjára – jókívánatait szívemből, lelkem mélyéből. Saját családi tűzhelyére szálljon az isten áldása; lobogjon azon a kölcsönös szeretet sírig tartó lángja, melynek fényénél az élet rögös utait könnyebb járni, s az emberiség érdekében vállalt kötelességeit könnyebb teljesíteni.

Valamint minden fény vet árnyat, úgy minden örömnek nyomában van bánat is. Szegény jó Pistánkra vonatkozó baráti meleg szavai szívem egy behegedetlen sebét érintik. Nem tudok reá gondolni – pedig minden lépten-nyomon van valami, ami ő reá emlékeztet – hogy szemeimbe könnyek ne tolulnának. Oh’ hogy csak ezeket hullathattuk érette, de semmit sem tehettünk élete megmentésére! – A’ tudomány hajótörést szenvedett, s mi elveszténk életünk’ kincsét. – Láttam halál küzdelmét – mennyire szeretett volna élni!... Ott nyugszanak már együtt a jó apa, jó fiával – az én feledhetetlen barátaim; nem zavarja már senki és semmi álmaikat: halkan járok hozzájok látogatóba fájó emlékezetemmel, miként az ég napja rideg sírlapjokat melengető sugaraival. Hálás szívem áldása a sírra, mely őket takarja!

Bonyhád, Bonyhád! – festői szépségű vidékeddel most újra rajzoltak képzeletemben, miután egy ifjú lelki barátomat fogadta falaid közé; - tedd az életet néki tűrhetővé, mit nemes jó szíve annyira kiérdemel.

Te pedig sors komám intézed aként kocsim rúdját, hogy mielőtt ez árnyék világból kimenesztetem: ifjú barátom szemének fényét még egyszer láthassam, baráti karjainak meleg ölelését még érezhessem. Ámen!

Adjon isten – kedves Öcsémnek türelmet a szilaj ifjúság szelídítéséhez ’s lelkeiknek fényesre csiszolásához. Sikert kívánok e valóban nehéz feladathoz.

Midőn egyúttal boldog új-évet is kívánok, fogadják mindketten őszinte szívem meleg üdvözletét.

tisztelő s szerető bátyja
                                                                                            Petőfi István
Csákó, Debr. 29. 878.

A negyedik, az utolsó levél 1879. december 29ről keltezett. Felemelő és megrendítően szép levél. Sebestyén Dávid István-napi köszöntőjére felelet ez a levél is: köszönet, egyúttal viszonzása a jókívánságoknak Dávid napjára.


Édes Öcsém!

Az emlékezet arany-fonalán tett látogatását viszonzom. Jó,nemes szívének vonzalmát örömmel fogadom s kérem az enyémet is teljes értékében elvállalni.

Írtak „nagybirtokossá lettemről”. – Ez a nagyság éppen ötszörte kisebb a hír-kürt rivalló szavánál. 21 évig gyűjtött garasimat egy birtok vételére fordítottam, melybe’ talán nem vész fáradságom gyümölcse. Ha ezt 15 évvel előbb tehetem, nagyobb örömet érezék vala e szerzemény felett. Most már:

„Alkonyfelé hajlik napon,
Életemnek árnya nő;
Gyengülnek az erős izmok
’S azzal együtt: - tetterő.”

Azonban, mit itt rímbe mondtam, ne vegye úgy – mintha furulyámból „vissza vonulót” fújnék. A’ világért se’! – Nem adom meg magamat olyan könnyen, - zászlómat nem akarom kiadni kezemből, míg csak a halált hozó golyó nem ér. Szóval: elpuhultan, tétlen én élni nem akarok. Munka, és csak munka, - bár mily fáradsággal teljes legyen is, - ez az élet.

Kitartás, türelem, semmi csüggedés kedves ifjú barátom! Csak egészség legyen – mit lelkemből kívánok Önnek – megkönnyebbül létérti viadala.

Midőn kedves Családjával együtt szívből üdvözlöm, még egyszer fogadja legjobb kívánatim kifejezését ’s barátságába ajánlottan tisztelettel, szeretettel vagyok

             bátyja
Petőfi István
Csákó, Debr. 29. 79.


És eljött 1880 István napja, Dávid napja, de levelek többet nem íródtak…
Petőfi István 1880-ban meghalt.


Az eljövendő kutatók bizonyára sok új vonást fognak e levelekből kifürkészni; én e levelek nyilvánosságra hozásával csupán egy célt kívánok szolgálni: megörökíteni e levelek és édesapám elbeszélése alapján Petőfi István emberi alakját, s ezzel teljesebb képet rögzíteni róla az irodalomtörténetben. E levelek őszinte, közvetlen bizalmas megnyilatkozásai – remélem -, hozzájárulhatnak ehhez.

Levelei alapján kirajzolódik egy portré Petőfi Istvánról:

Élete végéig megmaradt egyszerű, természetes, igaz embernek. Megmaradt a föld fanatikus dolgozójának, aki a gazdaság búzakeresztjeit, vontatóit, asztagjait féltő gonddal őrizte.

Derűje, ifjúságszeretete bearanyozta a körülötte élők életét. Gyermeki szeretete feltűnően egybehangzik a halhatatlan testvér gyermeki szeretetével, szinte halljuk a költő intését:

„Tégy érte, amit tenni bír erőd!”

S a felelet hangzik Petőfi István leveléből: „Amíg élek, gondom lesz a sírra – ez fiúi kötelességem.”

Szülőszereteténél csak szerénysége nagyobb. Küldi a tiltást Sebestyén Dávidnak: az emberek figyelmét ne hívja fel szülői sírjának gondozására, ez egyedül az ő gyermeki kötelessége.

És milyen mély lelkiségre mutat az, hogy meglátta a nevelői munka nehézségeit: „Adjon isten – kedves Öcsémnek türelmet a szilaj szelídítéséhez ’s lelkeiknek fényes csiszolásához. Sikert kívánok e valóban nehéz feladathoz.”

Meleg szíve a barátságot mindenek felett értékelte: milyen mélyen siratta az elhalt ifjú barátot, és milyen biztatóan bátorította az élőt: „Kitartás, türelem, semmi csüggedés, kedves ifjú barátom! Csak egészség legyen – mit lelkemből kívánok Önnek -, megkönnyebbül létérti viadala”.

A hű barát atyai jókívánsága megmagyarázza azt az igazságot, hogy az egyén akkor tud igazán a közösségért dolgozni, ha maga boldog, „Saját családi tűzhelyére szálljon az Isten áldása; amelynek fényénél azon a rögös utait könnyebb járni, s az emberség érdekében vállalt kötelességeit könnyebb teljesíteni.”

De egyéniségének legerősebb bázisa az a lelkierő volt, mellyel a személye körüli hullámokat fogadta. (Ezt édesapám nagyon sokszor emlegette.)

Nem tetszelgett az újságod-adta „mártír” címben, nem szállt hírlapi vitába a rosszakarattal, amely őt „nagybirtokosnak” nevezte. Elviselte, amit a sors adott és elvett, és csendben maradt. A méltatlan bántásokról sohasem beszélt a világ előtt, de ezek a levelek híven őrzik nyomukat, ez a bizalom volt legmegtisztelőbb édesapám részére idős barátjáról.)

Petőfi Istvánnak szangvinikus temperamentuma volt, és mégis, a bántalmak között úgy érezte, igaz testvéri szeretete azt diktálta, hogy neki csendben kell maradnia, hogy az a Másik – a halhatatlan testvér – annál jobban ragyoghasson.

 

Forrás: Forrás Irodalom – Művészet – Tudomány 1969. 
1. sz. március
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése