2016. nov. 1.

Féja Géza: Móricz Zsigmond: Az asszony beleszól 1934. (könyvismertetés)






Az új Móricz-regény egészen új területre visz bennünket. az író első budapesti történetét írta. Eddig: a faluból, a kisvárosból s a történelemből táplálkozott s éppen ezért némi félelemmel vettük kezünkbe ezt a könyvet. Vajon számára adatott-e ez a talaj?

El kell ismernünk, hogy Móricz Zsigmond mélyen belelátott a mai Budapest életébe. Az író többnyire a múltat s a közelmúltat látja. Itt áll előttünk az óriási átalakulásoktól megrázott s összezilált, jelen s az irodalom még alig vesz róla tudomást. Főleg a középosztályt csapta meg az idő szele. Kivételes szerepét erősen megnyirbálta az idő s jelentékeny rétege alig bírja az iramot. Gazdaságilag lefelé süllyed, ezt a tényt külső díszek felaggatásával és külső látszatok fenntartásával próbálja leplezni és képtelen belsőleg átalakulni. Sorsa ezért kétségbeejtő, mert gazdasági válsága nem vezette egy új életútra. Belemerül nyakig mindennapi életküzdelmébe s nem bír hidat építeni magának a jövő felé.

Ebbe az izgató, nehéz kérdésbe vágott Móricz Zsigmond. Egy fiatal házaspár története pereg előttünk a hozzá kapcsolja néhány család sorsát. Más korú, foglalkozású, hivatású s vérmérsékletű ember minden alakja, de ez közös bennük: a válságban való vergődés, melyből csak egyéniségüket, egyéni sorsukat időre-órára kimenteni. A nagy kérdés: a középosztály-sors megoldatlan marad bennük.

Móricz új könyve nem követel eposzi igényeket. Inkább nagy novella. Könnyedén szövi tovább a mese szálait, híres robusztus ereje hiányzik belőle, agy viaskodásait, ki-kitörő líráját is hiába keressük. Inkább az elbeszélő művészet nyugodt, higgadt biztonságával lep meg. Kis kép ez a könyv nagy kísérletei és nagy teljesítményei mellett, de kiszélesíti az egész mű képét.

Az asszony beleszól” különben első könyve egy most megjelenő ötkötetes Móricz-gyűjteménynek.

Forrás: Magyar írás – Kazinczy kiadás III. évf. 4. sz. 1934. április

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése