2015. okt. 2.

Bartóky József: Télben (könyvismertetés)





(Budapest, 1923. Franklin-Társulat)

Bartóky József elbeszéléskötetének címe: Télben. E későn fellépett írónknak ez új gyűjteménye határozott emelkedést mutat az Őszi esték-kel szemben. Míg első elbeszéléskötetében a mondanivaló olykor másfelé siklik, mint amerre elindult, s a történetnek néha két centruma is van; s míg témái amott néha talán igenis szürkék, - e novelláiban szerkezeti elsiklás már ritkaságszámba megy, s tárgyai, mondanivalói is erőteljesebb merészségűek. A forma rövidsége itt is sok elbeszélésből leszelte azt, ami szélesebb kiterítésben bizonyosan hatásosabb lett volna, de a kötet nem egy darabja újabb novellairodalmunk java terméséhez tartozik. Nagy melegséggel, nemes hangon elmondott történet a legtöbb. Különösen érdekesek paraszttörténetei, melyekben eredeti megérzéssel véteti velünk észre, hogy a magyar nép lelke távolról sem annyira robusztusan és primitíven egészséges, mint gondolnók, hogy igen sok álmodozás, meglepő differenciáltság és jó adag komplikáltság húzódik meg benne. E tekintetben különösen Az apja fia c. elbeszélésre mutatunk, amely egy parasztfiú lelkének démoni mélységeibe világít be, s a Szekeres Juli meséjére, melyben egy mesekedvelő, ábrándos parasztasszonyt mutat be, anélkül persze, hogy ennek az alaknak bármi köze lenne régi népszínműveink csináltvirágszerű parasztleányaihoz. Többi történeteiben is sok érdekes vonást találunk, sok megkapó lelki képet; búr úgy gondoljuk, hogy az író néhol kelleténél józanabb és prózaibb képzeletű. Ezt oly esetekben érezzük kizökkentőnek, ahol a szerző fantasztikusabb elemekkel, látomásszerű csodákkal dolgozik. Ily helyeken eszébe jut az olvasónak, hogy az író a nyilvánosság elé mint fabulaíró lépett, akinek a csoda nem misztikum, hanem valami magától érthető, kézzel kitapintható valóság. Ami azonban a példázatos fabulákban helyén van, sőt konkrét tárgyú novellában az életszerűség erényével azonos. stílustalannak tetszik ilyenféle elbeszélésekben, melyeknek elgondolásában pedig Bartóky annyi eredetiséget tanúsít.

A harmadik elbeszélés-kötet az elszakított Erdélyből került át. Balogh Endre marosvásárhelyi ügyvéd munkájának címe: Hajótöröttek (Kolozsvár, 1922.) Tartalmaz – végre! – egy hosszabb ábrázolású novellát és öt rövidebb rajzot. Örömmel üdvözöljük a szerzőt a szépírói munkásság terén, mert úgy látszik, erős tehetség. Különösen a lelki problémák felvetésében és bemutatásában mutatkozik igazán otthonosnak.

Első, hosszabb elbeszélése, a Fehér rügy, egy hadifogságból vakon hazakerült székely gazdát mutat be. A parasztot felesége megcsalja, mire elkergeti és újra nősül. Egy fiatal, még szinte gyereksorban lévő leányt vesz el. A leány meggondolatlan viselkedésű teremtés. A férfiban felébred a féltékenység, amely éppen vaksága miatt gyanakvóbb, szilajabb és emésztőbb a szokottnál is. Ennek részletező és megkapóan igaz bemutatásában van a novella eredetisége. A többi kisebb rajzban is hasonló tehetség jelei látszanak, csak az utolsó, az Örök élet kissé erőszakoltan keserű. Valamennyinek hőse gyötrődő, sorstaposott ember, akiket a szerző nem valami szenvelgett impassibilitével, hanem velük dobbanó szívvel rajzol meg. Mintha írói modorában – anélkül, hogy hatásról akarnánk beszélni – volna valami az ő nagy földijének, Petelei Istvánnak embermeglátó és ábrázoló módjából. Elbeszélő sajátságai közül csak az hat zavaróan, hogy sokszor futtában érint, halványra mos olyan vonásokat is, amelyek pedig a történetnek megértéséhez okvetlenül szükségesek s indítékait így itt-ott némi homály borítja. Stílusa kifejező, erőteljes, de mintha néhol keresetten eredeti akarna lenni, s éppen e keresettség miatt nehézkessé válik. Mondataiban a szólamok rendje sokszor ötletszerűen önkényes, s a világos tagolást mintha olykor szándékosan kuszálná zavarossá. E külső és belső formai hibák az íróban talán nem is gyökereznek mélyen, inkább akarattal magára öltöttnek tetszenek. Levetkezésük nagyon könnyű lehet, s akkor Balogh Endrét úgy emlegethetjük, mint a jelesebb magyar elbeszélők egyikét.

- bs -
Forrás: Napkelet 1923. 3. sz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése