2015. máj. 2.

Déri Gyula: Petőfi Zoltán - Előhang





ELŐHANG

Ide, ide, fiamat a kezembe,
Hadd szoritsam a szivemhez őt!
Mintha volnék újonnan teremtve!
Hogy éltemnek ifjú lombja nőtt!

Üdvözöllek lelkem szép kis ága,
Üdvözöllek édes magzatom!
Sirásodnak bánatos zajába
Beleolvad örvendő dalom.

Kis parányom, milyen nagy örömmel
Állok itt, és nézem képedet!
Kell-e még pap? örömkönyeimmel
Keresztellek én meg tégedet.

Csillagász lett végre is belőlem,
Itten állok csillagom előtt,
Arcvonásit hosszasan szemlélem
S találgatom a távol jövőt.

A reménynek nagy virágos fája
Mit e csillag fénye fölmutat;
Csak ne szálljon kora dér reája,
Mely leszedné a virágokat.

Óh halál, te nem lész oly kegyetlen,
Hogy magaddal rántsd idő előtt;
Nem enyém lesz! – tartsd ezt eszedben –
A hazának nevelem fel őt.

Úgy-e, úgy-e kis fiam, ha majdan
Én a korbul kiöregedem,
Iparkodni fogsz túltenni rajtam,
Vagy betöltöd legalább helyem?

Vajha egykor ekkép szólanának
Nem busúlva sirom szélinél?
„Meghalt! de nincs kára a hazának
Nincs, mert lelke a fiában él.”


Ezzel a himnussza üdvözölte Petőfi Sándor a fia születését, Debrecenben, 1848. december 15-én.

Ez a gyönyörű költemény a boldogságban úszó apa lelkének mélyét tárja fel előttünk, csapongó örömének árjára emel s eltölti lelkünket a reményeknek és kétségeknek azokkal a sejtéseivel, amelyek közt fiát először keblére ölelte.

De más okból is, méltó és helyén való Petőfi Zoltán élettörténetét ezzel a költeménnyel kezdeni. Mert nemcsak az apa lelkébe enged ez bepillantást, de a fiú életébe is, melyre elhatározó, végzetes befolyást gyakorolt. Halála előtt néhány nappal, gyönge, halk hangon, melyet gyakori köhögés szakított félbe, ismételve elszavalta e verset előttünk, kik mindennaposak voltunk betegágya körül, és láztól kipirulva, beesett szemének ragyogása közben így szólt: „Amíg az apám végrendeletét nem teljesítettem, élni akarok és élni fogok!” – És szőtte tovább szivárványos álmait a jövőről. Irodalmi terveiről beszélt, megírandó műveiről és létesítendő vállalatairól. Mert az apja nagy jövőt jósolt neki, teljesen kizártnak tartotta, hogy ez be ne következzék. E jóslatban talizmánt látott a halál ellen, valamint korábban az élet ama viszontagságai ellen, amelyeket szinte kihívólag önmaga idézett föl.

Valamely életpályára való komoly készülés kötelessége alól mindenesetre feloldozottnak hitte magát. Egyetlen hivatást érzett: lehetőleg híven mindenben utánozni az apját. Petőfi Sándor nem járta ki a középiskolát, Zoltánnal sem tudták elvégeztetni; nagyatyja, nagybátyja belefáradtak a taníttatásába s mikor a nyolcadik osztályból a harmadik kísérlet után is kimaradt, elkeseredetten vették le róla a kezüket. Mert az apja színész volt, mielőtt író lett volna: a fiú is ezen akarta kezdeni. Petőfi Sándor nyugtalan vére szerette a változást, fia ebben is rá ütött: határozott cél nélkl indul neki a világnak, városról-városra kóborol, rendesen a jólétet cseréli föl a nélkülözésekkel és nyomorúsággal, - ezzel éppen úgy nem törődik, amint az apja nem törődött. Halálakor egy újság azt írta róla, hogy hányt-vetett életének magyarázatát annak a forradalmi évnek a hatásában kell keresni, amelyben született és apjának ama szerepében, melyet az 1848-iki események irányításában vitte, éppen március 15-én, teljes és kerek kilenc hónappal december 15-ike, vagyis Zoltán születésnapja előtt.

Hogy e pár sorban kifejezett lapvélemény mily találó magyarázatát adja Petőfi Zoltán tragédiájának, megdöbbenéssel látjuk, ha egy futó pillantást vetünk Petőfiék 1848-iki családi életének viszontagságokban és izgalmakban kifogyhatatlan eseményeire.




Forrás: Déri Gyula: Petőfi Zoltán - Petőfi-Könyvtár XV. füzet – Kunossy, Szilágyi és Társa Könyvkiadó Vállalat kiadása Budapest, 1909.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése