2015. máj. 2.

Déri Gyula: Petőfi Zoltán - III. Zoltán fiam életrajza hét hónapos koráig (1849)




Írta: Petőfi Sándor

Született Zoltán fiam deczember 15. 1848. déli tizenkét órakor, Debreczenben a Harminczad-utczában, Ormós szabó házában, az utczára nyíló kapu melletti szobában.

Szeptemberben beállván katonának, feleségemet szüleihez vittem Erdődre, de az ottani lakás később az oláhlázadás miatt nem lévén eléggé biztos, Debreczenbe szállítám őt, hol zászlóaljammal feküdtem. Így érte szegény fiamat az a szerencsétlenség, hogy Debreczenben született.

Debreczenben és ami több: pénteki napon.

Azaz jobban mondva: pénteki napon és ami több:  pénteki napon.

Azaz jobban mondva: pénteki napon és ami több: Debreczenben! mert Debreczen még a pénteknél is veszedelmesebb, elannyira, hogyha a magyar függetlenség balul üt ki, azt nem másnak köszönhetjük, hanem annak, hogy Debreczenben kiáltatott ki. Micsoda gondolat is volt az, egy nemzet függetlenségét olyan városban proklamálni, hol s házak kapujára ez van írva: Aki bejön az udvarra, tegye be az ajtót, mert kimegy a disznó. Legalább annak a háznak a kapuján, ahol fiam született, ez állott.

Deczemben 14-én este Tacitusról beszélgettem feleségemmel, midőn hirtelen rosszul lett. Egész másnap délig a legirtózatosabb kínokat szenvedte, miknek visszagondolása most is megrázkódtatja lelkemet; már eszem ágában sem volt, hogy a szülést túl fogja élni szegényke, mert különben is oly kicsiny, vékony és gyönge, vagy legalább ennek látszik, hogy a szellő is könnyen elbánhatik vele. Fiam is oly gyönge, oly kicsiny, mondhatnám oly alaktalan volt, hogy az első pillanatban halva születettnek véltem. Harmadnapos korában megbetegedett s a betegség még inkább elcsigázta; de nemsokára felgyógyult s azután folyvást, szemlátomást gyarapodott.

Nemsokára megkereszteltettem Zoltánnak. Keresztapja Arany János, a világ egyik legnagyobb költője s legbecsületesebb embere, keresztanyja Arany Jánosné, amily egyszerű asszony, oly jó feleség és anya.

Én is, Juliska is végtelenül örültünk fiam születésén, de bizonyára legnagyobb öröme volt ezen az én boldogult jó szüleimnek. Apám ezt írta Pestről deczember 20-án: „Szeretett gyermekeim! Először is csak állandó egészséget kívánok az istentől szeretett Zoltánomnak és Juliskámnak és neked, Sándorom. Megkaptam leveledet, lelki örömet éreztem, úgyszinte édes anyád is, hogy az isten békességesen megszabadította kedves Juliskánkat a szülés mellett. Ezután is kívánok friss egészséget az ártatlan Zoltánnak, hogy nagyra nőjjön. Ugyan 20-án örömemben hozattam egy itcze bort és poharat emeltem, hogy még nekem is lehet unokámról beszélni. Örömömben Gyurinak is vettem egy meszely bort, mint régi szolgádnak, fiam. Csókolunk szeretett gyermekeim. Zoltánnak kardot kell szerezni, mert különös esztendőben született, hogy minden gyermek oldalán kardot kell látnunk. Eddig különös vágyásom volt a harczra, de már most tizannyi van, hogy kedves unokám ne jusson a pogányok kezébe. Csak az isten egészséget adjon, nem maradok itthon.” Anyám ezt írta e sorok után: „Kedves szeretteim! Bocsássatok meg, hogy az öreg annyi bohóságot írt. Nagy öröm lepte meg őtet, hogy megmaradt életük mind Juliskának, mind Zoltánnak. Kívánnék addig élni, míg az ajkaimhoz szorítanám és egy meleg csókkal illetném kedves unokámat.”

Szegény anyámnak nem teljesedett e kívánsága; meghalt, mielőtt láthatta volna. Csaknem utolsó szava is ez volt: „Hát én már nem láthatom az én kedves kis unokámat!”

Apám a tél folytán egyszer Pestről Debrecenbe szökött, s ott látta Zoltánt s határtalan gyönyöre telt benne. Onnan visszament ismét Pestre, s nemsokára bekövetkezett haláláig beszédének kedvenc és fő tárgya volt unokája, s halálos ágyán, mikor már beszélni nem tudott, karjait úgy mozgatta, mintha kis gyermeket ringatna, ezzel akarván tudtára adni anyámnak, hogy a kis unokáról gondolkodik.

Oh fiam, ha felnősz, légy tisztelettel és szeretettel e két szent öreg emléke iránt, kik engemet oly végtelenül szerettek, s kik tégedet is, ha meg nem halnak vala, oly végtelenül szerettek volna, mint csak szerethet anyád és apád!






Eleinte nagyon jó gyermek volt fiam. Két összetett karos szalmaszékvolt az ágya, s ott ha elálmosodott, mindenringatás nélkül szépen elaludt; de később Vörösmartyné és Vachott Sándorné mindig ölbe vette és hurcolta, s ezáltal úgy megszokta a ringatást, hogy azóta néha példa nélküli vesződségekkel lehet csak elaltatni. Más bajunk is volt vele, mindjárt születése után, az, hogy semmi szín alatt sem akart szopni néhány hétig. Mindig elfáradt az egész háznép, míg valahogy nagy nehezen a szájába tukmálhattuk az emlőt.



Hat hétig anyja szoptatta, de miután én januáriusban Erdélybe mentem a hadsereghez, szegénynek a búsulás miatt megromlott és elfogyott a teje, s ekkor dajka kézre került a fiam. Első dajkája egy pár nap múlva elment a katonák után, második dajkája valami egy hónapig szoptatta, azután megbetegedvén elment, a harmadik máig szoptatja.

Első bravourja az volt fiamnak, hogy két hetes korában fölült az ágyán. E testgyakorlat annyira megtetszett neki, hogy aztán folyvást praktizálta. Persze csak néha sikerült neki, s akkor is oly fáradsággal, hogy elvörösödött és elkékült bele.

Az utazást már két hónapos korában megkezdte. Februáriusban Szalontára ment anyjával Arany Jánosékhoz, s ott maradtak májusig, mikor én megjöttem a hadseregtől. Onnan Pestre ment velem, s Pestről az orosz beütéskor Juliusban ide jött Mezőberénybe hol most vagyunk.

*

Ez az életrajz, melyet Petőfi pár héttel írthalála előtt, s így egyik legutolsó munkája, számos kiegészítésre szorul. Ebben segítségünkre jön maga a költő is, ki naplójegyzeteiben egyes mellékkörülményeket bővebben leír, és világot vet a Zoltán születése utáni családi életre, ha ugyan ennek lehet nevezni azt a folytonos költözködést és utazást, amelyek közt nyugtalan napjaik teltek.

Van egy kérdés, amely közül e napok apró eseményeit szívesen látja csoportosítva a költő család sorsát figyelemmel kísérő kegyelet. Hányszor láthatta tudniillik életében Petőfi Sándor a fiát, kit oly nagyon szeretett, de akitől a honfi kötelességérzet lépten nyomon elszakította?

Az első elválás a fiú egyhónapos korában történt. Erről így ír az apa, a honvédszázados: „1849. január közepén indultam Debreczenből Bem tábornokhoz, kinek seregébe tétettem át magamat a honvéd-bizottmány által.”

Február 9-én volt a piski-i csata, de ebben Petőfi nem vett részt; erről gondoskodott Bem, ki őt fiaként szerette és akinek életét a nemzeti ügyre nézve sokkal értékesebbnek tartotta, semhogy az olyan kétséges sikerű hadjárat veszedelmeinek kitenni akarta volna, amilyent ő folytatott maroknyi seregével és hiányos fölszereléseivel, naponkint kitéve a teljes megsemmisülésnek. Petőfinek azonban e kíméletről nem volt szabad tudni, miért is a hallgatag vezér, nem is sejtetve véle, mi van készülőben, február 6-án parancsot ad ki, hogy Petőfi azonnal kelje útra Debrecenbe a kormányhoz mint futár, jelentéseket vigyen és utasításokat hozzon. A parancsnak engedelmeskedni kellett és Petőfi útnak indult. Debrecenbe érkezik és viszontlátja családját. Fiát ekkor látta másodszor. Hogy a kormánnyal miként végezte dolgát, tudjuk az ő életírásából: Mészáros hadügyminiszterrel alaposan összeveszett és február 21-én lemondott rangjáról.

A családra nézve végzetessé vált ez a kaland, mert a századosi fizetés elvesztésével járt. Előreláthatólag már március 1-én nem lett volna miből élniök, miért is Arany Jánosné a keresztfiát és komaasszonyát meghívta magához. Petőfiné elfogadta a meghívást és így került Zoltánnal együtt Szalontára, ahol májusig tartózkodtak. Ezt a szalontai tartózkodást is a Szendrey rovására írták egykor, úgy magyarázva, hogy íme Petőfi a feleségét és fiát inkább idegenekre bízta, mint az ipára, ő bizonyára tudta, hogy miért? Szendrey talán nem is látta volna őket szívesen! Holott maga Petőfi már az ősszel megírta, hogy Szatmár-megyében az oláh lázadás bizonytalanná tette a közbiztonságot és emiatt nem hagyhatta ott a családját. Petőfi nem kísérhette őket Szalontára, ő február 23-án útnak indult Erdélybe, vissza a Bem táborába, melyet Medgyesen talált.

A téli táborozás, a sok utazás azonban megviselték az egészségét, március elején lázba esett és a baja napról-napra súlyosbodott. Bem ismét a szerető apa szerepét veszi át, Petőfit Kolozsvárra rendeli, hol két hétig feküdt. Csak a hónap vége felé lett jobban s ekkor mint lábadozó, a családjához utazott Szalontára, hova március végén érkezett meg. Ekkor látta a fiát harmadszor.

Ápril 1-én mint közvitéz jelentkezik Bemnél, ki már akkor bevette Szebent. Bem visszaadta a rangját és hadsegédévé nevezte ki. Szászsebesnél ápril 10-én érdemrenddel tüntette ki, majd május 3-án Temesvárnál őrnaggyá léptette elő. Kevéssel utóbb megtörtént a negyedik viszontlátás: Bem ismét a kormányhoz küldi Petőfit és megengedi, hogy útját Nagy-Szalontán át vegye. Petőfinek ekkor már az őrnagyi ranghoz őrnagyi fizetése is volt, az Aranyék vendégszeretetére nem volt többé rászorulva, miért is a családját visszavitte Debrecenbe. De a debreceni küldetés ismét bajba sodorta: most meg az új hadügyminiszterrel, Klapkával veszett össze, mert ez valami szemrehányással fogadta őt. Ismét állás és fizetés nélkül maradt, mert az összeszólalkozás miatt megint le kellett mondania. Azután Pestre sietett, ahonnan akkor már Windischgrätz kitakarodott volt, de ott már csak az anyját találta életben nagybetegen. Az apja még március 21-én meghalt, az anyja május 17-én, Buda ostroma idejében követte férjét. A temetés után harmadnapra a budai vár a magyarok kezébe jutott, mire Petőfi feleségét és fiát felhozta a fővárosba. Az ötödik viszontlátás volt ez, de ismét baj történt. Klapkával kibékült ugyan időközben, mégis május 27-én lemondását megújítani kénytelen. A család megint kenyér nélkül maradt volna, azonban június 1-én a „Honvéd” című verséért a kormány 500 forint tiszteletdíjat fizettetett ki neki. Ebből éltek július 3-ig.

Ezen a napon hagyta el másodízben a magyar kormány a fővárost. Petőfiék is menekültek az osztrák elől éspedig Mezőberénybe Orlayékhoz. Ott két hetet töltöttek együtt és ott írta meg Petőfi a fia életrajzát.

Július 18-án Erdélybe indult a családjával együtt, melyet Tordán hagyott, maga Bereczkre indult, Bemhez. A búcsúzáskor aligha gondolt rá, hogy feleségét és fiát ekkor látja utoljára. Július 29-én Marosvásárhelyen volt, 30-án csatlakozott Bem seregéhez és július 31-én volt a fehéregyházi csata, ahol Bem 16.000-nyi orosszal ütközött meg és vereséget szenvedett. Itt esett el Petőfi Sándor, de mint az köztudomású, holttestét nem ösmerték föl és halálában sokáig kételkedtek.

**


Forrás: Déri Gyula: Petőfi Zoltán - Petőfi-Könyvtár XV. füzet – Kunossy, Szilágyi és Társa Könyvkiadó Vállalat kiadása Budapest, 1909.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése