2015. máj. 2.

Déri Gyula: Petőfi Zoltán - I. Petőfi Zoltán születése előtt





Hogy Petőfiék a Zoltán születése évében hihetetlenül izgalmas életet éltek, az köztudomású. A márciusi események előkészítésében minő része volt Petőfi Sándornak: a magyar szabadságharc-történet egyik legszebb és legismertebb fejezete szól róla. Kevesebben tudják, hogy Petőfi Sándorné e napokban döntő befolyást gyakorol a férjére. A fiatal házasok közt nemcsak minden érzés, de minden gondolat is közös, együtt olvasnak minden hírt a külföldi mozgalmakról, együtt tárgyalják az olaszországi fölkelést, a februári francia forradalom kitörését és mikor a bécsi forradalom híre megérkezik, Szendrey Júlia az első, aki tettre lelkesíti férjét.

Petőfi a naplójegyzeteiben 1848. évi március 17-én ezeket írja:

„Évek óta csaknem kirekesztőleges olvasmányom, reggeli és esti imádságom, mindennapi kenyerem a francia forradalmak története, a világnak ez az új evangéliuma, melyben az emberiség második megváltója, a szabadság hirdeti igéit. Minden szavát, minden betűjét szívembe véstem és ott a holt betűk megelevenedtek és az élethez jutottaknak szűk a hely és tomboltak, őrjöngtek bennem.

„A tűzokádó hegy közepébe kellene tollamat mártanom, hogy napjaimat, napjaim gyötrelmét leírhassam!

„Így vártam a jövendőt, vártam azt a pillanatot, melyben szabadsági eszméim és érzelmeim, szívemnek ezen elátkozott lelkei elhagyják a börtönt, kínszenvedésük helyét… vártam a pillanatot, nemcsak reméltem, de bizton hittem, hogy el fog jönni. Tanúbizonyságaim erre a költemények…

„Óh, mikor meghallottam, hogy Lajos Fülöpöt elűzték és Franciaország reszpublika!

„Egy Pesttől távol eső megyében utaztam és ott egy fogadóban lepte… rohanta meg e hír szívemet, fejemet, lelkemet, idegeimet.

-         „Vive la Republique! – kiálték föl s aztán némán, merőn álltam, de égve, mint egy lángoszlop.

„Amint eszméletemet visszanyertem, egy aggodalom kezdett bántani: a jelszó ki van kiáltva, gondolám, de ki tudja, mi nem történt, vagy történik, míg én hazaérek. Nélkülem kezdődjék a forradalom? Ah!

„Nyakrafőre siettem a fővárosba… reszketve, lélegzetvétel nélkül érkeztem haza.

„Általános volt a lelkesedés, de még semmi sem történt.

„Nagyot lélekzettem, mint a búvár, midőn a víz alól fölmerül. A forradalom lángja becsapott Németországba, egyre tovább harapódzott, végre Bécset is felgyujtotta. Bécs!... és mi folyvást lelkesedtünk ugyan, de nem mozdultunk…

-         - - „Pesten márczius 14-én az ellenzéki kör gyülést tartott…

„Én nem voltam jelen… Akkor este Jókai mondta el eredményét, vagyis eredménytelenségét nagy keserűséggel és teljes levertséggel. Hallatára magam is elkeseredtem, de el nem csüggedtem.

„Az éj nagy részét ébren töltöttem, feleségemmel együtt, bátor, lelkesítő, imádott kis feleségemmel együtt, ki mindig buzdítólag áll gondolataim, terveim előtt, mint a hadsereg előtt a magasra emelt zászló. Azon tanácskoztunk, mit kell tenni? mert az határozottan állt előttünk, hogy tenni kell és mindjárt holnap… hátha holnapután már késő lesz…

„Holnap ki kell vívnunk a sajtószabadságot! És ha lövöldöznek? Isten neki, ki várhat ennél szebb halált?

„E gondolatokkal aludtam el. - - - „

Március 15-én virradóra történt ez: Petőfi Zoltánról mindenesetre elmondhatni, hogy tűzben és lángban fogantatott. És szüleinek szertelen exaltációja, melyről e sorok bizonyságot tesznek, napról-napra fokozódott. Másnap kivívják a sajtószabadságot, proklamálják a 12 pontot, kiszabadítják a politikai foglyokat és ezekben mindenütt Petőfi a vezér. A felesége pedig, csakhogy éppen maga is kardot nem köt és a tömeg közé nem vegyül. De lélekben ott van mindenütt férjével. Harmadik nap a német polgárok üldözni kezdik a zsidókat, Petőfi  élete kockáztatásával védi őket. Egy hét múlva az úrbért eltörölte a pozsonyi országgyűlés, mert híre futott a főrendek közt, hogy Petőfi Sándor 40.000 paraszttal táboroz a Rákos mezején. „Ha nem tették volna a t. cz. urak azt, amit tettek – írja erre -, biztosíthatom őket Petőfi Sándor nevében, hogy ezen alaptalan hírnek nemsokára alapja és kalapja lett volna, azaz igaz lett volna tetőtől talpig, csak azzal a kis különbséggel talán, hogy nem 40, hanem 80, vagy még több ezer ember jelent volna meg a Rákoson.” Április 1-jén, mikor a magyar minisztériumot V. Ferdinánd kinevezte, Petőfi így ír: „Most hát oszoljunk szét ifjú barátim, … a forradalomnak vége van… de nem, a forradalomnak nincs vége, ez csak az első felvonás volt… a viszontlátásig!”

Április 29-én ezt írja: „A zsebem jóformán üres, de mégsem olyan üres, hogy bármi nemű hivatalt fölvállaljak, ha tukmálják is rám, annál kevésbé, hogy folyamodjam érte, mint jóakaróim terjesztgetik. Tisztelt jóakaróim, ha valaha azt halljátok, hogy én hivatalba léptem (egyetlenegyet, az országgyűlési követséget kivéve) tudjátok meg, hogy akkor már az utolsó ponton leszek, azon, hogy  családomat az éhhaláltól megmentsem”

Petőfiről az ellenségei azt is híresztelték, hogy megszökött, mások, hogy megőrült. A megőrüléstől - úgymond – csak akkor féltené magát, ha nem lenne ki ellen küzdenie, „pedig nekem harcz és háború kell mind halálig.” A megszökésről pedig így nyilatkozik: „Én félek egytől, de az nem a börtön, nem a halál, hanem a bátorságom”… ez az, amit nem mernék megsérteni, aminek vakon engedelmeskedem és ez sohasem mondja, hogy „hátra”, hanem mindig így kiált rám: „előre!”

Ebben az időtájban írta A királyokhoz című versét, melynek az a refrénje, hogy: „Bár mit mond a szemtelen hizelgés, nincsen többé szeretett király!” Ez a vers néhány hónappal megelőzte az eseményeket és országszerte nagy felháborodást keltett. Ellenvers is jelent meg rá, amelyben Petőfit hongyűlölőnek, honárulónak nevezik. A támadás zokon esett Petőfinek, s így emlékszik meg a vers írójáról:



„Megnevezzem azt a ficzkót, ki engem e nevekkel illet? Nem fogom megnevezni… lerugom őt, mint a férget, mely csizmámra mászott.”

De fájdalom, ezzel a kijelentéssel a dolgot nem intézte el, és a verse nyomán kelt megbotránkozást nem tud elnémítani. Iszonyú lelki válság következett most a nemzet elkényeztetett nagy költőjére: legféltettebb kincsét, népszerűségét látta máról holnapra elhomályosulni. Kinek a nép felszabadításában oly nagy része volt, a megdöbbentő csapások egész sorozatából kellett meggyőződnie a népkegy változékonyságáról, a tömeg ész és erkölcs nélküli hálátlanságáról.

Hogy mit szenvedhettek e napokban Petőfiék, megítélhetni egy május 27-én közzétett  írásból, melyben eddig szokatlan hangon szólal meg Petőfi Sándor: a panasz és a mentegetődzés hangján.

„Tény, hogy még a márcziusi napokban is a magyar nemzet egyik kedvencze voltam… néhány hét s íme egyike vagyok a leggyűlöltebb embereknek. Minden elmenő hazafi kötelességének tartja egy-egy követ hajítani rám. Több ujságlap nem átalja magát pellengérré tenni, hogy nevem rászegezhessék… A népszerűség a tarpéji szikla, melynek tetejére nem azért viszik föl az embert, hogy ott a magasban uralkodjék, hanem hogy lehajítsák. A népnek mulatság kell.

„… De bűnös vagyok-e vagy sem? Mit vétettem? Egy verset írtam, melynek tartalma, hogy nincs többé szeretett király, és egy népgyűlésen kimondtam, hogy a minisztériumban nincs bizalmam… Ezt vétkemül csak az tulajdoníthatja, aki nem tudja, mi a hazaszeretet.

„Bekövetkezett május 10-ike, a budai vérengzés (melynek elkövetői, közbevetőleg mondva, máig büntetlenül fütyülnek), ott a minisztériumnak úgyszólván szeme láttára kaszabolták az embereket; már ekkor nem tartóztathattam magamat, fölugrottam a muzeum udvarán a tribünre és veszett dühömben elkiáltottam a nemzet szine előtt, hogy én a minisztériumra nem a hazát, sőt a kutyáimat sem biznám. Ezen szavaimra dühbe jött az ország és szép fényes nevemet pocsétába dobták és meggázolták.”

Petőfiék kálvária-útja azonban még csak ezután kezdődött.

Júniusra kiírták a képviselőválasztásokat és szülőföldjén, a Kis-Kunságban lépett föl, a szabadszállási kerületben. Ellenfelének sikerült a népet föllázítani ellene, úgy hogy Petőfinek menekülnie kellett körükből, mielőtt beszédét elmondhatta volna „Polgártársaim! ti ellenséges kezet emeltetek rám, én baráti kezet nyujtok ti nektek” - írja június végén a vérig sértett költő. – Istenemre mondom, akkor sem haragudtam rátok, mikor engem vadállatok módjára megrohantatok, hogy széttépjetek… Majd át fogjátok látni, hogy nagyot vétkeztetek ellenem és magatok ellen… akik engem kikergettetek városotokból…”

Felesége mikor meghallotta, hogy Petőfinek menekülnie kellett, sírógörcsöket kapott attól való féltében, hogy férjét gyávasággal fogják vádolni.

Még abban bizakodtak, hogy a választást a képviselőház meg fogja semmisíteni s az új választáson Petőfi győzedelmeskedhetik. De csalódtak ebben is.

Szünet nélkül való szörnyű izgalmakkal teljes élet volt az, mondhatni egy örökös pihenés nélküli hajsza, fölidézve Petőfi eget ostromló szenvedélyétől, melynek tüzét a felesége inkább szította, mint oltani igyekezett. Lélekállapotának hű tükre az Apostol, melyet a balsikerű választás után augusztus havában írt. A terjedelmes elbeszélő költemény hőse rajongó szabadságszeretetének lesz áldozata; börtönbe kerül, s mikor kiszabadul, megöli a királyt, amikért lefejezik.

Hogy még több ellenséget szerezzen magának, augusztus végén érzékenyen megtámadja Vörösmartyt, szeptemberben meghasonlik Jókaival, kivel aztán nem is békült ki.

Szeptemberben már világosan látni lehetett, hogy a magyar nemzettel szemben nem a lázadó horvátok és szerbek állanak, hanem a bécsi udvar. A király szeptember 4-én Jellasicsot visszahelyezi báni állásába, szeptember 9-én a pesti országgyűlési küldöttség eredménytelenül tér vissza a királytól, és a horvát határt 36.000 főnyi hadsereg lépi át, Jellasics vezérlete alatt, ki Székesfehérvárig feltartóztatás nélkül nyomul előre. A főváros a legnagyobb aggodalomban van.

Petőfit az Egyenlőségi társulat megbízza egy fegyverkezésre szóló proklamáció megírásával. Ebben így szól a költő:

„Jellasics napról-napra beljebb jön az országba, s azt hirdeti, hogy még az idén ő tart országgyűlést Pesten korbáccsal és kancsukával. – Magyarok! nem ennek véghezvitele, hanem e szónak kiejtése is olyan vakmerő szemtelenség, melyet Jellasics torkába kell befojtanunk…

„… Föl hát magyarok! föl fegyverre, teremjen talpon minden ember, kiben még egy csöppecske van abból a vérből, mely nekünk ezer esztendővel ezelőtt e hazát megszerezte.”

Petőfi aláírásával jelent meg a proklamáció, és akadtak hangok, amelyek számon kezdték kérni Petőfitől, hogy hát ő mért nem teszi azt, amire másokat buzdít, - miért nem ragad fegyvert?

Petőfiék már korábban számot vetettek helyzetükkel, s az asszony, bár előrehaladtan várandós állapotban volt, naphosszat arról tanácskozott a férjével, hogy miképp tegye lehetővé neki a táborba szállást?Különféle terveket vitatnak meg, végre az asszony rászánja magát a legnagyobb áldozatra. Férje becsületéért, honfi tiszte teljesítéséért kész fölkeresni a szülei házat, honnan (1847. szeptember 8-án, az esküvője napján) áldás nélkül bocsátották útnak és elhatározza, hogy megalázkodik még mindig haragvó apja előtt. Petőfi visszautasítja az ajánlatot; de a felesége ragaszkodik hozzá. Hosszú lelki küzdelmek után végre megegyeznek, hogy végső szükség esetén rálépnek erre az útra. Petőfi Sándornak semmiképpen sem szabad félrevonulva meglapulni, mikor harci zajtól visszhangzik az ország.

Szeptember 17-én a következő sorok mutatják lelkiállapotát.

„Hét hónap óta, a februáriusi franczia forradalom óta szakadatlan hullámzásban van lelkem. Mindennap az uj remény, uj feszült várakozás, uj lelkesedés, uj harag és minden a világon. Ki hinné, hogy egyfolytában ennyit képes megbírni az emberi szív, kivált ilyen szív, mint az enyém, mely nagyító üveg módjára jót, rosszat óriási alakban tüntet vissza, mely a rengeteg visszhangjaként egy kiáltásra száz kiáltással felel.

„Megbirta szivem e héthónapos fölindulást anélkül, hogy darabokra tört volna, de meg kell vallanom, hogy eltompult, elérzékenyült, elájult.

„Mily iszonyatosan rideg a lelki életem!

„Az utolsó napok eseményei nyomot nem hagyva pattantak vissza rólam…

„A nemzetgyűlés levetette ama szép fényes harczi öltözetét, melyet szeptember 11-ének estéjén vett föl, levetette mindjárt másnap és helyette egy vén asszony szoknyájába bujt.

„- - - S mostan én, ki hat hónappal ezelőtt azt írtam, hogy „nincsen többé szeretett király” s kit ezért a Kárpátoktól Adriáig elvetemült hazaárulónak kiabáltak magyar testvéreim, most én azt kérdezem: hát van-e még szeretett király? és nem kaczagok. Nem tudom, meddig tart lelkemnek ezen ájulása, de azt tudom, mire ütni fog a bosszú órája, melynek ütnie kell, akkorára visszanyerem tízszerezve, százszorozva és tényező leszek az ítéletnek ama véres napjain, midőn a nemzet elégtételt vesz  megtiprott jogaiért, felrugott becsületéért.”

Megindul a feleségével Erdőd felé. Szendrey Júlia ott marad a szüleinél, aztán elbúcsúznak. Az asszony megacélozza szívét, mely alatt már egy másik szívdobogását érzi, és maga köti a kardot férje oldalára.

Petőfi Sándor pedig szeptember utolsó napjaiban elindul a fellázadt oláhok ellen, hogy Kővér vidékén át küldetése helyére, a székelyekhez utazzék. De nem jutott tovább Nagybányánál, honnan vissza kellett fordulnia. Szeptember 30-án Szinfaluból ír levelet Szatmár-megye alispánjához és tudatja vele, hogy 10.000 oláh van talpon, akik megkezdték a rablást, gyilkolást és égetést. Miért is kéri az alispánt, hogy hirdessen általános népfölkelést.

Ő maga október 1-jén Erdődre utazik és közli a feleségével, hogy indulni akar Naszódra, az oláhság fő fészkébe egy pár ágyúval és néhány száz nemzetőrrel.

De a magyarok népfölkelése nem lett készen, mire Petőfi Pestre utazott, onnan pedig a parndorfi táborba, hol a seregnek külföldre való indulása ellen izgatott. Ez visszatetszést keltett a tisztek közt, mit Petőfinek értésére adtak. Erre visszamegy Pestre és ott átveszi kapitányi kinevezését.

Október 17-én ismét Erdődön van és ez alkalommal, úgy látszik, kibékül felesége atyjával. Erre vall, hogy habár most már fizetéses állása van, feleségét továbbra is ott hagyja és pár nap múlva egyedül indul Debrecenbe, a századát átvenni. November 16-ig az újoncokat tanítja, akkor Erdődre utazik, s minthogy az oláh lázadás miatt már ott sem látja biztonságban a feleségét, beviszi magával Debrecenbe. Utolsó hónapjában volt már ekkor az asszony, kiről elmondhatni, hogy anyaságának azokat a hónapjait, melyekben más asszonyokat féltő gond, fokozott kímélet és a megszerezhető kényelemnek minden neme környezni szokta, ő oly izgalmak, felindulások, nélkülözések és sorscsapások közt töltötte, aminőkben aligha volt része másoknak.



Ily körülmények közt született meg Petőfi Zoltán ama zivataros év december havának 15-én.

A tapasztalat emberemlékezet óta hirdeti, hogy a magzatélet korabeli viszontagságok, melyeket az anya átélt, eltörülhetetlen nyomokat hagynak a gyermek lelkében. A Petőfi Zoltán élete megdöbbentő bizonyítékul szolgál erre. Ő mindenesetre egy szertelenül hányt-vetett élet terheltségével jött a világra; s a válságot válságra halmozó belső láz, mely apját, anyját az ő eredetének első pillanatától fogva emésztette, örökségül szállott át reá. Sok jelenséggel találkozni az ő életében, melyek e nyomra vezető megismerés nélkül érthetetlenek lennének.

**


Forrás: Déri Gyula: Petőfi Zoltán - Petőfi-Könyvtár XV. füzet – Kunossy, Szilágyi és Társa Könyvkiadó Vállalat kiadása Budapest, 1909.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése