2020. febr. 13.

Szép Ernő: Tüneményes, horribilis




Tüneményes volt az udvari bál Budán valaha.

És horribilis összeget vesztett volt némelyik éjszaka a lengyel herceg a mi Nemzeti Kaszinónkban, meg a magyar gróf a bécsi Jockey-Clubban.

Ma, ma mim tüneményes vajon?

Tüneményes az az ár, amit Goldstein fizet viselt férfiruhákért.

Most olvastam az apróhirdetés közt. Szórul szóra. Tüneményes árakat fizetek viselt férfiruhákért. Goldstein (utca, házszám, emelet, ajtó).

Az alatta következő apróhirdetésben egy másik fantaszta, Kardos, horribilis árakról susog. Horribilis árakat fizetek használt férfiruhákért. Házhoz jövök. Kardos (utca, házszám emelet, ajtó).

Az első pillanatra valami meséset képzel el az ember. Két megbolondult amerikai milliárdos. Más kámeákat gyűjt, vagy holland festőket. Ezeknek a használt férfiruha a szenvedélyük.

Avagy két bájos emberbarát, két égből pottyant Róbert bácsi, Goldstein és Kardos. Ezt találták ki, hogy boldogítsák a sínylő urakat, akik el szokták adni az öltönyeiket.

Aki el szokta adni a lejárt öltönyeit, az a polgári személy, az a mai világban csak akkor válik meg az öltönytől, amikor az már a legkopottabb frázisnál is kopottabb, sőt ha már szakadozni kezd, mint a nyári felhő.

Istenem, negyvenöt pengőért vadonatúj kész férfiruhát mutogatnak a Rákóczi úti kirakatok.

Képzelhetni azt az árat, amit Goldstein az ilyen vacakért adhat. Nyolc pengő, hat pengő, négy pengő… igazán tüneményes.

Gondolják, hogy többet adhat Kardos akár olyan ruháért, amelyikben még van valami életerő, de a gazdájának muszáj túladni rajta, mert mondjuk, meghívott mára egy leányt moziba és büfébe? Esetleg más típus a ruha gazdája, gyereke van, akihez orvost kell hozatni. Az ilyen kiszolgáltatott alakkal pláne könnyen megalkuszik az a szegény Kardos. Mondjuk öt pengőért bepólyálja azt a használt férfiruhát abba az uborka mintás nagykendőbe. Hát nem  horribilis?

Várjanak, szakítok még egy-két szép virágot maguknak az Apró kertészetéből.

Például ezt az úri leányt, aki masszíroz, manikűröz hölgyeket a saját lakásán, főlépcsőház. Esetleg kívánatra házhoz megy.

Úri leány. Tavaly még vizsgázottnak, ügyesnek, elismertnek jelezte magát a masszőr, aki ajánlkozik. Az idén csípem rajta először, hogy úri voltával csábít a nyomor kis rabnője.

Az úri leány, akit a Sacre-Coeur-ben ápoltak; akit Skóciába vittek nyárra; az úri leány, akinek az arcképe megjelent a „Társaság”-ban, a decens egy sor gyönggyel a nyakában; az úri leány, aki szigorúan figyelt a teniszversenyen; aki arkas Imre viharfelhős dalait zongorázta, az úri leány.

az úri leány, aki most könyvel és gépír; aki divatrajzot űz és regényt fordít ; aki táncot és tornát tanít; a patikában ott ül a kasszában, a fogászaton ott áll a doktor mellett; s ott áll a drogériában a pult mögött s ott ül a kalapszalon naptalan műhelyében; és kitanulja a manikűrt meg a masszázst… és felejt minden igényt és elejt minden álmot, csak egyetlenegy babonát suttog még, azt, hogy ő úri leány, úri leány…

Itt egy másik úri leány is könyörgöm: angol leckét kínál, óráját egy pengőért.

Hány órát adhat egy nap egy úri leány? Tízet? Nem. Hisz fele ideje a villamosra megy el. Ötöt? Ez öt pengőt jelentene naponta, hanem abban a rovatban még hat másik úri leány jelentkezik, mind egy pengővel méri az angol leckéket.

Tessék, egy úri asszony is. Ezt aprózza. Fiatal úri asszony úriember ismeretségét keresi, aki kereskedelmi érettségi öccsét szerény álláshoz juttatná. „Megalkuvás” jeligére főkiadóba.

Istenem és mindenem.

A legmélyebb dantei köröket járjuk.

Forrás: Színházi élet  XX. évf. 12. sz. Bp., 1930. márc. 23-29.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése