2019. okt. 5.

smeretlen szerző: Karácsonyra


Üdvözlégy szent Karácsony napja! Künn a természetben többnyire zord és zimankós vagy, de belül a szíveken vigaszt hintesz és kegyelmet: olyan vagy, mint a Cordillerák tűzhányói: kívül jég és hó, belül láng és tűz.

A természet jégvirágból fon homlokodra koszorúkat: tüntet velük s kiteszi az ablak közé, hogy mindenki lássa s hozzá hallja, amit azok a jégcsillámok hirdetnek, hogy itt a halál rémséges uralma, melytől lekonyul minden élet, lezárta szemeit minden virág, ha még oly szelíden nézett is, mint a nevelejts s oly tulipirosan sírt is, mint a pipacs. A tél hidege elhervasztja a virágokat; pusztává teszi az erdőt s a mezőt; száraz haraszt zörög a vándor előtt; hideg eső, vagy hópehely fázik körülötte.

De e hideg emlékek közt van a természetnek még egy dísze: a nagy halálban életet hirdet az erdők fenyője, mely sötéten borong az elhagyott, magányos ormon, a jégcseppek(?) csillámlanak rajta karácsonyi gyertyákul. Ebből vágunk magunknak egy-egy szálat s felállítjuk hitünk s reményünk szent, fönséges jeléül!

A fűszeres karácsonyfák a nagy halálban hirdetik az életet. Illatos viaszgyertyák gyulladnak ki a vihar- és fagyedzette ágaikon. Szende fényük megvilágítja haragos zöldjüket. Zöldes aranyfény a karácsonyfa glóriája. S mikor körülötte állunk, lelkünkre borul sok mindenféle gondolat és érzelem, valami mélyen megható indulat, valami abból a békéből, melyből oly keveset adnak; valami abból a szabadságból, mely szép szavak glóriájában ragyog, de bilincsekben senyved; valami abból a testvériségből, mely véres forradalmak hajnalában pirkadt föl már többször s mégis önzésbe fúlt; valami abból az egyenlőségből, mely a kódexekben meg van írva, de a szívekből ki van irtva; szóval valami abból, abból a sokból, abból a mindenből, ami megváltást, haladást, boldogulást s üdvösséget hirdet és hordoz!

S mikor ez ünnepélyes érzelmekkel telve keresünk alkalmas helyet, ahol átérezhessük és elsírhassuk, amit gondolunk: íme egy barlangba vezetnek, istálló szemétjére, ahol jászolban találunk egy gyermeket pólyába takarva: édes anyja áll mellette, ápolja s imádja.

Ki ez? a világ Megváltója.

S mit keres istállóban s mit az átjárott szalmán? mit keres a barmok s mit a föld üregében?

Keresi abban a mélységben a degradált embert.

A mélység örvénye a szolgaság; a mélység mélysége a nyomorúság; az örvény örvénye az állatiasság. E mélységekben nyög az ember: azért le kellett szállnia e mélységekbe az Isten fiának.

A mélység örvénye a szolgaság:

A szolgaságot a zsarnokság teremtette meg, egy szerencsétlen hajlama az embernek, melynél fogva a jogot nem tisztei s a hatalmi érdeket szolgálja; maszlagán fölserkent az ázsiai kényúr régen, s üti föl fejét a XIX. század verőfényében sok apró epigon zsarnok, kiket szabad nemzetek felelős „szolgáiknak” hívnak alighanem gúnyképpen.


Az embernek önkényes természetében rejlik a zsarnokság kísértése: vészt jelző homályaiból bújnak elő e csúnya árnyak s a szenvedélyekre apellálnak. Szép szavak ígéretével föltámasztják a vihart s a kultúra „nemzeti államai” és „jogállamai” silány napszámban állnak, hogy a zsarnok ostobaságot szolgálják. Nemtelen ösztöneikben végig gázolnak jogon s igazságon a tekintélyt és jogot önkénnyel és zsandárral tévesztenek össze. A lelkiismeretek elnémulnak: a jogkódexek becsapódnak s a történetíró rávési lapjaira: „a régi barbarizmus modern és korszerű folytatása…!” Meddig? míg az evangélium föl nem deríti a világra az igazi szabadságot. Mert régen és most milliók könnyeiben visszatükröződik az a nagy igazság, hogy a kultúra összes intézményei pókháló szálak s a szenvedély, mint egy megvadult víziló csörtet át rajtuk, ha a szívekben nincs meg kis Jézus kegyelme, hite és Isten félelme vagy mint ő mondja: akkor lesztek igazán szabadok, ha az Isten fia szabadít meg titeket.

Nézzetek körül nemzedékek, s győződjetek meg, hogy mindez szent igaz; ezt nem kell hinni, sőt ezt szinte már nem is lehet hinni, mert ezt látjuk szemmel és siratjuk.

A mélység mélysége a nyomorúság.

Százezrek és milliók vannak, kiket igazságtalan gazdasági rendszer vasszükségességgel az állatiasságba degradálnak: a mammon, a gépek, a tőke áldozatai és rabszolgái. Ezek vannak ott lenn abban a mélységben, kiknek az a 10.000 ott fönn elszedi keresményét s meg nem érdemlett nyomorúságot ad cserébe.

Ezek azok ott lenn, a modern társadalom nyomorultjai: a szabad kiaknázásnak áldozatai! Végzik a társadalom keze munkáját s nincs mit enniök; zsúfolva, patkányokkal együtt laknak; gyermekeiknek már porcait munkába fogják; elvesztik szívüket s lealacsonyítják emberségüket.

Nézd a lealacsonyított embert, ahhoz jött le Krisztus, szemetes istállóba.

Az örvény örvénye az állatiasság.

Az állatiasságba taszítja le az embert az élvezetvágy! Az élvezetvágy tomboló kedvében mélységeket nyit; e mélységekben nyögnek nők, gyermekek, fiatal leányok, kiknek testi gyöngeségét tapossa a férfi állatias szenvedélye, s kik midőn az élvezetben kihasználtattak, a megvetés keserűségével tekintetnek. ezek vannak ott lenn: a gyöngék, a sínylődők, kik egy szívtelen társadalomnak utálatát és gyűlöletét hordozták… ezek, ezek mind ott mélyen lenn vannak, oly mélyen, hogy Isten legyen, aki őket onnan kimenti.

Ezért szállt le tehát a mélységbe az Isten Fia! Leszállt, nem hogy a jajgatót, a szolgaságát fölpanaszló embert elcsitítsa; nem, hogy a szenvedőnek szenvedését eltagadja; nem, hogy a meggyalázottnak türelmet hirdessen; hanem leszállt mint világosság, hogy az embert, béklyóit és rabságát megvilágosítsa és elítélje. Leszállt a mélybe, a porban, barlangban s jászolban mutatta be magát mint testvérünket: szegénységbe, rongyokba, nélkülözésekbe rejtette Istenségét; gyermek lett, hogy az embert gyöngeségében, - szegény lett, hogy az embert rongyaiban is becsülni tudjuk s hogy lealázott, megbecstelenített fejére tegye az Isten gyermekének koronáját.

Így indult meg a szabadság, a haladás, a boldogulás nagy műve. Jászolához köti a három vészt hozó hatalmat: a zsarnokságot, a gyermek alázata által, - a mammont, a barlang, a jászol, a pólyák szegénysége által, - az élvhajhászatot, nyughelyének kietlen, kemény, hideg ridegsége által.

De az ne riasszon, hogy e sötét hatalmaktól meg akar fosztani; béke, angyali ének, Isten dicsősége, meleg édes Megváltó szív lesz részünk cserébe!

Forrás: Esztergom 1895. Deczember 25. – Mutatványszám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése