2019. okt. 5.

Ghimessy Zsigmond (1871-?): A jégen




Has azt hiszik, hogy egy, a jégpályán készakarva elterülő bakfis pajzánságairól szólok, vagy valamely hős gentrynek, ugyancsak ott véghez vitt bravúrkodását akarom megörökíteni e helyen, azt mondom egyszerűen: uraim, tévedni méltóztatnak.

Hát csak ezek vannak most jégen? No, ezt ugyan senki sem merné állítani. Nézzünk csak szét! Itt is jég, ott is jég, mindenütt csak jég!

Az utcáról szólani sem merek. Lábaim alatt, felem fölött egy öt kilós jégcsap áll majdnem rajtam bosszút.

És ez nem különös, hisz december végén vagyunk. De mégis különös, amennyiben tudom, hogy volt idő, amikor nem voltak ily mérgesek a telek. Sőt mi több, arra is mérget veszek, hogy volt kor, amikor nem fűtöttek a jégpályák mellett s mégsem fáztak, - mert tudniillik nem korcsolyáztak.

Én azonban szeretek a jégpályára menni. Sok jó percet töltöttem már ott s ezenkívül sok mindenkivel találkozhatunk. Hisz most boldog, boldogtalan oda kívánkozik! Egyiket a mulatságra hajtó vágy, másikat a szükség kényszeríti a tél számára monopolizált sportban való részvételre.

Engem, nem tudom, mi vitt oda. Arra sem emlékezem, kivel mentem, annyi azonban bizonyos, hogy leültem és korcsolyáimat lábaimra igazítottam.

Nem lévén mágnás, se egyéb arisztokrata, de még csak nagyságos úr sem, sőt mi több, tekintetes is csak néha vagyok, nem is gondoltam arra, hogy én, más által köttessem fel a korcsolyáimat. Szerényen viseltem magam. Se az eszem, se a szemem nem járt másutt, mint a tulajdon dolgomon.

Már-már készen voltam. A távolból egy sebesen haladó karos-szán súrlódása ütötte meg dobhártyáimat. Máskor eszembe se jött, hogy föltekintsek ily kicsiség miatt, minthogy rendszerint vén anyókák cipeltetik magukat ilyesféléken, most azonban az a hév, mellyel haladt, kizökkentette gondolatomat a rendes kerékvágásból.

Tulajdonképpen nem a gyors haladás tűnt fel nekem, mint inkább az, hogy hozzám érve a szán egyszerre megállt, jóllehet egyedül voltam azon a helyen.

Föltekintek… uram bocsá’! szerencse, hogy nem álltam, mert több mint bizonyos, hogy hanyatt vágom magam.

A szán üres volt. Nem is az keltett bennem rémületet. Az a férfi, aki tolta, az volt ismerős. Tudtam, ki az, mégsem mertem néven szólítani. Hátha mégsem az. Mereven néztem reá. Mosolyogni kezdett. Ez minden kétséget kizárt.

- Ön lenne, Parányi úr? – kérdém félénken.

- Bizony én vagyok, tekintetes uram!

Tekintetes? hogyan? hisz parányi engem sohsem szólított másként, mint: kedves öcsém. hát már csakugyan annyira emelkedtem, hogy tekintetesnek látszom? Az persze kikerülte gondolataimat, hogy ő is süllyedhetett, s így magasabban látott engem, mint voltam valóban. Ez a sok gondolat mind egy pillanat műve volt.

Nem tudtam elképzelni, miként került Parányi a főváros jégpályájára. Három esztendeje voltam utoljára szülőföldemen, s akkor ott találkoztam vele, mint a város leggazdagabb vendéglősével. Szomszédunk volt, arra is emlékszem; hisz Macája mindig nálunk lakott és nővéremmel együtt dolgoztak, trécseltek egész nap. Arra pedig életemet adtam volna, hogy azon házat, melyben családi tűzhelyét megalkotá, s amelyhez oly sok s boldog emlék fűzte, sohasem hagyja el.

Ő nem habozott.

- Ugye nem hitte volna a tekintetes úr, hogy engem itt lát valaha:


- Miért ne –jött egy mentő gondolat -, Margit kisasszony már eladó leány, arra pedig nem elegendő a mi városunk, hogy hozzá méltó gavallér akadna benne. Én legalább azt hiszem, hogy ezen célból tette át lakását Parányi úr a fővárosba.

Ezt mondottam. Parányi szemeiben terhes könny csillant meg. A könnycsepp titokzatosabbá tette a jelenetet. Sorra szedtem gondolataimat, mialatt szemeim is fürkészve jártak föl és alá. Hiába gondolkoztam, semmit sem használt az erőlködés. Szemeim jobban teljesítették föladatukat. Észrevettem, hogy a tisztességes téli kabát alól, megviselt nadrág kandikál felém.

Gyanítani kezdem, hogy mély titok rejlik a kabát alatt.

Az első könnycseppet a második, azt a harmadik és így tovább, ki tudja! hány követte még.

- Mondja hát Parányi uram, mi baj érte önt? – kérdém bátorítólag.

Nem felelt. Megismételtem a kérdésemet. Ismét hallgatott. Könnyeiből nem vehettem ki egyebet, mint hogy a fájdalom vonja meg a szót ajkaitól.

Kíváncsiságom úgy felcsigázódott ezalatt, mint az újságolvasó népé a Panama-botrány hírének leleplezése után.

Vártam, vártam s most már nem hiába.

- Ugyebár – nyögte Parányi keservesen -, ön sem hitte volna uram, hogy én valamikor koldusbotra jutok. Pedig hát, nincs tagadás benne, megvallom, hogy bizonyos koldus vagyok.

- Hogyan, Parányi úr! – kérdém izgatottan -, hihető lenne ezen állítása?

- Sajnos! de az utolsó betűig mind igaz.

- Hihetetlen! ha nem vagyok terhére kérésemmel, szíveskedjék fölvilágosítani az önt ért csapás okairól.

- Hát csakugyan semmit sem tud még arról, kedves uram, miként lettem a szerencsétlenek legszerencsétlenebbike?

- Mondhatom, egy hangot sem.

- Hosszú az egész történet, de én rövid leszek. Két éve történt – mondá Parányi egy nagy sóhajtás után -, midőn egy kóbor ügyvéd először lépte át hazám küszöbét. Külsejéből, mely eléggé vonzónak látszott, senki sem ítélhetett volna arról, mi lappang álnok szívében. Két hét alatt elbódította Margit fejét, aki azzal állott egyszer elém, hogy adjam beleegyezésemet az ügyvéddel való házasságába.

Semmi rosszat nem gyanítottam, s mivel a kérés megtagadásából csak baj keletkezett volna, azt mondtam: hát legyen!

Meglett minden. Három hétig tartották házamnál a mézes napokat,mely idő alatt vőm példás dolgokat mívelt.

Nagy emberekkel lépett összeköttetésbe, s úgy látszott, megvalósul a hozzá fűzött remény. Én boldogan néztem terjedelmes összeköttetéseit s amennyire tehettem, előmozdítottam azokat.

Több kisebb vállalat sikeres megoldása után büszkén tekintettem reá. Hálát adtam a Gondviselésnek, hogy egyetlen lányomnak ily boldogságra van kilátása férje oldalán.

A kisebb vállalatokat, mint rendesen, nagyobbak követték. Temérdek pénzre lett volna szüksége ezek megvalósítására. Kért, hogy segítsek rajta. - Hogyan? – kérdém -, mikor magamnak sincs annyi készpénzem. – Nem kell egyéb – szólott -, csupán a kezességet vállaljam el a szükséges összegért.

Haboztam. Átmentem uraságod kedves atyjához és kértem, közölje tanácsát, mitévő legyek.

- Én semmit sem tudok arról – szólott bölcsen -, mi van, mi nincs a kabát alatt, arra azonban figyelmeztetem önt Parányi uram, óvatos legyen, nehogy jégre vigye a kezesség, mint sok másokat.

- Úgy emlékezz emezen szavakra, mintha most hallanám és nem is felejtem el soha. Ez az intelem azt súgta, hogy tartózkodó legyek. Vőm biztatásaira nem hallgattam. Vonakodtam, amíg lehetett.

A vonakodás neheztelést szült vőm és leányomban.

Azt nem akarom – mondottam végre -, hogy a családban harag legyen, inkább engedek, habár meggyőződésem ellen is.

Az ügy elintéztetett. A betáblázás végbement s én aggódva vártam, mi lesz velünk. Vőm megkapta a szükséges összeget és elutazott, hogy megkezdje klienseivel a tárgyalásokat. ha jól emlékezem, valami grófot emlegetett, akiről azonban én soha semmit sem hallottam. Negyednapra tűzte ki visszajövetelének idejét. A negyednap eljött, de ő nem mutatkozott. Mindjárt fölütötte fejét keblemben a gyanú, hátha vőm nem jár igaz úton.

Gyanúm valónak bizonyult. A mai napig sem tudjuk, hová veszett. A kutatások, körözések nem vezettek célhoz,minek az lett a természetes következménye, hogy vagyonomat az utolsó kapanyélig elárverezték. Lányom boldogságának, valamint a mi jólétünknek ekként örökre befellegzett. A nyomor, melybe jutottunk, azt a mentőgondolatot ébresztette bennem, hogy itt könnyebben megélhetünk. Lányom varrogat, feleségem segít neki, én pedig úgy tengetem az életet, ahogy lehet. Dolgozni nem tudok, s most már nem is bírok. Mit csináljak tehát? Tespedjek a semmittevésben? Nem; itt a szánkát tolom, mint a naplopók, és szomorúan elmélkedem azon jövendölés teljesülésén, melyről álmodni sem mertem volna két évvel ezelőtt.

Nagyon belemerültem a figyelembe. A tovasurranó embertömeg nem zavart, sőt, a hideget sem éreztem, mely áthatott cipőimen s borzongatni kezdett. A beszéd végén azonban mindez előtérbe nyomult. Pajkos hölgyek, vidám gigerlik csevegése hallatszott mindenfelől, lábaim pedig ugyancsak nógattak, hogy menjek.

Talán megyek is, ha parányi nem vet oly kérő tekintetet reám. Tudtam, mit jelent. Nem akartam kisebbnek látszani, mint a milyennek tartott, egy egész flőrt adtam neki.

Hálálkodva fogadta, s ezerszer is megköszönte. Én is megköszöntem, amit hallottam.

Szabad tér állott előttem, sebesen siklottam a tömeg közé.

szánakoztam a derékférfiún, akinek nagy vagyona, boldog családja, szép leánya és egy lelketlen veje volt; boldognak éreztem magamat, hogy jóllehet vagyontalan vagyok, de nem kell félnem a lelketlen vőtől, mert hisz se nőm, se lányom nincsen.
   

Forrás: Esztergom 1895. Deczember 25. – Mutatványszám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése