2015. okt. 5.

Takács Zoltán: Isten veled Masa




Toulouse-Lautrec: Bordélyház

Az őszi lucsok átjárta a cipőjét, a szél szúrós esőport dobott az arcába, de János csak ment. Céltalanul, irány nélkül rótta az aszfaltot, de azért egyre ment; vagy talán inkább menekült: üldözték a tegnap virágos ábrándjai, üldözte a nagy életeket szülő munka, amelyet elkaptak tőle és üldözte szegény 24 esztendős, de mégis holnaptalan élete. Messze elöl, ahol a sikátor a boulevardba torkollott, mintha szentjánosbogárkák kergetőztek volna. Apró fényes pontok futkároztak szeszélyesen, hogy végül néhány pillanatra betűkké merevedjenek. János, aki mindég a nagy világosságot kergette, most nem tudott elszakadni ettől a parányi pislákoló fénytől; úgy keringett körötte, mint valami elvakult pille. Újra és ismét elolvasta a tovatűnő feliratot, azután megtapogatta zsebében utolsó bankjegyét, mely talán jelenthetett volna neki néhány hétig kenyeret s megindult az ajtó felé.

A tükör előtt gépiesen hátrasimította a nedves haját s ledűlt az egyik pamlag sarkába. A teremben elmúlt szeretkezések, buja szépségek illata lógott. Jó volt itt meghúzódni s lehajtott fejjel, lehunyt szemmel elvirágzott asszonycsókokról, távoli nagy nyarak csókvirágairól és virágasszonyairól álmodozni. A szél ugyan meg-megzörgette az ablakokat s odakünn ezer mezítelen láb tapossa a nyirkos hideg járdát s ezer üres szemű, vacogó fogú senki keres hiába egy harapásnyi életet vagy egy meleg vackot, de itt bent csupa jóllakott kéjelgő semmittevés. A lámpák fénye megtört a sárga selyem ernyőkön és bíborszín glóriákat rajzolt a nők arca köré. A kerevetek, a csillárok és minden nagy parázna örömökről mesélt; a szemekben furcsa fények villantak.

Amikor a kozák gúnyába bujtatott ajtónálló bejelentette, hogy Szonya kisasszony fog énekelni, János még mit sem sejtett. Lecsukott szemmel hallgatta a zenét, mely a távoli nagy havas mezőket járó barna legények szívéből fakadt s amely belopta ebbe a sárga világosságban tobzódó terembe a végtelen széles puszták tiszta melankóliáját. Csak akkor figyelt fel, amikor ének vegyült a zenébe. Meghitt ismerős ének. Szonya keblén megfeszült a kékselyem oroszing, kucsmás fejét dacosan hátravetette, a hangjában pedig csodálatosan zokogott a régi nyár emléke – Masa! – Ujjongott János s boldogan köszöntötte:

- Jó estét, kicsi Masa!

Azután eljött János boldog éjszakája; elbújtak a pamlag puha sarkába, illatos sokszínű coctaileket ittak, kuncogtak, kacagtak.
 
*

… A hajad két ágba fontad s piros meg kék szalagokat viseltél benne. A szád mosolygós volt, az orra fitos. Úgy lépegettél, mint valami hercegkisasszony. Akkoriban még emlékeztél apádra, akitől mindenki félt és fivéreidre, a csinos csintalan kadettokra. Nagy fényes házatokra is emlékeztél, amelyből elűztek. Én akkor csúf zöld kabátot hordtam, melynek könyökére nagy fekete foltot varrt anyám. Ha megláttál, felbiggyesztetted az ajkad.

- De később mégis barátok lettünk!

- Később igen. Együtt bújtuk a vén parkot; te a nagy mohos kőpadra ültél, én pedig a lábadhoz hevertem a fűbe s német verseket mondottam el, amelyeket neked tanultam. Azt mondtad, hogy Mary-nek hívnak, de én akkoriban Szanyint olvastam s Masának szólítottak.

- Kicsi Masának szólítottál…

- A faluvégi nádasban apró szigeteket és tiszta vizű tavacskákat tudtam. ez volt a birodalmam. Ezen a nyáron te lettél a királynője. A hajlékony sás szétvált a ladik orra előtt s mi virágos hínármezők felett siklottunk tova. A napos víz alatti réteken csillogó halacskák cikáztak s még az evezőt sem mertük a vízbe meríteni, hogy szét ne riasszuk őket. Megmutattam neked öt ringó nádszál között a nádi rigó fészkét s te könnyes szemmel nézted a kopasz, tátott szájú apróságokat. A szárcsák és bubók ijedten bújtak a víz alá, hogy azután a nád sűrűjéből még egyszer visszalessenek ránk. Ha elfáradtunk, végigfeküdtünk a csónak alján.

- S te meséltél.

- Persze, meséltem. Akkor nekem még mindenütt mese termett. Neked adtam őket.

- Egy éjjel, mikor a lelkem megtelt csenddel, holdfénnyel és mesével, lelkendezve futottam el hozzád. Halkan megzörgettem az ablakot. Lehet, hogy érezted, hogy jönni fogok, mert ki se néztél, hanem csak magadra kaptál valami ruhácskát s vigyázva, hogy senkit fel ne kelts, kisurrantál s úgy mezítláb leszaladtunk a vízpartra. A  nádas sötéten hallgatott, de mi nem féltünk. A békák titokzatos kórusa hívogatott, a nádszálak végén csodaékszerek csillogtak. A ladik meleg homályban repült. A tavacska közepén, ahol a holdfény és a csend összevegyült, mint a csengő arany és ezüst érmek, megállottunk.

- Sohse több szépséget!

- … Valahol messze rucák húztak. nem láthattuk őket, csak a szárnyuk nyomán fütyürésző szél hangja jutott el hozzánk. Vagy tán nem is rucák voltak, hanem a csillagok énekeltek és még a nádas is dalolt. Csupa régi-régi melódia: üzenetek a végtelenből…

- Először csak a lábunkat lógattuk a langyos vízbe, de azután lehánytuk magunkról a ruhát s csendes áhítattal leereszkedtünk a tóba. A holdsütés fényes ezüstkarikákat rajzolt körénk, melyek lassacskán a nádas árnyékáig nőttek, hogy ott halk csobbanással megtörjenek, mint valami csilingelő üvegkoszorúk. Még a víz is világított.

- Csupa csöpögő-locsogó világításban fürödtünk, mint a tündérgyerekek.

- Nem is lehettünk mi akkor gyarló halandók, hisz a miénk volt minden szépség…

- … és minden tisztaság.

- Mikor a hold lebukott a jegenyék mögé s mi lassan boldogsággal megrakottan s mégis szomorúan megindultunk hazafelé, te a nyakam köré fontad két sovány gyerekkarod s megcsókoltad az arcomat. Úgy hiszem, tizenkilenc esztendős lehettél akkor…

- Őszre elmentünk – nem láthattalak többé.

- Ó, én még sokszor találkoztam veled. Mindég velem maradtál:

- Ha egyedül jártam az emberrengeteget, magam mellett tudtalak, ha az élet megtépázott, félrelökött, hozzád menekültem, a mi virágos vizeinkre. Ha olcsó szennyes nászok szégyene mardosta lelkem, szívemen éreztem a te bűvös testvércsókodat s meggyógyultam… És amikor nagy tiszta éjszakákat éltem, mikor a lelkem megtelt sok fényes megértéssel, akkor is csak te voltál velem. Együtt néztük a holdat kergető apró felhőket s gyönyörű új meséket találtam ki neked…

**

A pincérek hajlongva fordultak az ajtó felé. Új vendég érkezett. A mindennapos megszokott siker állandó mosolyt vésett az arcára. Kissé már kopaszodott, de a fellépése biztos és elegáns volt; látszott rajta, hogy tud és akar is élni. Pezsgőt rendelt, cigarettára gyújtott s széles meghívó gesztussal fordult Szonya felé. A leány beleegyezően bólintott s azután szomorkás mosollyal fordult ismét János felé.

- Amint látja, szegény Masa meghalt – mondta nagyon kicsi hangon -, de ha meg akar ismerkedni Szonyával, akit gazdag idősebb urak asztalukhoz szólíthatnak, szívesen látom. Itt lakom a szomszéd házban, a házmester könnyen útbaigazítja, csak Szonya kisasszony lakását kérdezze.

János a feléje nyújtott kezet nézte. Fájt neki, hogy a körmök pirosra voltak festve. Halkan elköszönt.

- Isten veled, Masa!

A kora hajnal piszkos szürkeségében az utca unalmasan sivár volt és vigasztalan, mint az élet. János megindult rajta.

Forrás: Híd, I. évf. 1934. május. 1. sz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése