2015. okt. 5.

Schwalb Miklós: Fiú a konyhából






Fiatal, új író első regényével mutatkozik be az olvasó közönségnek, mely a vajdasági magyar munkásság és munkanélküliség életébe ad betekintést. Egy törekvő fiatal munkásember önéletrajza ez a könyv, a vajúdó elvekkel, eszmékkel való harc, robot, munkanélküliség, gond, éhség és túlzottan kihangsúlyozott nemi problémák megoldása közepett. A regénynek megvan a frappáns folyamatossága, - bár párbeszédeinek áthidalása helyenként némi szögletességgel küszköd. Szexuális túlfűtöttségei erősen emlékeztetnek Pitigrilli „Kokain”-jára, „A 18 karátos szűzre” és Tamás István „Kék vonat”-jára. Meglátásai merészek, biztosak: egyes helyeken meglepően hűek.

Stern János szakács segédállásba jut egy városi étterembe. Sok a munka: reggeltől estig robotol a konyhán. Erős nyári reggel: a konyha tüzénél még melegebb van. A napok múlnak. Nemi szenvedélyeit egyre gyakrabban lehűti Mancival, a szobalánnyal. Rajtakapják őket. Mancit elcsapja a főnök: csakhamar ő is utána megy. Krízis van: a főnök leépít. Munkanélküli, csavargó. Manci gazdag szeretőt talál; kitartja egy darabig Jánost. Később, hisztérikusan kidobja. Barátja futballcsapathoz szerződteti, ahol kap egypár garast, amiből megél. Fáj az élet; a semmittevés: gyötrő a munkanélküliség. Szerelmi kalandok egymást kergetik. Jön a bemutatkozás napja az első, nagy meccs. Szerencsétlenül megsérül. Kórház, orvos, látogatások, megint keblek, derekak, csókok: űző vágyak. Megjön a síró édesanya: hazakerül. Otthon utcasarkon lődörgő munkanélküli. Hamiskártyás barátja elcsalja kávéházba: segít neki csalni. Züllik.

Nyernek. Elmennek a „nőhöz”. Ismét kielégülés. De most már elég,… mert nemi bajt kapott. Nincs pénze. Szülei nagyon szegények. Orvoshoz kell menni. Szomorúan fogja aranyóráját és megindul a zálogház felé.

Egy ifjú lélek rapszodikus csapkodása ez a kis regény. Ifjúság, tapasztalatlanság, utazás, robot, munkanélküliség, proli élet, csavargás, nők, keblek, ágyékok, térdek és mezítelenségek szerelmes zenéje, extázis és… kielégülés zsúfolásig százötven oldalon.

Tagadhatatlan, hogy vannak nemi vágyak, érzések, hogy ennek kielégítési szükségességét jobban érzi egy életerős ifjú, mint egy korosodó férfi: de hogy egy ifjú lélek élete, küzdelme, fejlődése és képzelete ennyire telítve legyen nemi vággyal,… ez mégis sok egy érző kebelnek.

Reméljük, hogy Schwalb Miklós a „Fiú a konyhából” regény írójának előkészületben lévő új regénye nem lesz ennyire túlfűtött és émelygős az örökös kéjelgésektől.

A könyv kiállítása elég szegényes, telítve bántó sajtóhibákkal.

Lévay Endre

Forrás: Híd, I. évf. 1934. 5. sz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése