2015. máj. 19.

Kőváry László: Nyílt levél a Petőfi-Muzeum kiadóihoz







Amidőn a t. kiadók megkeresésére, annyi idő után, éspedig hírlapi úton most először, hozzászólok a Petőfi eleste kérdéséhez, teszem azért, mert e lapok első száma hasábjain egy közlemény jelent meg, mely az általam 1861-ben kiadott „Erdély története 1848-49-ben” című munkám 258. és 59.lapjait igazolják.

Irományaim között 1877-ből egy kivágott Tárcát bírok, a lap címe nélkül, aláírva felelős szerkesztő Lukács Béla; nyomtattatik Wodianer F. tulajdonos-kiadónál, mely aláírásokból kideríthető, hogy a Tárca, mely lapban jelent meg.* (* E tárca eredetileg a „Neue Temes. Zeitung”-ban jelent meg; innen fordította le a „Közvélemény” és adta ki 1877-iki 226-ik számában. Ez az, melyre szerző hivatkozik. Cs. Gy.)

Petőfi halálát az én „Erdély története 1848-49-ben” című munkám; a birtokomban levő tárcacikk s a Petőfi Muzeumban megjelent Vajna-féle közlemény annyira egyformán adjuk, hogy elmondhatom, miszerint hárman teszünk tanúbizonyságot.

Petőfi halála körülményeiről, mint a Bem-hadsereg historiographusa nyilatkoztam,  s azon nézetben éltem, hogy el van fogadva. De felmerülvén a Manasses-féle koholmány, miszerint Petőfi Szibériában él, a hírlapok hasábjain egy áramlat támadott, mely az általam megírtakat ignorálva, Petőfi elestét a héjasfalvi útról a Külüllő partjára tette át. S mert most az említett tárca mellett, mely Temesvárt éspedig katonai körből keletkezett, egy szemtanú is bizonyít, eljöttnek látom idejét, hogy az általam megírtakat emlékírói világításba helyezzem.

Petőfi 1849. július 24-én érkezett Kézdi-Vásárhelyre a királyhágón túlról. Bem, mint tudjuk, 2 napi kirándulást tett Moldvába, egy kis sereg élén, mely az ojtozi szoros nyílásában fekvő Onestig nyomult elő. Én visszamaradtam, hogy a moldvaiakhoz intézett második proclamátiót nyomassam. Éjfélkor készen volt. A nagy vendéglőben voltam szállva, ahol Dózsával kiteleltünk. Hajnalban arra ébredtem, hogy szobámban két ismeretes hang költögeti egymást, Petőfi és Egressy Gábor. Tárgyunkra tartozik belőle az, hogy mind a kettő nemzetőri ruhát viselt.

Ők Moldva felé indultak. Bem pár óra múlva Kézdi-Vásárhelyre érkezett, sereg és Petőfiék nélkül. Bemnél jelentkeztem. Asztalnál ült egymaga, tábornoki ruháján asztalkendővel fedve étkezett. Kérdésemre jelezte, hogy Petőfiék is megfordultak.

Külön-külön Maros-Vásárhely felé rohantak. Mint történelmemben is írom, július 30-án reggel, Vásárhely közelében a Vácmánon felfelé 4 szekér jött velem szembe; az elsőben Bem ült Lőrinczy József századossal, a másodikban Pünkösti Gergely s a Nagy-Váradon most is élő Gyalokai Lajos, s mire szekeremből kiugrottam, már a negyedik szekér állt velem szembe: Kurcz Antal, a „Magazin” szerkesztője s Bem titkára ült benne Petőfivel. Csak annyit tudtak mondani, hogy Keresztúrra mennek. Lovaim ki lévén fáradva, nem tarthattam velök. Petőfi ekkor is nemzetőri ruhát viselt.

A csata júl. 31-én lefolyt. Az ágyúzást Maros-Vásárhelyt a Teleki-Théka emeleti ablakából hallgattuk s azt hittük, hogy a Tordáról jövő Kemény Farkas csatázik. Augusztus 1-én délelőtt a Sáros utcán a Macskási főtiszt három lovas fogata jött velem szembe; Bem köpenyébe burkoltan ott ült az ülés egyik szögletében egymaga, minden kíséret nélkül. Utána rohantam. A végeredmény az lett, hogy a négy kocsiból és hét segédből Bem itt volt egyedül; Gyalokai még aznap este Szombatfalvára ért Ugron Lázárékhoz; Pünkösti megmaradt, a többi pedig odaveszett.

A fegyvert aug. 25-én Zsibónál letettük. Míg a császári rendőrség nem szervezkedett, a Zsibón kapott útlevél-forma, mit ott a polgári egyéneknek egy gränitzer hadnagy az udvar közepén állított ki, sokáig elég volt. Mert divat volt a nem comprimittáltat játszani, szekérre ültem s szeptember elején a segesvári csatatér tanulmányozását vettem magam elé. A Héjasfalva és Segesvár közötti országúton székelyekkel és héjasfalvi lakosokkal találkoztam, s azok engem az útkanyarulaton, mely a völgyből Héjasfalvának tartva, egy kaptatónak megy, jobb felé egy holdnyi kaszálón törökbúzásba vezettek. Itt esett el valaki, ki mellett több iromány hevert – szóltak. Azonban az országúton császári katonai őrjárat fegyverei villantak fel s szétoszlottunk. E forrás alapján határoztam meg Petőfi elestének helyét.

Ha az én adataimat a Vajna szemtanúja, s a „N. Temes. Zeigung”-ból vett tárcával összevetem, arra a kérdésre: hogy elesett-é itt Petőfi, s mely helyen s mi módon esett el? A három közlemény teljesen megegyezik. Szkurka, Vilmos-huszár, Vajna szemtanúja, elhagyva a Küküllő partján húzódó tábort, Kőhalomnak, illetőleg Héjasfalvának futott, s Petőfit lováról lehajolva segítette; de négy lovas muszka közeledett, Petőfi őt elhagyva, szerinte balra, de sajátlag jobbra a hegynek, a kukoricának ment; azonban alig tehetett 25 vagy 30 lépést, két muszka lovas utána ugratott s Petőfi fejét a muszka felé fordítva, várta a csapást s két kardvágás alatt elesett. Szkurka szerint e pont a csatahelytől egy öreg ágyúlövésnyire s az útnak kanyarulatánál volt.

A másik adat, a temesvári újságból vett tárca szerint Bem a Küküllő partján saját kocsiján menekült, s mint itt is el van beszélve, a végpercben magát a holt-Küküllő egy sáncába vetette, míg be nem esteledett. S itt meg kell jegyeznem, hogy út látszik nem volt az illetőnek tudomása arról, hogy Bem másnap Maros-Vásárhelyre érkezett, s onnan indult Szebennek. Valamint az sem kell, hogy zavarjon, hogy Fejéregyházát Fejértemplomnak, Héjasfalvát Ördögfalvának kereszteli.

A kérdéses Tárca referense egy osztrák seregbiztos, ki öt kozákkal „Héjasfalva felé követte a futókat. Szerinte Fejéregyházától Héjasfalváig csak két magyar katona holtteteme feküdt. Az egyik zubbonyban (ki Kurz lehetett), a másik a két helység között, mintegy fele úton, 3-4 ölnyi távolra az országúttó. Minthogy mellette iratok feküdtek, elrendelte azok felszedését. A halott háton feküdt, halálát dzsida-szúrás okozhatta,mellén vértócsa volt. Amint leírja, a tetem középnagyságúnál kisebb és sovány, sárgás arcbőrrel, fekete bajsz, helyes szakállal feküdt előtte. Kabátja, csizmája hiányzott, rajta finom ing s fekete nadrág volt. Az iratok szerinte nevezetes katonai iratok voltak, köztök b. Kemény Farkas és b. Stein jelentése; a saját iratai kabátjában lehettek, mit a seregbiztos szerint a kozákok vittek el. A forradalom után bujdosásomban s fogságomban azonnal megírt, s 1861-ben kiadott munkám 259-ik lapján ez áll: „Petőfi ide nemzetúri ruhában s szekérrel jövén, gyalog nézte Fejéregyházától a csatát; mely amint felbomlott, ő is futott. Hol az út Fejéregyházától Héjasfalvának a hegy alá kanyarodik, s emlékoszlop emelésére oly szét rétség van, a hegyre akart felkapni, a hegyoldalon akkor törökbúza zöldellt, itt vérzett el kozákok fegyverétől.”

Pár hét múlva a „Hermanstädter Zeitung”-ban közlemény jelent meg, mely megnevezve a Kurcz fogatát, meg azt, hogy Héjasfalván fogatatott el, árverezésre tűzte ki. A Petőfit látó osztrák seregbiztos tehette rá kezét, ki a Tárczában tévesen Bem kocsiját vélte lefoglalni. Mint munkám is említi, Petőfit Kurczczal láttam egy szekeren ide jönni. Mindig azt a nézetet tápláltam, hogy Petőfi azért tartott Héjasfalvának, hogy kocsijára kaphasson.

A „Vasárnapi Ujság” legutolsó számában közlemény jelent meg, melyben egy új szemtanú, Nagy László volt honvéd mellettünk vall. S ezzel azt hiszem, hogy a további kutatás meddővé válik s a vitát bezárhatjuk.

Legközelebb valaki, kit, ha jól emlékszem, a forradalomban dobbal nyakában láttam, forradalomkori adataim hitelességét meg kívánta gyöngíteni; s lehet, hogy e közleményeimet is hasonló sors éri. Engedjék meg a tisztelt kiadók felhasználni az alkalmat annak kijelentésére, hogy módomban állt való adatokhoz juthatni. A „Forradalmi Lapokat” Kolozsvárt mint szerkesztő kezeltem; Pesten, mint a pénzügyminisztérium statisztikusa folytattam pályámat. Onnan Berzenczeihez küldettem, kit Agyagfalván találtam; a telet Kézdi-Vásárhelyt töltöttem Pap őrnagy oldala mellett, ki Háromszék védelmét intézte. Amint Bem bejött, Debrecenbe mentem; onnan a kormány az erdélyi tábor históriographusának küldött ki, az akkor bevett Szebenbe. Az ezen idő előtt lefolyt hadi dolgokat Czecz tábornok a szebeni főhadparancsnoki szálláson mondta tollamba – s mert mindennek szemtanúja nem lehettem, s mert Fejérvár ostromához másodnap érkeztem, B. Stein saját kezű jelentését adta használatomra. Csányi körútjánál kíséretében voltam. Ha valaki ennél is, ha nem is magasabb, de közelebbi és tágosabb pontról láthatta Erdélyben a forradalmat, az előtt meghajlok.


Forrás: Petőfi-Muzeum 1888. 2. szám I. évf.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése