2012. máj. 1.

Szepes Erika: Elnapolva

Tudvalévő, hogy az emberi életet korszakokra szokás osztani. Túl az egyedfejlődés elfogadott korszakain (csecsemő-, kisgyermek-, gyermek-, kamasz-, ifjú-, felnőtt-­ és időskor) a számmisztika kedvelői számos más felosztási lehetőséget is kínálnak. Szo-lón például tíz, egyenként hét-hét éves periódusra bontja az emberi életet; a középkorban és a reneszánszban általánosabb - a Szentháromságban is megnyilvánuló hár­masság tisztelete miatt - a három életkor: gyermek, felnőtt, aggastyán megkülönböztetése.
 
Az én magánvizsgálatom más eredményeket mutat. Kutatásaimat rövi­den így összegezhetném: az ember életében annyi korszak van, ahányszor kizökken addig megszokott életformájából, s a korszakok annyi ideig tartanak, ameddig az új állapotot fel nem váltja egy még újabb.

Életemben az egyik ilyen korszak első gyermekem megszületése volt, a maga gondjaival és felmérhetetlen örömeivel. Ment az élet a maga lassan kialakult rendje-módja szerint, napközben egyedül voltam a szőke, göndörhajú, almaképű kisdeddel, esténként, kiteljesedvén a család, pa­pást-mamást is lehetett játszani. Ennek az idilli korszaknak vetett véget egy erőszakos cezúra: a papás-mamásból a papa kiszállt, három hónapos római ösztöndíjra.

Ismét új élet kezdődött: a kétéves Filippino Lippi-angyalka csak az enyém lett. Hosszú, boldog időszak volt, életem egyik legfelhőtlenebb periódusa. Hajnalban keltünk, hogy bölcsi előtt még levegőzzünk egyet (ezt az Egészségügyi Minisztérium alá tartozó intézmény rendre el­hanyagolta), nappal dolgoztam, este együtt vásároltunk, és vidám ének­szóval cipeltük haza a zsákmányt. Eltelt két hónap, beleszoktunk az új életbe. Már éppen egészen megszoktam volna, amikor egy barátnőm váratlanul telefonált és rneghívott rendkivüli házibulijára. A házibuli rend­hagyása két okból fakadt: barátném éppen válófélben volt, és csak olyan barátait hívta meg, akik nem hitveseikkel készültek megjelenni, a szoa­rén, másrészt megkivánta,  hogy a felso­rakoztatott , házasságon kívüli partnerek "rendkívüli személyiségek” legyenek. Először szabadkoztam, el akartam hárítani a meghívást, hivatkozván részint arra, hogy éppen nincs felvonultatható partnerem, részint arra, hogy a gyönyörű kisded mellé éjszakára pesztrát kell keresnem.

- Hát keress! - adta ki a hadparancsot barátném, és ezzel elintézettnek vélte az ügyet. Dolgozni kezdett bennem a kisördög: végülis hónapok óta semmi programom nem volt, a munkahelyemen és a lakásomon kívül csak a messziről idesejlő budai hegyeket láttam a konyhaablakból, még televíziót sem, mert éjszaka is dolgoztam. Végülis elszántam  magam a legnehezebbre: kölcsönkérem igen szigorú apámtól igen szelíd és igen készséges anyámat: aludjon nálam egy éjszakát, amíg én - és itt már aljas fondorlattal fel­használtam az este várható rangos közönségét -  egy neves írókból álló körben töltöm majd művelten és művelődésre vágyón az időt. Szigorú atyám csodálatos módon engedett - nem valószínű, hogy az értelmiség krémjére való hivatkozás hatotta meg, inkább anyám érve, hogy "hiszen hónapok óta ki se mozdult az a gyerek".

Az első menetet megnyertem. A második menet sem igérkezett könnyű­nek: miféle partnert kerítek elő, aki egyrészt hajlandó eljönni velem egy ilyen, a mi életkorunkban szabályosnak már korántsem nevezhető házi­bulira, és aki - ami mindennél fontosabb - felér az estély várható elő­kelőségeihez, sőt esetleg  felül is múlja azokat. Ekkor beugrott az ötlet: elviszem a Nagy Magyar Írót, (a továbbiakban a rövidség kedvéért: NMÍ), akinél szebb talán akad majd az esti kínálatban, de jobb társalgó, nagyobb mókamester és jobbkedélyű  partner aligha. Újabb telefon - kissé félszeg kérésemre NMÍ nyerítve mondott boldog igent, így  megállapodtunk, hogy szombaton este hatra értem jön.

Harmadik menet: nekem szombat este nagyon szépnek kell lennem. Ez világos volt. Mindaddig a huszonnyolc éves fiatalok gőgjével vallot­tam, hogy a szépséghez nem kell semmi, maradjunk csak a természetnél: napsütés, levegő, alvás, némi testmozgás és minden rendben van. Most el­bizonytalanodtam: tudtam, hogy háziasszonyként majd fellépő barátnőm évek óta rendszeresen jár kozmetikushoz, és én mindig csodálattal hall­gattam tőle az ilyen titokzatos kifejezéseket: „Ma csináltattam egy arcradírt.” „Ma gőzöltek és kitisztítottak.” (Ez kicsit rémisztően hangzott.)” Ma masszázst és algapakolást kaptam. „Gondoltam, egy ilyen előkelő estére nekem is fel kell készülnöm, ehhez már kevés a natura.

Azt tudtam más, kozmetikát látogató ismerőseimtől, hogy "A" program előtt néhány nappal kell kezelésre menni, hogy legyen ideje a bőrnek megnyugodni és a hatóanya-goknak hatni.

Nagy elszánás: szerdán beállítottam egy kozmetikába. Forró gőz csapott meg, égett gyanta szaga, olajok, kenőcsök, hintőporok illata kavargott a levegőben. Igazi boszorkánykonyha - gondoltam rémülten, és megkezdtem a várakozást. Végignéztem, amint néhány „fejet” (koz­metikusi szakkifejezés) tűkkel szurkálnak, kendővel nyomkodnak, gyantával bajuszt tépnek róla, és már-már vissza akartam térni a naturához.

De mindig felködlött bennem a szombat este képe, ahol ÉN, személyisé­gem nagybetűssé válván a metamorfózistól, megjelenek NMÍ-val, mindenki minket néz és irigyelnek engem a szépségemért és az engem kísérő világhírűért. Maradtam. És sorra kerültem. Tapintatosan jeleztem a krémektől fénylő és festéktől maszatos kozmetikusnőnek, hogy ez az első Alkalom az életemben, hogy övé a ius primae noctis, bánjon velem kíméletesen.

Lenézően mosolygott kékeslilára festett ajkával, arcán szétterültek a krémfoltok és nekem látott. Beültetett a gőzbe, hogy felpuhuljon a bőröm, s hogy felpuhulván kinyomkodhatók legyenek a mitesszerek és a pattanások. (Nem tudtam, hogy rendelkezem ilyenekkel.) Csaknem meg­fulladtam, mire részvéttel kiemelt a gőzből, lefektetett egy kínzópadra és megkezdte rajtam okkult tevékenységét. Fehér kendővel döfködte az arcomat véges-végig, helyenként hatalmasakat csípett bele. Nagyon fájt,de végülis én akartam. Azután valami bűzös-ragacsos maszattal bekente az arcom, és bűvös köröket írt le rajta két mutatóujjával. A ragacsra újabb réteget kent fel, megvárta, míg az egész képlékeny massza gipsz­keménységűvé szilárdul rajtam, majd határozott mozdulattal az egészet letépte.

– A minimum, hogy a bőröm is vele jött - gondoltam, de némán szenvedtem tovább, mint egy beavatási szertartás felavatottja, mint­ha most válnék igazán nővé. - Most fertőtlenítünk - csipogta kedvesen, és egy észvesztő­en csípős folyadékkal végigmosta arcom csupasz húsként lüktető marad­ványait. - Egy kis hűsítőt neki - újabb csicsergés kíséretében képembe fújt valami port. Prüszköltem, köpködtem. Vége volt a kezelésnek. Tükör­be nézvést merő döbbenet lett úrrá rajtam: bőröm hasonlatossá vált a Hold kráterektől szabdalt felszínéhez.

- Ne tessék izgulni, holnapra rendbejön - mosolygott a Madame, és zseb­revágta félhavi keresetemet.

Eljött a holnap. Még a gyermek ébredése előtt kirohantam a fürdőszobába ellenőrizni, valóra vált-e az ígéret. A látvány riasztó volt. A tegnapi kráterek környéke valóban elhalványodott, csaknem visszanyerte eredeti, színét, de a kráterek bíborszínben lángoltak, és mélyebbek vol­tak, mint valaha. Sűrű kendőbe burkoltam a fejem, úgy vittem a gyermeket a bölcsődébe. Munkahelyemen beteget jelentettem, elég óvatosan már a másnapi, pénteki napra is. A kérdésre, hogy mi bajom, arcomra pillantva, jobb híján ezt improvizáltam: - Bárányhimlő.

A diagnózisom jó volt. Péntekre a kráterek hólyagos közepe behú­zódott, mint a bárányhimlő kiütéseinél, a száradás előtti állapotban.

Megint elrejtett arccal vittem és hoztam a kisdedet, és sűrűn fohász­kodtam a Szeplőtelen Szűzhöz, hogy szabadítson meg az én igen rút szeplőimtől másnapra, a Nagy Szombatra.

És eljött a Nagy Szombat. Arcomon a bárányhimlő hegesedő sebeivel, már végképp belátva kudarcomat, felhívtam NMÍ-t.

- Baj van - mondtam olyan tragikusra véve amúgy kellemes altomat, amennyire csak bírtam. - Beteg lettem, nem tudok elmenni ma este.
- Hazudsz, piszok! - üvöltötte NMÍ, a tőle megszokott kedélyességgel. - Biztos találtál valaki nálam szebbet és fiatalabbat és azzal akarsz elmenni!
-          Összes műveidre esküszöm, hogy nem! Tényleg beteg vagyok.
- És mi bajod? - üvöltötte, ha lehet, még hangosabban.
- Bárányhimlő - lehelltem a végzetes szót.
- Az nem lehet, az gyerekbetegség, te meg már vén ló vagy. Bocsánat, nem ló, kanca.
- Kösz, kedves vagy, de tényleg bárányhimlőm van.
- Nem hiszem! - hörgött egy utolsót és levágta a kagylót.

Fél óra múlva csengettek az ajtón.

- Ki az? - kérdeztem, hiszen bárányhimlőm lévén, nem vártam senkit.
- Na ki lenne!- bömbölte bikahangján NMÍ. - Eressz be, hadd lássalak!
- Kérlek, ha csak ez kell - adtam meg magam, és kezdtem kitárni az ajtót.
- Jesszusom, neked tényleg bárányhimlőd van!- jajdult fel őszinte döbbenettel, majd még őszintébb rémülettel elrohant. Még a lépcsőházból visszaordította, hogy neki még nem volt, és nem is szándékozik beszerezni.   

Ez volt az én Nagy Bulim története. Szelíd anyám szigorú atyámmal maradt, én almaarcú kislányommal.

A NMÍ-val rengetegszer találkoztam azóta a mára már kiürített New York palotában. 

- Na, hogy van a bárányhimlőd? Most éppen milyen betegséged van? Mikor lesz megint bárányhimlőd? - Egyetlen alkalommal sem mulasztot­ta el a cukkolást. Nem bocsátotta meg az elmaradt estét, amit akárhányszor akartunk újra megszervezni, valahogy nem jött össze.

A Nagy Magyar Írót Karinthy Cininek hívták. És az az elmaradt találkozó már soha többé nem jön össze. Hiába kerülöm egy életen át a kozmetikusokat.

(Forrás: Dunatükör 2003. ápr.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése