2015. szept. 28.

Komáromi János: Esze Tamás a mezítlábasok ezredese (könyvismertető)





Ha valaki erről a könyvről rövid meghatározást kívánna tőlem, így jellemezném: eposz prózában. Az írónak mintha az lett volna a célja, hogy a hősköltemények mechanizmusába illesszen bele egy modern, naturalista szemmel tekintett történeti eseményt. A regény nem fejezetekre, hanem énekekre oszlik, alakjai állandó jelzők kíséretében lépnek fel, - főhősét, a „nagyerejű és kegyetlen Esze Tamást” bizonyos magasztosító csodálattal nézi, eposzi módon nagyítja, s bár középpontjába helyezi az eseményeknek, mintegy tiszteletből nem lépteti fel olyan sűrűn, mint epizodikus alakjait. Az is a hősi költészetre emlékeztető vonás, hogy csataleírásainak a „Hej! micsoda csata volt ez!” felkiáltás refrénszerű ismétlésével bizonyos ritmikus tagoltságot akar adni.

Ez az epikus nagyvonalúságra való törekvés ellentétben áll az írónak már említett naturalisztikus ábrázolásával, s a történeti eseményeknek aprólékos közellátásból való szemléletével. Így e kétféle költői modor valamely – alighanem szándékolt – stílusdisszonanciát eredményez.

E szinte organikus alapsajátság azonban nem akadálya egy csomó igazán művészi szépségnek. Az 1697-ki parasztlázadásnak igen megragadó bemutatását kapjuk, s az író elbeszélő modorában van valami lázas lendület és valami szokatlanul lüktető. Alakjainak rajza igaz! inkább csak körvonalazott, de e vonalak hívek és újszerű lelki mozgásokat mutatnak be. Így például a parasztokhoz pártolt fiatal úrfi, Thuróczy Miklós és az őt párthagyásra késztő menyasszonyának lelki háborgásaiban sok megrázóan emberi érzés csapódik felszínre. A tiprott magyarsággal együtt érző, de a parasztlázadássá fajult felkelés elől Bécsbe menekülő II. Rákóczi Ferencnek bemutatása is igen érdekes és újszerű. A karóba húzott kurucok kínlódásában van valami nyersen rikító, de annak bemutatása, hogy e látványok az átpártoló Thuróczyban minő visszhangot vernek, erővel teljes. Általában egyik fő sajátsága e könyvnek, hogy távol áll minden köznapiságtól, s a történeti regények minden megszokott rekvizitumát kerüli.

A regény ifjúsági olvasmánynak készült. Lelkes hangja és stílusának – bár itt-ott erőltetett -, de legtöbbször igenis magyaros zengése révén annak is való, de egy-két merészebben nyers kifejezésén a könyv értékének és jellemző erejének minden csökkenése nélkül éppen ifjú közönsége kedvéért nem ártott volna enyhíteni.

Galamb Sándor

Forrás: Napkelet 1923. 1. sz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése