2020. febr. 8.

Szentmihályiné Szabó Mária (1888-1982): Magvetők (könyvismertetés)




Valahányszor Szentmihályiné Szabó Mária egy-egy újabb könyvét elolvasom, mindig a bibliai Rúth asszony képe merül fel emlékezetemben, aki a gazdag Boáz földjén kalászokat szedeget. Úgy látom, hogy szerencsés kézzel mindig olyan kalászra talál, amely dús fürtjében éltető kenyérmagot rejteget. Az élet széles mezejéről most is felvett egy érett kalászt és belőle tápláló kenyeret sütött a lelki éhségüket csillapítani vágyók asztalára.

A mai szépirodalom széles mezőn mozog. Termése is elég tetemes, de – valljuk meg őszintén – sok benne a gaz. Történelmi, társadalmi, lélektani, gazdasági, nem ritkán tudományos, de legtöbbször szerelmi kérdések sokszor mesterségesen és erőszakosan kigondolt, néha tüntetően pongyolán, máskor erőszakoltan kicsiszolt tálalásával tárják az írók az olvasó elé verses vagy prózai mondandóikat. Céljuk legtöbbször csak az örökké szomjas képzelet felcsigázása, a szórakozás velünk született vágyának kielégítése, ritkábban a tudás körének gyarapítása. Egészen téves mellékutakra lendülnek azok a művek, amelyek nagy embereknek a feledés porával vagy a legendás szépítés jóltevő fátyolával betakart gyarlóságait boncolgatják, tévedéseit és kilengéseit aprólékos rágódással felidézik, intimitásait kéjelgő részletezéssel kiteregetik. ezek már nem is szépirodalmi alkotások, hanem csak kelendőségre számító üzleti termékek, amelyek a jóízlésű olvasót elszoktatják a modern írók regényeinek megszerzésétől, az írót pedig értékében és irodalomtörténeti jelentőségében mélyre lefokozzák.

A szépirodalomnak szépnek kell lennie nemcsak a forma, hanem a tartalom tekintetében is. Mert az emberi lélek ösztönös vágya a szép keresése. Ugyanolyan természeti törvény uralkodik az emberi lélekben is, amilyen a testben él: csak az ízes, a jól készített, a tiszta anyagból való, szépen tálalt eledelben talál igazi gyönyörűséget és kielégülést. Az emberi lélek is iga ilyen táplálékra vágyik. Az életet akarja, mert abban mozog, azzal viaskodik és az életből kiragadott példák, történetek és küzdő hősök eseteiből akar tanulságokat, élettörvényeket, igazságokat és útmutatásokat meríteni.

Ebből a szemszögből nézve Sz. Szabó Mária legújabb regénye, a Magvetők elsőrendű szépirodalmi termék. Méltóan sorakozik eddig megjelent művei mellé. Nem költ, hanem leír. És amit mesteri formában leír, az maga a valóságos, mindennapi élet. Egy paraszti sorba hanyatlott nemesi család életét, vergődéseit, emelkedésre vágyó ösztönös törekvéseit rajzolja meg. Mesterkéltség nélkül, egyszerűen, ízlésesen, mint mikor valaki mezei virágokból köt csokrot a maga gyönyörűségére vagy szeretteinek örvendeztetésére. És ebbe a színes csokorba beleköti a maga tiszta lelkének minden szép álmát és nemes elgondolásait. Ezért állanak előttünk a regény egyszerű alakjai tanító például arra, hogy a vallásosság nem szertartásoskodás, hanem életerő a csüggedésben, menedék a reménytelenségben, örök forrás a tanácskeresésben. Megtanuljuk belőle azt is, hogy a család igazi szentély, minden küzdelemben meleg fészek, a megértő szívek nyugalmát biztosító kedves együttes, az egymástól távolodni hajlamos szívek egyesítő köteléke. Megértjük belőle azt az örök igazságot, hogy a gyermekben éri el diadalát az emberi élet és a gyermek nemcsak gondot, hanem örömet, életcélt és kielégülést is jelent a szülőknek.

A Magvetők csakugyan magot vetnek. Nemcsak a kenyér magvát a földbe, hanem a józan életbölcsesség magvát a lélekbe is. A Visontai Szabók családjának minden egyes tagja magvető. Az a könyv írója is. Ez a regény nem egy család életének egyszerű elbeszélése, hanem az örök magyar lélek évezredes és soha meg nem szűnő öntudatos küzdelme a megmaradásért és a jobb jövőért. Nem a napi megmaradásért, hanem a szakadatlan megújhodásért, azért az öncélú magyar életért, amelynek a régmúltban elvetett magva nemzedéken át megújulva, lelket őriz és jövendőt buzogtat.

Sz. Szabó Mária nagy szolgálatot tett e műve megírásával a mai nemzedéknek, amelynek nemzeti öntudatát ádáz erők ostromolják kívülről és belülről egyaránt. A magyar lélek örök harcát tárja elénk egy egyszerű család küzdő életében. Minden sorából felénk sugárzik fajának szeretete, féltése, de a jövendőjében való bizakodása is. A Magvetők bizonyosan kedves és értékes ajándéka lesz a magyarság idei karácsonyfájának.

D. RAFFAY SÁNDOR

Forrás: Új Idők XLVIII. évf. 1. sz. 1942. jan. 4.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése