Magyar
ember szeret jól enni, szereti a jó magyar konyhát és nem szégyenli ezt
bevallani. Még az olyan nagy ember, mint Széchenyi István sem, amiről Döblingben írt Önismeret című feljegyzései
tanúskodnak. Jókairól is tudjuk,
hogy nem vetette meg a jó ételt. Krúdy Gyula
híres ínyenc volt. Nagy festőinkről ebben a kapcsolatban ritkábban esett még
szó, hadd pótoljam most ezt a mulasztást.
Munkácsy Mihállyal foglalkozom
másfél év óta, átnéztem levelesládáját, melyet Barnewitzné Ilges Cécile, Munkácsyné örököse ajándékozott a
Szépművészeti Múzeumnak. Több száz eddig ismeretlen levél jutott kezembe. Ezek
érdekes adatot szolgáltatnak Munkácsy és kora művészetéhez, de éppen úgy emberi
életéhez is. Közöttük böngészve bukkantam rá egy mulatságos levélre, melyhez
nem kell bővebb magyarázat, csak annyi, hogy Munkácsy 1873. június 29-én
Párizsból írta jegyesének, aki Eouard de
Marches báró özvegye volt és a nyarat colpachi kastélyában töltötte.
Kedves gyermekem!
Meg
kell írnom neked, hogy aggódtam hosszú hallgatásod miatt! Ma nyolc napja, hogy
írtál nekem, azóta mit sem hallottam felőled, ami nagyon aggaszt, mert tudom,
hogy nem egészen jól érezted magadat. Remélem, hogy levelet kapok tőled, még
mielőtt erre a levelemre válaszolnál, ha pedig nem, kérlek írj mentől elébb.
Elgondolhatod, milyen nehéz nekem elhagyatottságomban sokáig hírt nem hallanom,
hiszen azóta nagyon egyedül érzem magam, jóllehet e pillanatban nagybátyámnak
nehány ismerőse van itt Magyarországból, akikkel együtt töltöttem a tegnapi
estét. :E társaságom egy férjből, feleségből és ennek nővéréből áll. Tegnap
este nálam vacsoráztunk és hallgass csak ide, vajon mit csináltak? Inasom
feleségét megtanították „túrós csusza”
készítésére, így történt, hogy nagyon jól sikerült túrós csuszát ettem, sőt még
ma is, reggelire! Mennyire szerettem volna, ha velünk lehettél volna, csak ez
hiányzott, hogy egészen jól érezzem magamat. Sokat beszélgettünk rólad és
elgondolhatod, hogy miként dobogott szívem e beszélgetés közben és különösen
ma, mikor ma egyedül üldögéltem reggelizve túrós csuszám maradéka előtt, milyen
szívesen megkínáltalak volna belőle. De most már tudjuk, hogy kell készíteni és
Colpachon majd megtanítalak reá. De addig is sokat fogok vágyódni utánad,
különösen, ha olyan ritkán írsz, mint kezdetben. Azt hittem eddig, hogy elég
lesz, ha hetenként egyszer írunk egymásnak, de most látom, hogy tévedtem és ez
már a harmadik levél szerda óta, mikor egyetlen leveledet megkaptam és folyton
vágyódom, hogy még többet írjak, mindig veled legyek, beszélgessünk és
vigasztaljalak, ha éppen szomorkodnál. Hogy vagy kedves gyermekem? Remélem
bőségesen kihasználod a jó időt sétálásra, hogy felüdülj. Előfizettem neked a
Figarora és a Revue des deux mondes-ra is, ha még valami olvasmányra volna
szükséged, vagy egyéb szórakoztatóra, írd meg, elküldöm. De aggódom, hogy nem
igen érsz rá, mert ügyeid nagyon igénybe vesznek. De mégis szakíts annyi időt,
hogy néha rám is gondolj, mert én nagyon szeretlek. Mit csinál barátnőd? Add át
meleg üdvözletemet és mondd meg neki, hogy iparkodjék téged sokat
szórakoztatni, meséljen neked szép meséket és énekeljen szép dalocskákat, hogy
jól alhass. De aztán rólam kell álmodnod, mert különben nem szeretlek. Itt
küldöm legfrissebb fényképemet, melyet egy bécsi lapnak csináltattam. A tiéd
sajnos nincsen meg nekem, megyek is érte a fényképészhez. De most Isten veled
kis gyermekem, írj gyakran és szeress, ahogy örökké szeret
Miskád.
Amikor
Munkácsy ezt a levelet írta, majdnem tíz év óta távol élt Magyarországtól. Több
mint egy éve volt már Párizsban, ahol alaposan kivehette részét a francia
konyha gyönyörűségeiből. Nem is vetette meg ezeket, szeretett jól enni, bár
mindig igen mértékletes volt. Feleségéhez intézett leveleiben számos alkalommal
elmondja, hogy milyen jó é telt evett, vagy hogy bosszankodott, ha megcsalódott
várakozásában. De a nagyszerű francia ételek nem feledtették vele fiatalságának
jó magyar ételeit, kortársai feljegyzéseiből is tudjuk, hogy ha egyébhez nem
jutott, ilyen élvezettel fogyasztotta a jó hazai füstölt szalonnát.
De
nemcsak Munkácsy volt így, hanem jó barátja, másik nagy festőnk, Paál László
is. Ő benne is élt a túrós csusza nosztalgia, a hazavágyódásnak ez a meghatóan
naiv megnyilvánulása. Évek óta távol volt már Magyarországtól, amikor a
hollandiai Beilenből ezt írta szeretett nővérének:
Beilen, 1871 október 2-án
Édes Bertám!
…
időm rendesen dologgal telik, s csak esténként látogatom meg néha a falu
honoratiorjait. Polgármestere, pap, orvos – szóval az egész falu szívesen lát s
elbeszélek nekik a szép Magyarországról, csak úgy áhítva hallgatják, mintha az
ezeregyéjszakából mondanék valami szép mesét.
A napokban eldicsértem nekik nagyon a jó egyszerű magyar ételeket s nem hagytak
békét, hogy írjak egy pár receptért, tehát nehogy elfelejtsd válaszodban
megírni a bűvös vegyüléket, amelyből egy jó magyar túrós csusza áll, továbbá, hogy
micsoda mixturája van a palacsintának. Egy alkalommal magyar étellel akarnak
megvendégelni, miután szépen körülírva megmondtam nekik, hogy bizony minden
hollandiai étel közül csak legjobb mégis a mi túrós csuszánk!... na, mintha
csak tökkel ütöttek volna, alig tudok pár sort írni, pedig csak úgy zúgnak
fejemben az eszmék, visszaemlékezések szép utamra, hanem hát majd jövő
levelemben foglak kárpótolni, azért most ne haragudjál. Öleld, csókold jó
szüleinket, Gyulát helyettem! Isten veled, csókol ezerszer szerető
Lacid.
U.
i. A recepteket nehogy elfelejtsd!
Húga
persze mégis elfelejtette. Hogy mennyire szívén feküdt Paálnak a dolog, kitűnik
abból, hogy két hét múlva szigorúan megsürgette és elkérte a „tejfeles krumpli”
receptjét is. De nem nagyon bízott kérelme teljesítésében. Azt tanácsolta
húgának, hogy kössön a receptekre szárnyakat és úgy küldje el, mert fél, hogy
ha télen ott találnak maradni Berlinben, a receptek még akkor sem fognak
megérkezni! Vajon megkapta-e vagy sem, ezt a titkot nem árulják el a későbbi
levelek.
FARKAS ZOLTÁN
Forrás: Új Idők XLVIII.
évf. 1. sz. 1942. jan. 4.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése