2018. okt. 9.

RICHARD BRINSLEY SHERIDAN (1751-1816)




A XVIII. században az angol drámairodalomnak szinte egyetlen méltó képviselője. „Oprheus óta nem volt hozzá hasonlatos tehetség; egy bírósági végrehajtót is megszelídítene” – mondták róla annak idején jóbarátai megbocsátható túlzással. Színész család gyermeke, Garrick utóda a Drury Lane színház igazgatói székében, amit egyébként hitelre, egy fillér nélkül vett meg. Ismert világfi, IV. György király barátja, neves politikus, párbajhős és drámaíró. Nálunk egy darabja ismert, A rágalom iskolája. Wilde és Shaw elődjének mondják, mesteri dialógusai, éles nyelve és kíméletlen szókimondása miatt.

Öregségére mindenben megbukott. A pénzét elherdálta, a színháza leégett, a képviselőválasztásokon lehurrogták, csak a művei éltek tovább.

V. J. († VITÁNYI JÁNOS)

Fontosabb drámái: Vetélytársak („The Rivals”, 1775); A rágalom iskolája; A kritikus („The Critic”, 1779).


SHERIDAN: A RÁGALOM ISKOLÁJA


(„The School for Scandal”, 1777. Vígjáték 5 felvonásban, prózában. Fordította: Tóth Lőrinc 1839, Stengel Károly 1880, Hubay Miklós 1956.
Szereplők: 12 férfi, 4 nő.)


Nem egyforma fából faragták a Surface-testvéreket. Charles duhaj, könnyelmű, vidám fickó. Örökségét elherdálta, adósságát adósságra halmoz, társasága a leghírhedtebb korhelyekből kerül ki. Szíve mélyén azonban derék, egyenes ifjú. Segít a bajbajutottakon, s akit igazán szeret, ahhoz hűségesen ragaszkodik. Joseph, a bátyja mintaszerű világfi. Anyagi ügyei tökéletesen rendben vannak, mindenkihez kedves, jó hírére úgy vigyáz, mint a szeme fényére. De mindez csak tetszetős külsőség. Joseph lényegében kétszínű, számító, önző alak. Hevesen udvarol öreg barátja, Sir Peter Teazle feleségének, ugyanakkor Teazle gyámleányát, Máriát szeretné feleségül venni. Nem azért, mintha nagyon szerelmes volna bele; a lángoló érzelmeknél sokkal jobban érdekli a lány tekintélyes hozománya. Mária azonban Charlest szereti, s ez is vonzódik hozzá. A fiú életmódja sok najt okoz, s emiatt a szerelmesek egy időre el is hidegültek egymástól. Teazle-ék házasélete sem mondható zavartalannak. A fiatalasszony nem sokra tartja öregecske férjét, két kézzel szórja a pénzt, s nem utasítja vissza Joseph Surface közeledését. Pletykás, rosszmájú emberek között forog, akik intrikálnak ellene. Férje előtt szeretnék befeketíteni, úton-útfélen azt híresztelik, hogy szerelmes Charles Surface-ba.

Közben külföldről váratlanul hazaérkezik a Surface-fiúk nagybátyja, Sir Oliver. Meghökkenve hallgatja az öccseiről elterjedt híreket. Elhatározza, hogy saját szemével szerez bizonyságot a valóságról. Mivel a fiúk olyan régen látták, hogy nem emlékezhetnek rá, nevét és rangját eltitkolva, álnéven keresi fel őket.

Charleshoz mint uzsorás állít be. Vidám társaságot talál ott, folyik a dínomdánom. Pedig pénz alig akad a háznál. Charles uzsorakölcsönt akar fölvenni az áluzsorástól, majd sorban eladja neki ősei, a dicső Surface-nemzetség tagjainak arcképeit. Csak egyetlenegy képhez ragaszkodik, Sir Oliveréhez, akit még gyermekkorában nagyon megszeretett. Az öreg Surface-t meghatja ez a tiszta, önzetlen szeretet, úgy érzi, hogy Charlesben nem csalódott.

Ezután másik unokaöccsét keresi fel, mint bajbajutott távoli rokona. Joseph nagyon udvarias vele, de egy fillérrel sem hajlandó megsegíteni, mondván, hogy vén fukar nagybátyja jóvoltából neki sincs pénze.

Josephet nemsokára nagy öröm éri: a szép Lady Teazle, engedve a heves udvarlásnak, felkeresi a lakásán, hogy „megtekintse a könyvtárát”. Joseph él az alkalommal, és lángoló szavakkal szerelmet vall. Éppen ekkor beállít hozzá a szépasszony férje. Csak annyi ideje marad, hogy egy faliszőnyeg mögé bújtassa Lady Teazle-t, aki minden szót hall a két férfi beszélgetéséből. Megtudja, hogy férje tulajdonképpen Charlesra féltékeny, hogy Joseph állhatatlan, kétszínű ember, Mária kezére és vagyonára pályázik, és hogy barátai rútul áskálódnak ellene. Egyszer csak megérkezik Charles is. Egy kis időre egyedül marad Sir Teazle-lel, és mivel megtudja tőle, hogy valaki rejtezkedik a faliszőnyeg mögött, kaján vigyorral föllebbenti. A szépasszony kilép rejtekhelyéről. Férje elképedve bámul rá. Családi vihar mégsem tör ki, Lady Teazle ugyanis rejtőzködés közben megismerve fiatal imádója kétszínűségét, kiábrándult belőle, s a jelenlevők füle hallatára megfogadja, hogy ezentúl hűséges, jó felesége lesz idős férjének. Charles és Mária között helyreáll a béke,s az inkognitóját leleplező nagybácsi rendbe hozza Charles anyagi ügyeit; most már egymásé lehetnek. Joseph és a több pletykás rágalmazó pedig megszégyenülve vonul el.

Nálunk a Nemzeti Színház 1838-ban mutatta be a darabot (Charles: Egressy Gábor; Mária: Laborfalvi Róza). 1956-ban a Rádió Világszínháza játszotta, 1957-ben a Debreceni Színház.

K. Á. (KREUSS ÁGNES)

Forrás: Színházi kalauz. Szerkesztette Vajda György Mihály. Második, bővített kiadás. Budapest, 1962.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése