2015. júl. 10.

Balázs Béla: Őszülő ősz és drámai képek



Alighanem megint elkéstem. Mióta készülök már írni az őszről és íme itt az első hó.  Halogattam, mint a beteg barát meglátogatását és közben meghalt. Költősors ez. Mondják, hogy jövőbe is lát néha a költő. Emlékezni bizonyosan senki sem tud nála jobban. De jelene nincs!

Hogy is lehetne jelen a költőnek, mikor saját érzésit is csak akkor veszi tudomásul, mikor „élményekké” lettek? Mire rájuk eszmélt, mire körültapogatta, mire szóvá tette? Hiszen eszmélni csak arra lehet, ami már megtörtént, ami már nincsen. Még az ütés csiholta fájdalom is csak reakció. Akármilyen gyorsan követi is – egyidejű tudatosság lehetetlen. Saját életünket csak múltával észleljük. Jelenünk csak a nyelvtanban van. Eszméletlen álmunkban csókol csak meg az élet, mint az Árgirus királyfit kedvese, aki elhagyta őt mielőtt felébredt. Életünknek mi csak utóízét érezzük. Valóság?... Emlékezünk és rekonstruálunk.

**

Már régóta akartam valamit mondani az őszről, de nem várta meg. Mert a hervadásnak is van hervadása és őszülése az ősznek is. Minden évszaknak megvannak a maga belső évszakjai, de legkivált az ősznek. Nyár é tél hirtelen rikítással törnek ránk, kürttel, dobbal. Tavasz és ősz halkan lopva lopódzók: „beszöknek”, mint Ady Párizsába. A tavaz kezdetét meglesni a legnehezebb, legizgatóbb portyázások közé tartozik. Az ősszel pedig gyakran úgy vagyunk, hogy megérezzük jelenlétét, még mielőtt megláttuk volna. Csak valami elsuhanó borzongás, elfogódás, mintha egy láthatatlan idegen lépett volna hangtalanul szobánkba. Azután éjszaka kerülgeti a házat, mint a tolvaj. A nap még erősen tartja arany frontját a nyárnak. De éjszakai oldalunk fedetlenül nyitva van. Nyitva az éjszaka, mint hajónkon a lék. Ott ömlik be az ősz. Némán, lassan, hűvösen szivárog és nő az ár. Mi virrasztók olyankor tudjuk már, hogy nincs menekvés.

**

De az ősz is virulással kezdődik, az ő tavasz-évadján. Az egyhangú zöld lombozatban kivirulnak az  első sárga, barna, rozsdavörös színek, mint mezőn a tarka virágok. Aztán jön a dús színek bőségében pompázó erdő. Ez az ősz nyara. Aztán, hogy hullani kezd sűrűn a lomb, már hervad a hervadás is és a szép halál is meghal.

Költők mindig is gyakrabban énekelték meg a tavaszt meg az őszt, mint a többi évszakot. Mert ezek eseményesebbek. Van első és utolsó felvonásuk. A költők sokat készen kapnak és azt szeretik.

De van itt még valami, ami a színházra emlékeztet. A fák halála ugyanis az ő legegyénibb, legsajátosabb megnyilatkozásuk. Amíg frissek és ifjak, addig egyformán zöldek. A nyári erdő nagy tömegében nehéz volt őket, messziről nézve, egymástól megkülönböztetni. Tömeg volt. Személytelen nép. Ám halódva felszínlenek megkülönböztető egyéni színeik. Mindegyik a maga jelleme szerint hervad. Családi színeik dacos lobogóit tűzik ki halálra ostromolt sudár tornyaikra.

A haldokló erdő tarka hullafrontjain felismerhető minden növevényének egyéni élete. Hasonlatos ez valóban  a nagy tragédiák hőseinek nagy halálórájához, mely mindig legegyénibb életmegnyilvánulásuk: önmagára lelt lelkük megszólalása útjuk végén, mely haza vezetett. Az őszi erdő sugárzó pompájában ragyognak Othello, Lear, Machbeth búcsúszavai és Shakespeare-i színpompájú az őszi erdő halotti dísze.

**

Egészen más arculatja van a halálnak, ha a felbomló organizmus oldaláról nézzük. Mi szűnik meg? Csak a központi hatalom diktatúrája. A sejtek és elemek most kezdenek csak igazán élni. A halál zsilipeket nyit az erjedő-gerjedő vegyi folyamatok előtt. Hogy mi ezt bomlásnak vagy rothadásnak nevezzük, szempont dolga. Egyoldalú, centralisztikus imperialista előítélet. A halál a felszabadult nedvek és mikrobák forradalma: egy élet helyett, milliárd élt. Az őszi erdő színpompája is azonképpen.

Nem is nagyon szomorú, ha élet hal meg. De egyszer a hervadás is fonnyadni kezd és meghal a halál is. Az szomorú, mikor a síremlékek is bedőlnek és felszántják a temetőt. Sárba keveredik az esővizes lomb a seprő alatt. Akkor fordulj el és lássad a gallyakon az új rügyek csíráit.

Fényszóró 1. évf. 21. sz. (1945. december 11.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése