2015. szept. 5.

Metella (számomra ismeretlen szerző): Két levél






Ketten voltak a szobában. A leáldozó nap sugarai megaranyozták a szőke fürtös gyönyörű fejét, a férfi egy félhomályos sarokba húzódva tágra nyitott szemekkel, visszatartott lélegzettel lázasan dobogó szívvel leste a szép jelenséget.
- Ella!
A leány összerezzent a szenvedélyes hangon kiejtett szóra, amelynek lágy rezgésében annyi minden foglaltatott s félve emelte ragyogó szemeit a lassan közeledő férfira.
- Ella! – kérdé ez nyugodtabb hangon -, beszélnem kell magával, hallgasson meg! Amit mondani fogok, talán közömböse fogja érinteni, de semmi esetre meglepni. Hiszen kitalálhatta már eddigi magaviseletemből, minden lépésemből, hogy szeretem forrón, igazán! Csak kevés ideje ösmerjük egymást, de ez a kevés idő elég sok volt arra,  hogy örökre rabjává tegyen! Látja, talán rosszul teszem, hogy ily korán, ily őszintén nyilatkozom, lehet, hogy ki fog ezért nevetni, lehet, hogy sajnálni fog, de legalább tudni fogom, hogy mihez tartsam magam. Kérem feleljen, ne hagyjon tovább e kínos bizonytalanságban! Mondja, szeret-e? remélhetek-e? Holnap letelik rövid szabadságidőm, visszautazom a fővárosba, ahol nehéz terhes munkák várnak reám, jövőmért kell küzdenem, azt kell megállapítanom! Mily véghetetlen boldoggá tenne, ha reményt nyújtana, hogy ezt a jövőt, amelyet oly nehéz lesz leküzdenem, meg fogja osztani velem. Igen, Ella, tegye azt! Kétszeres kitartással és tevékenységgel fogok dolgozni, nemcsak magamért, hanem magáért is. Nehéz lesz ugyan, mert intrikákkal, rosszakarattal, kenyéririgységgel kell megküzdenem, de ha tudni fogom, hogy van valaki, aki érdekel, kíséri küzdelmemet – erős leszek -, s érzem, hogy győzni fogok! Ella, szóljon!

A leány egy boldogságteljes tekintettel helyezte parányi kezeit az előtte álló férfiéba s halk, szaggatott hangon rebegé:
- Győzzön és remélje!
A férfi leírhatatlan boldogsággal zárta keblére a remegő s pihegő leányt.
- Igen Ella, most már győzi fogok; előbb vagy utóbb, de biztosa. Hisz tudom, hogy a maga imája és jóakarata fog kíséri utaimon. Most már reménnyel és bizalommal megyek, de várjon reám, míg eljövök magáért, talán nemsokára, lehet azonban, hogy évek múlva. A siker parancsolja így. Írni nem fogok, talán hírt sem fog hallani felőlem, de azért nyugodt lehet, hogy szívem csak magáért fog dobogni örökké.


Harmadnapra Kéry Pál már ott dolgozott a szerkesztőség füstös levegőjébe. Tolla lázas sietséggel percegett a papíron s az előtte meggyűlt kézirathalmaz mutatja, hogy jó ideje folytatja munkáját. Sietett! Időt akart nyerni, időt, hogy dolgozhasson többet, sokat. Mert bizony nagy feladathoz fogott. Mint fiatal, kezdő hírlapíró, kit csupán a szerkesztőség tagjai ismertek, s talán méltányolták szorgalmáért s tehetségéért, egyszerre akarta magát ismertté tenni az egész világ előtt. Hírt és evet akart magának szerezni mielőbb, hogy emelt fővel léphessen az  elé a lány elé, aki nélkül nem tudta elképzelni jövő életét.

Úgy a szívéhez nőtt az a leány, hogy már csak egyedül abba és azért élt. De hát mi értéke is lenne az életek őnélküle?

Kéry Palinak a szíve úgy összeszorult már csak a gondolatra is, hogy elveszthetné. Ha az a leány talány talán nem szeretné s csak sajnálatból biztatta volna! Vagy talán szerette, de amint szerette, úgy el fogja felejteni is! Hiszen a mai világban olyan könnyen felejtenek az emberek!

Ezekre a kínos gondolatokra megállt a toll kezében, s nehéz izzadtságcseppek gyöngyöztek homlokán. A szoba levegője egyszerre fojtó elviselhetetlenné lett neki. Azt gondolta, megfullad. Gépiesen vette kalapját s kirohant.

Az éjjeli friss levegő, a mozgás jótékony hatást gyakorolt agyára, felizgatott képzelődésére. Kellemesebb gondolatai jöttek. Látta magát vágyai végpontján. Látta a zsúfolásig megtelt színházban a díszes, előkelő közönséget s a sajtó kérlelhetetlen képviselőit, akik kíváncsian néznek egy ismeretlen író első kísérlete elé. Látta képzeletben a függönyt legördülni s a közönséget, mely a szokásos hidegséggel fogadja a darabot, mely a szokásos hidegséggel fogadja a darabot, lassankint felmelegedni s a felvonás végén hallani vélte, a ki-kitörő s meg-megújuló tapsokat, a tomboló, lelkesedő kiáltásokat: Hol van a szerző? Éljen a szerző!

S ő maga míg megilletődve udvariasan fogadja kollégái, a színészek, a kritikusok s a direktor gratulációit, gondolatba ott időzik Őnála, aki már az övé lett egészen, s egyedül csak az övé, az ő mindene, élete boldogsága.

*

Három hó zajlott le az idő soha meg nem álló kerekén. Három hosszú hó, amelyet Kéry Pali jól felhasznált. Meglehet magával elégedve nehéz volt munkája, de méltán reméli elérni vele a kitűzött célt, a sikert. Ma tudja meg, mára ígérte a színigazgató a válaszát, hogy előadhatja-e a darabot vagy nem! Kéry Pali ideges izgatottsággal lesi szobájába az óra mutatóját. Tűrhetetlen neki a kínos bizonytalanság, a várakozás. Szeretne már a végén lenni ezeknek a perceknek, szeretne már odarepüli Őhozzá, akinek képe egész lelkét betölti s karjaiba zárva fülébe súgni: Eljöttem érted! Itt vagyok! Győztem!

Kopognak. A levélhordó kezében két levelet tartva belép. Kéry Pali sietve ragadja meg azokat. Azonnal megismeri a színigazgató borítékját s gyorsa tépi fel. Arcán csakhamar teljes megelégedés s leírhatatlan boldogság tükrözik vissza. A megkönnyebbülés sóhajával ereszkedik a pamlagra s még egyszer átfutja a sorokat.

Tekintetes Kéry Pál úrnak
Helyben.

Tisztelt barátom!

Engedje meg, hogy így nevezzem. Műve egésze elragadott, s önnek fiatal barátom, nagy jövőt jósolok. Darabját három hét múlva színre hozzuk s remélem, sajtó és közönség egyaránt osztani fogja tetszésemet.

Látogasson meg azonnal, hogy a színrehozatal módozatait megbeszélhessük.

Vagyok stb.

Végre! Kéry Pál százszor is elolvasta, össze-vissza csókolta azokat a sorokat, amelyek dicsősége útjának kezdetét oly láthatóan jelezték. De ez már nem csak kezdet volt, hanem siker, a teljes siker. Amiről megint ábrándozott, íme megvalósult. Most már ismertté lesz neve csakhamar, ünnepelni fogják, felkapják s így mi sem fog útjába állani több annak, hogy azt a leányt magáévá tehesse örökre, részesévé örömeinek boldogságának. Szeretett volna azonban szabadulni a főváros nehéz légköréből, le oda, Őhozzá, a hol megtanulta ismerni, szeretni, imádni. Óh, de még nem lehet! Még nehéz dolgok várnak reá! Ott kell lenni a szerepek kiosztásánál a darab betanulásánál segíteni, igazítani a színészek jóakaratát megnyerni, nehogy őmiattuk bukjék el a darab.

Kéry Pali félretette a rá nézve oly drága levelet s közömbös vette kezébe a másikat. Finom női vonások, de teljese ismeretlenek. Kitől jöhet? érdekkel nézi a bélyeget. Ah, mi ez! Talán Ő küldi? Nem, nem lehet, hiszen nem írhatott, míg ő nem írt. Reszkető kezekkel, dobogó szívvel bontja fel. Valami olyan furcsa érzés lepi meg egyszerre, ami az egész vérét a szívére tódítja s úgy érzi, mintha annak meg kellene hasadnia. Alig képes szétnyitni a lapokat.

Kedves Kéri úr!

Egy rám örvendetes eseményről kívánom tudósítani, mit akit tudom, érdekel boldogságom. A tegnapi napon jegyet váltottam P…s Géza helybeni ügyvéddel, akit maga is ismer s azt hiszem, barátok is. Teljes boldogságomat csak fokozni fogja, ha továbbra is, - most már közös barátunk marad.

Őrökre őszinte barátnője
Ella.
Kéry Pali előtt felfordult a világ. Felordított, mint a megsebzett oroszlán s egész hosszába terült el azon a pamlagon, hol kevéssel azelőtt oly szép színekkel festette ki magának az ő jövő életét, boldogságát.

Forrás: Békés XXX. évf. 20. sz. Gyula, 1898.május 15.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése