2014. máj. 15.

Gr. Haller Ferenc a fejéregyházi csatáról (1849. július 31-én) és Petőfiről



Fejéregyházán gróf Haller Ferenc vendégszerető házánál gyermekkorom óta majd minden évben megfordulok. Haller Ferenc gróf egyike ama veterán honvédeknek, kik tevékeny részt véve szabadságharcunkban; mindig nagy lelkesedéssel szólnak az általuk átélt nagy napok eseményeiről s bizonyos mozzanatokat e nevezett időszakból, különös előszeretettel és melegséggel mondanak el újra meg újra. Így hallottam ez érdemes főúrtól többször a fejéregyházi csata lefolyását s az abban szereplők szerencsés vagy szerencsétlen kimenetelű sorsának elbeszélését.

A „Petőfi-Múzeum” kiadóinak felszólítására röviden összefoglalom azt, amit e végzetes csatáról s főképpen Petőfiről a gróftól hallottam s közlöm a vázlatot, melyet a gróf hat évvel ezelőtt eszközölt felmérései alapján a fejéregyházi csata könnyebb megértése  céljából – számomra papírra vetett.

Haller Ferenc gróf, mint Segesvár parancsnoka s a Mátyás huszárok egyik őrnagya július 31-én a muszkák elől visszavonult szedett-vetett csapatával Segesvárról Héjasfalvárta, Bem elébe. Bem ugyanis ez éjjel érkezett meg ide 5 zászlóaljjal s 12 ágyúval. Innen azonban 2 zászlóalját 2 ágyúval Kőhalom felé küldött, értesülve hírnök útján arról, hogy a muszkák Kőhalomhoz közelednek.

A gróf itt, mint mondja, csodálkozva látta Petőfit, kivel Sepsiszentgyörgyön ismerkedett meg, a Bem kíséretében. Petőfi polgári ruhában volt, fekete kabátban, lehajtott gallérú ingben, nyakkendő nélkül és lóháton.

Héjjasfalva előtt a gróf Bemnek jelentést tesz arról, hogy a muszka 14 ezernyi gyalogsággal 6 ezernyi lovassággal és 36 ágyúval Segesvárt van. Bem erre azt válaszolta: „ik veiss schon!” A gróf januáriusban hallva Bemtől, hogy Segesvár nem neki való, Lőrinczi hadsegédét felkérte, tudja meg Bemtől, ha posta jön, hová küldje?

Nagy volt mindkettejük meglepetése, midőn Bem azt válaszolta erre: „Na, nach Schässburg.”

Amint Fejéregyházára érkezik Bem kis seregével, megpillant egy Segesvár felől közeledő porfelhőt s gyanítva, hogy a kémszemlére indult előcsapat, tüstént felállíttat 2 ágyút és meghagyja, hogy mikor tüzet parancsol, mindkettőt el kell sütni. Közelebb érkezik a felhő, Bem megigazítva az ágyút, tüzet parancsol, és Skariatin muszka tábornok hetedmagával elesik. Ezek felszedik a sebesülteket s visszatérnek.

Ekkor Bem déli 10 óra tájt felállítja seregét, amely 2500 gyalogból, 300 lovasból s 10 ágyúból állott. A lovasságot az országúttól jobbra, a gyalogságot balra vezényli az erdőbe. Előbbi a mellékelt térképen 7-es, utóbbi pedig 3-as számmal van jelölve.




Petőfi az ütközet kezdete előtt, amint a felállítás megtörtént, leszállott lováról, melyet isszavezettek a fedezethez, és gyalog a Haller tulajdonához tartozó  M o n a s t e r i a  nevű kert közelébe ment s ott egy emelkedett helyen telepedett le. Itt jegyezgetett, talán éppen verselt és szemlélte a csatát. Ebben a helyzetében látta a csata kezdetén Petőfit a gróf – és azután többé nem látta -, de Papp Louis, ki mint Bem hadsegéde a csata végéig a Monasteria-kerttől nem messze felállított ágyúütegek megett volt, délután 5 órakor a csata befejezése előtt kevéssel is ugyanezen a helyen látta Petőfit.

A fejéregyházi csata egyike volt azoknak, melyekben egy kicsiny, de a hazaszeretettől lángoló lelkesedésű sereg hatszor akkora ellenséges sereggel állott szemben.

A magyar gyalogság feladata az volt, hogy a rajzban látható állásából az „ördög patakon” keresztül menve a muszkák ütegeit hatalmába kerítse. Ötször jutottak fel honvédeink a hegyormon, de mindannyiszor megverettek. Bem déltájt látva, hogy Kemény Farkas, kit Marosvásárhely felől várt 12 ezer emberre (V. T.), nem érkezik meg, elhatározta, hogy seregével visszavonul. De 1 órakor 100 muszka egy őrmester vezénylete alatt átállott Bemhez, jelente, hogy a muszkák nem győzik a védelmet s ezért szándékát Bem megváltoztatva, tovább folytatta az elkeseredett harcot.

Talán a harc kimenetele nem lett volna oly szomorú, ha Bem el nem mulasztja a kellő fedezetről való gondoskodást.

Ennek hiánya következtében, 6 óra körül 150 kozák a vázlatban feltüntetett úton  H é t ú r  község felől a kastélyon keresztül az ágyúfedezet háta megé került. Az ágyúk védelmére 20 ember volt csak rendelve, kik közül alig menekülhetett meg egy-kettő. Az ágyúk tüzelése beszűnvén, huszárjaink a falun keresztül visszavonultak, nem gondolva Bem és társai megmentésére.

Bem is ez alkalommal csak úgy menekülhetett,  hogy az elősiető ellenséges lengyel uhlánusok látva e veszedelmet, melyben honfitársuk forog, a kozákokat háttérbe szorították s utat nyitva Bemnek, őt megmentették.

Egyébiránt ez az eset ismétlődik Bem menekülési útjában  Héjasfalvánál. Itt is a lengyel uhlánusok segítik elő Bem megmenekülését. Bem maga mondta Haller Ferenc grófnak: „Die Uhlanen haben mich zweimal gerettete.”

Ezek után az a kérdés merül fel, hogy mi történt Petőfivel? Petőfi úgy a Haller Ferenc gróf, mint a Bem hadsegéde Papp Louis s több jelen volt állítása szerint az ütközet alatt, a Monasteria-kert mellett a gyepen pihent.

Mi történhetett vele az ütközet után? Haller Ferenc gróf azt véli, hogy Petőfi menekülése lehetetlen volt, mert arról a helyről, amelyen ő a magyar seregtől elkülönülve pihent, az üldözés pillanatában a kert mellett meredeken emelkedő hegyre nem mehetvén föl, csak az országút felé vehette útját, amelyet pedig a muszkák már elözönlöttek volt.

A Skariatin halál amiatt felbőszült kozákok senkinek sem kegyelmeztek. Így polgári ruhája Petőfit sem menthette meg azoknak öldöklő haragjától.

Egy, a gróf Haller Ferenc kívánatára eszközölt hivatalos nyomozás alkalmával, a kihallgatás folyamán egy most is élő segesvári szász azt állította, hogy nem sokkal a csata után a Monasteria-kert alatt levő vízmosás közelében látott egy hullát. Ez a hulla, igen valószínű, a nagy magyar költő hullája volt.

Ez az, amit Haller Ferenc gróf Petőfiről oly sokszor elmondott. Mindannyiszor azonban valahányszor ezeket elmondá, hozzá tevé: Petőfiről, az ő haláláról ennél bizonyosabbat senki sem állíthat. Ennek két oka van. Először Petőfi korántsem volt még a Bem hadseregében sem annyira feltűnő és ismert egyén, mint azt ma gondolnók; másfelől, az ütközet hirteleni befejezése után oly nagy volt a zavar, hogy bizony mindenki csak saját életének megmentésére gondolhatott s nem ügyelhetett a zömtől különben is távolabb álló költőre.

Ma már aligha van olyan ember, ki kételkedhetnék abban, hogy Petőfi nem a fejéregyházi csatatéren halt meg. Ha tehát ebben megnyugszunk, önkéntelenül tárul előnkbe egy másik kérdés: hol nyugszik? Haller Ferenc gróf erre is válaszol: a legnagyobb valószínűség szerint abban a vasúti vonal közelében levő nagy sírhalomban, melyben legtöbb honvéd alussza örök álmát s amely Petőfi valószínű eleste helyéhez is a legközelebb áll.

És ez a sírhalom még ma mindig jeltelen. A gyűjtés, melyet Haller Ferenc gróf elnöklete alatt a Petőfi-emlékegylet megkezdett, ma gróf Bethlen Gábor vezetése mellett foly ugyan, de az eredmény ma még nagyon csekély. Nem szabad a magyar társadalomnak olyan lomhán venni részt ebben a mozgalomban. Adakozzék minden magyar, ki Petőfiért s a magyar szabadságért lelkesülni tud, tehetségéhez mérten a maga filléreivel. A fejéregyházi csatatérre, éspedig éppen arra a helyre, amely minden valószínűség szerint a nagy költő nyugvóhelye, díszes emléket kell emelni, hogy a Skariatin emlékszobrát látó utazó lássa a magyar nemzet emelte még díszesebb emlékjelt is, a Petőfi Sándorét!


NAGY KÁROLY

Forrás: Petőfi-Muzeum I. évf. 4. szám,  1888. okt. 1. (október-decemberi füzet)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése