2014. ápr. 5.

Bródy Sándor (1863-1924): Ezüst kecske



Újságíró, elbeszélő, drámaíró. Egerben született, gazdag kereskedőcsalád legkisebbik gyermekeként. Apjától természetét és művészi hajlamait örökli, fogékonyságát a képzőművészetek és a színjátszás iránt. Iskoláit Egerben kezdi, de az apa halála után Pestre költöznek, ahol az időközben tönkrement család szegénységben él. Írói pályája vidéken, Békésgyulán indul, ahová színházi kudarca után kerül. Az első műve, a Nyomor (1884) már címével is jelzi Zola hatását, amelytől Bródy jó két évtizedig nem tud szabadulni. A könyv meghozza számára a sikert, hiszen a naturalisztikus ábrázolásmód az újat, a korszerűt jelenti a korabeli magyar irodalomban. Vérbeli újságíróként hamarosan a publicisztikában is hírnevet szerez, s Kolozsvárra hívják, ahol megismerkedik Hunyady Margit színésznővel. Bár szerelmük nem házassággal végződik, ebből a kapcsolatból születik fia, Hunyady Sándor író. Bródyt a szerelem titkai örökösen foglalkoztatták, többféle változatban megírja ezt a témát: Az asszonyi szépség (1897), Jegyzetek a szerelemről (1911), A szerelem élettana (1922).

A századforduló irodalmi lázát a lapalapítási kísérletek sokasága is tükrözi. Bródy a Fehér könyv – modern szemléletű folyóirata – bukását követően kiadja a Jövendőt (1903), amelynek munkatársai a kor jeles írói, költői. A lap figyel a kortárs világirodalomra, de rovatot tart fenn az új költők számára is. Megszűnte után Bródy újságírói pályája a Napnál folytatódik, később az Újság és az Est-lapok munkatársa. Babits értékelése szerint Bródy Sándor érdeme, hogy megteremtette Magyarországon az irodalmi újságírás nyelvét.

Zola naturalizmusértelmezése, a századvég dekadenciája és a művészvilág mitikussága fonódik egybe azokban a művészregényekben (Faust orvos, 1887; Színészvér, 1891), amelyek majd az összegző művek, az Ezüst kecske és a Nap lovagja felé mutatnak. Az Ezüst kecske (1898) karrierregény, amely kélt tehetséges fiatalember sorsáról, pályájáról szól. Tehetségük biztos tudatában mindketten fényes jövőről álmodoznak, s az ifjúkor fölényével viselik a szegénységet. A főszereplő, Robin Sándor karrierjét feleségének köszönheti, az asszony energikusságának és a pénz, a gazdagság, a hatalom iránti mohó vágyának. Ám bukását is ez okozza: miközben sikert sikerre halmoz, felesége és apja visszaél a hatalmi helyzettel. Bródy a polgárság gátlástalanságának és a dzsentri kisszerűségének kritikájával emeli ki a jövőt kutató, vállaló értelmiség szerepét. Robin erkölcsiségét kiegészíti barátja, Bem Gyula önzetlensége, tisztasága. Alakja a kor művészregényeinek hőseivel rokonítható, hisz a beteg festő a romlott világról lemondva csak a művészetnek él. A Nap lovagja (1902) Asztalos Aurél sorsában egy másik karriert és magatartásmódot mutat be. Jelleme hasonlít Robin Sándoréhoz, de annak erkölcsét, tisztaságigényét nélkülözi.

A színpadi sikert A dada (1902) című darab hozza meg. A regényekben is megjelenített világszemlélet, a szegények erkölcsi hite vezérli a színmű főszereplőjét. Ugyanaz a tulajdonság, mint amely A tanítónő (1908) hősnőjének tetteit mozgatja. E drámájának sikerét Bródy később már nem tudja megismételni. Utolsó éveiben főleg újságcikkeket ír. A művészsorsot utoljára megjelenítő regényén, a Rembrandt-on sokáig dolgozik, de az csak halála után, 1925-ben jelenik meg.

EZÜST KECSKE

A címszereplő egy olyan bot fejét díszítette, amelyet a regény főhőse gyakran bevitt a zálogházba, hogy pillanatnyi pénzzavarát enyhítse. Egy ilyen alkalom leírásával indul a történet. Hősünket furdalta a lelkiismerete, mert a nevezetes tárgy édesanyjától származó születésnapi ajándék volt. Ám ez csak rövid ideig tartott, mert a kapott néhány forintból megvette a legszükségesebbeket, s az éhség enyhültével barátaival ismét világmegváltó eszméket szőttek. Majd később Robin Sándor levelet írt a szeretett lánynak. Szépen leírta jómódját, szerelmét – de az ajtó váratlan nyílt, s megjelent a címzett, anyjával, nővérével.


A papa sikkasztott, s a család szégyenében Pestre menekült a „vőlegényéhez”. A váratlan helyzetben a fiúk elsomfordáltak, Sándor pedig gavallér módjára pártfogását ajánlotta. Piroska nővére eközben kiment vizet inni, s úgy eltűnt, hogy majd csak a regény vége felé tér vissza egy magas rangú kormányhivatalnok jobbján. Immár családos hősünk élete azonban nem ilyen kalandos. Esténként Piroska varrogatott, s a jogásznak készülő fiatalember címszalagot írogatva azon törte a fejét, mit esznek holnap. Közben a törvénytelen kapcsolat is szemet szúrt. Házassággal kell visszaadni a lány jóhírét – jelentették ki a barátok. Hirsyt mindjárt elküldték pénzt szerezni, s ezután Bem Gyula, a festőnövendék összeadta az ifjú párt a Szigeten. Az pedig, hogy a frigy nem törvényes, a boldog fiatalokat nem érdekelte, s nem is okozott gondot, csak a gyermek megszületésével s a szerelem múltával.

A mézesheteket baljós közjáték zavarta meg. Sándor elvesztette az egyenruha-készítő cégnél kapott állását, mert Halász úr, a tulajdonos kezet fogott egy főherceggel. Bármily hihetetlennek tűnik, a dolgok között van összefüggés (és itt ironikus magyarázatba kezd az író, mint mindig a mű során, amikor logikátlannak tűnő vagy meghökkentő eseményeket közöl, de láthatóan csak azért, hogy kiszóljon a regényből). Halász úr ugyanis az üzletkötés mámorában kézfogásra késztetett egy főherceget, amiért jelentős helyekről bojkottálták a céget, s az tönkrement. Így aztán a családfő állás után jár napokon keresztül, a szűkös megélhetést Bem Gyula biztosította, aki ezért még az olajfestékről is lemondott. Pedig ezzel szeretett dolgozni, ám nagyobb boldogságot szerzett számára, amikor esténként elvitte keresetét Piroskának. Ugyanis beleszeretett barátja feleségébe, de becsületes ember lévén, inkább kínlódott, s elmaradt tőlük.

S aznap, hogy Gyula nem jött, vacsorázni mentek. Itt találkozott Robin Sándor azzal az ügyvéddel, aki elindította karrierjét. Berger úr egy nehéz ügyet bízott a nyílt tekintetű, rokonszenves fiatalemberre. A hírhedett uzsorás, akit városszerte csak fehér hiénának neveztek, ezúttal komoly bajba került,  és más ügyvédek nem vállalták a védelmet. Az öreg, aki tollszedőként kezdte, erényként csak a furfangosságot és az alkudozást ismerte el, s igyekezett mindenkit rászedni. Sándor nála találkozott Hannával, a gyönyörű zsidó lánnyal, aki így szólt, mikor kikísérte: „Ha nem zárnak be bennünket, ha maga is úgy akarja: a maga felesége leszek.”

A lány a tárgyaláson az első sorban ült, és szerelmes tekintettel kísérte a férfi minden mozdulatát, aki hosszan ecsetelte az öreg uzsorás ártatlanságát. A bíróság felmentő ítéletet hozott. Pénzt ugyan Sándor nem kapott, de ahogy a lány kezet fogott vele, majd megcsókolta, az feledtette vele helyzetét, s egy időre még a kötelességén is úrrá lett, hogy megmondja: családja van. S hiába győzött a becsület, hiába szökött vissza Sándor a nyomorúságba, nem tudta többé Hannát feledni, és hivatalába se járt be. Mindenkire haragudott. Magára, hogy fiatalon elrontotta az életét, de még az ezüst kecskére is, ezért Hirsyvel ismét zálogházba adatta. Közben megszületett a kisfiú, akit nem hívhattak Robin Sándorkának, de az anyja ezt nem értette. Egy alkalommal éppen gyermekét fürdette, amikor egy szép nő nyitott ajtót: Hanna volt, s pénzt hozott. Sándor azonban önérzetesen kidobta. Hiába, korábbi gondolataitól nem tudott már szabadulni, és Piroska sem a gyanútól, hogy az elegáns nő Sándorhoz tartozik. Gyermekük most még lefoglalta őket. A kicsi éhezett, kivitték hát falura szoptatásra. Sándorka azonban rövid idő múlva meghalt, s ezután a házaspár végleg elhidegült egymástól. Bem Gyula, aki a Piroskáról készített Madonna-képeivel felkapott festő lett, hiába vallotta meg szerelmét, az asszony most is hű maradt, annak ellenére, hogy férje elköltözött tőle, mert új életre vágyott.

Robin Sándor képviselő lett. Mint megvallotta, ez nem is neki, új feleségének jutott az eszébe. Hanna apja révén könnyen elintézte, hisz a kerületben sokan lekötelezettjei voltak. A képviselőházban tett első látogatásakor Sándor megilletődve beszélt a miniszterelnökkel, s bár sok mindent nem értett, egynémely zsiványságot azért megsejtett. Élvezte képviselőségét, s kemény tartással ült a fiákerben, amit az asszony fizetett számára, így is egyengetve férje karrierjét. Egy alkalommal egy kiskocsmában vacsoráztak, amikor tekintélyes politikusokból álló társaság ült le hozzájuk. Sándor elnyerte rokonszenvüket, s megkapta a „vízikirály” hivatalát, kormánybiztosnak nevezték ki. Hanna szerelmes szavakkal búcsúztatta az állomáson, s lelkére kötötte férjének, melyik kedves emberét milyen előnyökhöz juttassa.

Robinék társasági életet éltek, s a vizek világából hazakerülve estélyt adtak. Mélyen kivágott selyemruhájában Hanna volt a legszebb asszony, vibrált körülötte a levegő. Az est jó hangulatban telt el, és hősünk épp nosztalgiával gondolt a régi szegény időkre, amikor Bem Gyulától üzenetet hoztak. Mindent hátrahagyva a festőhöz sietett. Az ismét gyengélkedett, s azért hívatta Sándort, hogy legyen tanúja másnap reggel, amikor Piroskával összeházasodnak. Mint régen, élcelődtek szerelemről, halálról, amikor a festő komolyra fordította a szót, és figyelmeztette barátját, úgy hírlik, asszonya elárulja, rajta keresztül a képviselő megvesztegethető. Szavai igazak voltak. Sándor gyilkolni tudott volna, amikor megtalálta a bizonyítékokat, Hanna pedig bevallotta, hogy megcsalta, a születendő gyermeknek nem ő az apja.

Másnap Robin Sándor felment a miniszterelnökhöz, hogy lemondjon minden hivataláról, és teljesen összetörve hallgatta az öreg papoló erkölcsi fejtegetéseit. Az éjszakát a régi barátnál, a közben kikeresztelkedett Hirsynél töltötte, akit eddig soha nem engedtek be hozzá. Reggel minden különösebb ceremónia nélkül megvolt az esküvő, s az új pár Itáliába ment gyógyulást keresni – illetve meghalni. Bem Gyula az imádott tájon, sokáig várt szerető felesége karjai közt hunyta le szemét.

Robin Sándor élte a maga elegáns életét, s unatkozott. Egy alkalommal eszébe jutott az ezüst kecske, de hiába kerestette, nem akadt a nyomára. Akkor ötlött eszébe, hogy hajdanán, elválásukkor a Gyulacédula Piroskánál maradt. Felkereste hát az asszonyt, akit Gyula genovai síremléke felavatásakor látott utoljára. Az ő segítségével aztán a kecskét is megtalálták. Egyszer pedig vonatra ültek, s elutaztak a faluba, kisfiuk sírjához. De hiába keresték, a homokbuckákon korhadó kis keresztek egyformák voltak, s végül az egykori dajka házhoz mentek segítséget kérni. Az udvaron egy ugyanolyan korú, Sándorhoz feltűnően hasonlító fiúcska játszott, akinek mozgása, tartása elárulta, hogy nem parasztgyerek. Amint kiderült, a dajka annak idején csak a pólyáról tudta megkülönböztetni sajátjától az idegen csecsemőt. Így amikor gyermeke meghalt, mint Robin Sándorkát temették el.

Így ér véget ez a karrierregény. A jók, a tiszták elnyerik jutalmukat. Robin Sándor most már törvényesen is feleségül veszi asszonyát, s boldogan él. Eljár a klubba „minisztert buktatni”, s mikor éjjel hazatér, óvatosan betakarja fiát. A gyerek kezében szorongatja az ezüst kecskét.

N. HORVÁTH BÉLA


Forrás: 66 híres magyar regény 116-120. old. – Móra Könyvkiadó 1995.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése