2019. júl. 6.

Petőfi levelei – VII. Bajza Józsefhez




Kecskemét, Mart. 14-n 1843.
(2)

         Tekintetes Szerkesztő Úr!

Van szerencsém néhány dalt küldeni, azon alázatos kérelemmel, hogy szigorú vizsgálat után ha lesz, mely világot látni érdemes, azt az Athenaeumba fölvenni, s ha jut, közőlök a Honderűnek is adni méltóztassék. – Bátorkodom erre a Tekintetes Urat kérni, minthogy Petrichevich választásában nem igen bízom; s üres munkával a közönséget fárasztani nem akarnám. S ha egy sem érdemes? jó; maradjon mind homályban. Inkább semmi, mint rosz. – Három versem közől, mely még ki nem jött, kérem a „Könyeim” s „Ujság” cziműt örökre kihagyni az Ath.-ból; nagy ellenszenvem támadt irántok. Nem tudom, mit ér az „első szerep” czimű; de örülnék, ha méltó volna a megjelenésre; mert első fölléptemre emlékeztet. Egyébiránt Tekintetes úr itéletére bízom.

Fejérvárt oda hagyók, s Kecskemétre jövénk, hol nem a legjobban megy társaságunknak. A szinészetben, noha még csekély, de még is észrevehető haladásom; egy párszor már volt szerencsém a közönség figyelmét megnyerni, megtapsoltatni; mi négy hónapos szinésznek elég. Folyó hó 23-n lesz jutalomjátékom, nagy ügygyel bajjal, de még is kivívtam, hogy Lear legyen. A bohóczot játszandom benne; a mit megkapni szinte nem kevés küzdésembe került; mert mennyi az ármány a szinészetnél. Gyakran jajdulok föl: isteni művészet, mért ördögök papjaid!

Minthogy épen jó alkalom van, (Szabó József igazgatóm van Pesten,) bátorkodom a Tekintetes urat kérni, méltóztatnék az Ath. azon számait elküldeni, melyekben verseim vannak. A mult év első feléből 1 szám, a másodikból 2 szám, s az ideiből szinte kettő. – Szinésztársaim kételkednek, hogy én volnék az a Petőfi, kinek az Athenaeumban versei jőnek. Kételkedjenek! keveset törődöm rajt, nem nekik irok. – Ha terhére nem lesz a Tekintetes urnak, könyörgök, méltóztassék megirni, melyek jőnek ki verseim közül az Ath.-ban s Honderűben. Munkáim megválasztásában még egyszer a legnagyobb szigoruságot kérve, maradok a
         Tekintetes Urnak
                            tisztelő szolgája
                                                                           Petőfi Sándor.

Forrás: Dr.Badics Ferencz: Petőfi levelei. Petőfi-Könyvtár XXIII. füzet. Bp., 1910.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése