2018. dec. 19.

Szilágyi Géza (1875-1958): Csoda



- Egy tépett idegű ember naplójából –

I.
Nem bánom, csöppet se bánom, tartsanak bolondnak, akár a földkerekség legbomlottabb lényének, mégis a legnyugodtabban bevallom, hogy mindenképpen csodálkozom, hihetetlenül álmélkodom, szörnyűségesen elképedek olyasmin, amit nálamnál boldogabb felebarátaim annyira természetesnek, olyan magától értetődőnek látnak, hogy agyuknak és szívüknek legkisebb megrezdülése nélkül egyszerűen csak tudomásul veszik.

Itt lakik a szomszédságomban, ugyanennek a háznak ugyanezen az emeletén, Metusa Antal, részvénytársasági cégvezető, volt tanulótársam, velem egykorú ember, okos, tanult, művelt férfi, akinek – megkérdeztem már több ízben is – soha még eszébe nem jutott, hogy akár csak egy másodpercig is elgondolkozzék azon, amin én, nálánál nem ostobább, tanulatlanabb és műveletlenebb ember, újra meg újra, egyre meg egyre, mindenképpen csodálkozom, hihetetlenül álmélkodom, szörnyűségesen elképedek, magamat szinte fölrobbantva megdöbbenek. Metusa, valahányszor szóba hoztam előtte az ügyet, mindiga a leghatározottabban kijelentette, hogy természetes és magától értetődő dolgokon egyáltalában nem szokott csodálkozni, de egyben sohasem mulasztotta el megtudakolni, miközben leplezetlen sajnálkozással nézett reám, hogy nem ismerek-e valami képzett és megbízható idegorvost. Én nem sértődtem meg az alapjában jóindulatú kérdésen, hanem inkább bizonyos fölényességgel megállapítottam, hogy talán bolond lehetek, de azért mégis sokkal élesebb a szemem, mint amilyen Metusáé, és a hozzá hasonló sok millió más nevű, de ugyanolyan fajtájú Metusáé, akik vak sejtetlenséggel járnak annak a legeslegnagyobb és legkevésbé leküzdhető veszedelemnek közepette, amelyet életnek szoktak nevezni.

De Metusa okos és művelt ember, talán éppen ezért nem visszhangzik benne az én csodálkozásom, talán úgynevezett szellemi fejlődése végképpen eltompította azokat az ösztönöket, amelyeket belőlem, úgy látszik, a kultúra és a civilizáció sem tudott kiölni, és amelyeknek híjával állapotomat nem lehet megérteni, sőt, azt rendellenesnek kell tartani. Talán másutt próbálkozom. A háznak viceházmesternője sem olvasni, sem írni nem tud. Ettől ugyan még a bölcsek bölcse lehetne, de egyáltalában nem az. Amilyen tudatlan, olyan együgyű, mint százegynéhány évvel ezelőtt Rousseau hatása alatt szerették mondani, a természetnek romlatlan gyermeke. Ővele is kísérleteztem héba-korba. Megszólítottam a szegényt, azt gondoltam, ennél az ösztönembernél bizonyára jó helyen kereskedem. Értelméhez, pontosabban szólva értelmetlenségéhez könnyen és nyájasan hozzáférkőző szavakkal elmagyaráztam neki, hogy mi az, amin nap-nap után újra meg újra elcsodálkozom. úgy bámult rám, mintha egy árva szót sem értett volna meg beszédemből. Amikor aztán azt kérdeztem tőle, ő is érzett-e valaha ilyesmit, ő is elálmélkodott-e akár csak egyszer is azon, amin én mindennap elbámészkodom, haragosan rám förmedt, és minden kertelés nélkül, a kaputos embernek a vicék részéről kijáró szokásos tiszteletnek teljes mellőzésével, egyenesen a bolondok házba küldött. Ez az eredmény nem volt túlságosan biztató, és nem kis mértékű vakmerőség kellett ahhoz, hogy mégis megismételjem a kísérletet. Egynéhányszor megtettem, de a kaland mindig egyformán végződött, utóbb pedig a kétségtelenül megfélemlített nő már szóba sem állott velem. Mihelyt messziről meglátott, vagy elbújt valahová, vagy pedig, ha mégis kereszteznie kellett utamat, ijedten elrohant mellettem.

Tudom már, hányadán vagyok. a művelt rézvénytársasági cégvezető és az analfabéta viceházmesternő egyképpen vélekedik rólam. Mind a ketten azt hiszik, hogy meghibbant az elmém.


II.
Azt hiszik, hogy megbolondultam! Hát csak higgyék! Nem bánom – nem is sejtik, mennyire nem bánom, mennyire nem törődöm vele – ha bolondnak tartanak, akár a földkerekség legbomlottabb igényének. Mégis a legnyugodtabban és a legőszintébben bevallom, hogy mindenképpen csodálkozom hihetetlenül álmélkodom, szörnyűségesen elképedek olyasmin, amin például az én okos és művelt Metusa barátom is, a tiszteletreméltó, de oktalan és műveletlen vicénő és sok millió boldog felebarátommal egyetemben annyira természetesnek, olyan magától értetődőnek lát, hogy azoknak és szívüknek legkisebb megrezdülése nélkül egyszerűen csak tudomásul veszik.

Csodálkozom, álmélkodom, elképedek, folyton, szünettelenül, vég nélkül, újra meg újra, nap-nap után csodálkoznom, álmélkodnom, elképednem kell azon, hogy itt vagyok, és hogy még itt vagyok, hogy élek és hogy még élek, hogy örök veszedelmek között járva-kelve – ama soha el nem múló veszedelmek között, amelyeknek rettentő összessége az élet! -, el nem pusztulok, még el nem pusztultam, még mindig el nem vesztem. Ez az az óriási csoda, amelynél nagyobbat és különbet nemcsak hogy nem ismerek, de bárhogy megerőltessem is magamat, el sem tudnék képzelni, ez az a mindennél fantasztikusabb csoda, amelyik bár minden áldott nap megismétlődik velem, sohasem tud hétköznapivá közönségesedni, ez az a leginkább megfoghatatlan csoda, amelyet ameddig csak élek, sohasem fogok annyira megszokhatni, hogy valaha ne érezzem legörnyesztően megdöbbentő csodának.

III.
Reggel fölébredek: még vagyok, még élek. Nem tudok felocsúdni a meglepetésből. Metusa barátom bizonyára minden este abban a megnyugtató tudatban alszik el, hogy másnap reggel annak rendje és módja szerint megint föl fog ébredni. És bizonyos, hogy a vicénőt, miközben elalszik, egyáltalában nem bántja a mardosó kétség, vajon megéri-e majd a reggelt. Én még sohasem feküdtem le este azzal a bizonyossággal, hogy ismét fölkelek reggel. Mindig úgy nyújtózom el ágyamban, mintha koporsóban hevernék, és amikor másnap kibontakozom az álomból, mód nélkül meglepődöm azon, hogy éjjel nem vitt el a Halál.

Hazulról eltávozom dolgomra. Sohasem marad el mellőlem makacs kísérőm: az a gondolat, hogy vajon délben élve hazatérek-e majd hivatalomból. És amikor mégiscsak hazajutottam, mindig fölrémlik az a kérdés, lesz-e még számomra ebéd után, és amikor ez is meglett, és megint munkába ostoroz az utált kötelesség, elviselhetetlenül súlyos útipoggyászom a gond, vajon munkám végeztén hol lel majd az este: szobámban-e, könyveim között, vagy pedig valamelyik kórház hullaházának a jegén? Vacsora után pedig ismét ágyba térve, álomra hanyatló szememre, mint szemfödél újra csak ránehezedik a kétség, hogy az éjjel nem tör-e rám a legnagyobb Úr, és megint oly agyat nyesegető aggodalommal révedezek a másnap reggel felé, mint amikor valami szinte elérhetetlenen tépelődik a lélek.

Még vagyok, még élek, de csak így vagyok, csak így élek, az én meglétemen, az én életemen való örök csodálkozás közepett, amely pedig voltaképpen nem is egyéb,m int el nem pusztult, még el nem pusztult voltomon való örök csodálkozás, tehát a Haláltól való, soha el nem múló rettenetes rémüldözés.

Én, törpénél törpébb, állok, jaj, dehogy is állok, nyomorult-tehetetlenül fetrengek az óriások óriásával szemben. Én, a mindenképpen fegyvertelen ki vagyok szolgáltatva a legkimeríthetetlenebb fegyvertárral hatalmaskodónak, aki mihelyt kedve tartja, harcra kelhet ellenem saját magammal, embertársaimmal, a világ minden élőlényével és valamennyi élettelen tárgyával fölfegyverkezve. Ha mégsem él ezzel a kivédhetetlen hatalmával, ha kissé várakozik a döntő csapással, ha irgalmas halasztással kegyelmez nekem, nem olyan megfoghatatlan csoda-e ez, amelybe belebódulhat az agyam!

Mi minden történhetnék velem is – csodák csodája! – mégsem történik meg. Éjjel, miközben gyanútlanul alszom, kissé megzavarodhatik az az eddig talán legpompásabb gépezet, amely vérkeringésemet szabályozza: agyszélütés végezhet velem, mielőtt akár egy másodpercre is fölébredhetnék, hogy egészen hiába, segítségért hörögjek. Nappal bármikor eszébe juthat szívemnek, amelyet még csak tegnap katonai kórházi ellenőrzésnek legszigorúbban gondos vizsgálata a legtökéletesebb szervnek dicsőített, hogy hirtelen és véglegesen abbahagyja ritmikus kalimpálását: szívbénulás bánhat el velem, miközben még csak annyit érzek, hogy nono, kissé meleg van, úgy látszik, mintha szédülnék. Fölülök a villamosra, s már kísért a lehetőség, hogy az kisiklik vagy összeütközik egy másik villamossal, és én úgy összeroncsolódhatom, hogy mire kiszednek a kocsi alól, csak a jó Isten tudja már kilétemet megállapítani. Kivégző kerekei alá kerülhetek bármilyen járóműnek, halálra gázolhat egy konflisló, gyógyíthatatlanná marhat egy veszett kutya, tönkre verhet egy épülő házról rám dűlő gerenda, lezuhanhat velem a megsemmisülésbe a barátomhoz fölvivő lift, leszakadhat alattam, és maga alá temethet hivatalom épületének folyosója, az utcán nekem eshet egy lövöldöző őrült és koponyámba ereszthet az agyvelőmből véres pépet loccsantó golyót, megőrülhetek magam is egy pillanat alatt, és míg még egy perccel előbb nyugodtan sétáltam át a hídon, hirtelen fejest ugorhatok a Dunába.

Mindez ugyebár megtörténhetnék énvelem is, amint egy sereg emberrel minden átkozott napon valósággal meg is történik, mégpedig bebizonyíthatóan olyan emberekkel is, akik legalább olyan komolyak,gondosak, óvatosak, vigyázók és életüket féltők, mint én, és akik mindamellett mégis este úgy feküsznek le, hogy reggel föl nem ébrednek többé, vagy pedig reggel úgy mennek dolgukra, hogy már délben vagy, a jobbik esetben este bizony csak mint halottak kerülnek haza.

Hiába minden, a mindenható Halálnak ebben a világában a legbámulatosabb csoda az esendő élet, az örök pusztulás törvényszer millió veszedelme között a legvalószínűtlenebb véletlenség az ideig-óráig való megmenekülés. Csúfoljanak vagy sajnáljanak a hipochondria megbomlottjának, nem bánom, mégis minden nap újra meg újra, sőt jobban meg jobban csodálkozom, álmélkodom, elképedek azon a hihetetlenségével szinte ijesztő csodán, hogy vagyok, hogy élek, hogy – ó, csodák csodája – még vagyok, még mindig élek!

Forrás: Az Ujság XVI. évf. 148. sz., Bp. 1918. jún. 28. péntek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése