2015. aug. 13.

Ferenczi Zoltán: Petőfi életrajza I. kötet II. könyv 4. fejezet




IV. FEJEZET

Otthon; színészkedése a nagy szünidőn

Útja Pozsonyba. – Színésztársaságot keres. – Hazamegy. – Levele Szeberényihez. – Selmecre megy. – Élete otthon. – Elmegy hazulról. – Színészkedése Tolna-megyében. – Felhagy a színészettel. – Ennek okai. – Újra Pozsonyban. – Pápára megy.

Petőfi márc. 18-20-dika körül eltávozván Pápáról, 25-én már Pozsonyban volt, világos ez a Török Gyulának írt pár emléksor alá tett jegyzetből.* (* Török Gyula utóbb postamester Turossinban (Árva-m.); e két, világoszöld albumlapra írt emléksort a költő eredeti kéziratában a Petőfi-Társaságnak küldte be 1884-ben, mely így hangzik:


Hogyha messze lészek tőled vettetődve,

E lap által légy rám emlékeztetődve.


Pozsony. Mart. 25-dikén 1841. jó barátod Petrovich Sándor mk. ospitos =!) katona. L. Koszorú. 1884. I. 175. l. Összes K. III. 670. l.)  Tehát semmi esetre sem május végén ért oda, mint Szeberényi írja.* (* Tavasz felé, midőn a Duna jege ment, roppant rongyosan jelent meg előttök, mondja Kemény János elbeszélésében a szerzőhöz s mintegy két hetet töltött velök. V. ö. Szeberényi: Néhány év Petőfi Sándor életéből. 21. l.) „Egy szép derült napi délután, mondja ő, Pozsonyban társaimmal a Duna-parton sétálva egy rongyos nadrágú, iszonyúan szűk és kiszakadt nyári dolmányú fiatal embert pillantottam meg felénk haladni. Ő köszönt. Alig ismertem meg, út és nyomorúság annyira megtörte; pedig Petőfi volt.”

Szeberényi első gondolata szintén az levén, hogy talán mint szökevény hagyta el a katonaságot, lakására hívta s ott kérdezte ki, nehogy titkát elárulja.

Ebben az időben Petőfinek számos egykori tanulótársa volt Pozsonyban. Ott találta Kemény Mihályt és Jánost, kik az Apáca utcában, az ún. „kaszárnyá”-ban laktak, amint iskolai nyelven e deáktanyát hívták, továbbá Csörföly Lajost, Dlhányi Zsigmondot, Esztergályi Miskát, Dömök Eleket, Török Gyulát, Krupecz Vilmost, kik a Magas utcában, a „burg”-nak nevezett tanyán laktak.*  (* V. ö. Petőfi Pozsonyban. Dr. Wutkovich Sándortól. (Koszorú. 1883. I. 141. l.) Ez utóbbiaknál lakott egy nehány napig, azonban beteggé levén, az ev. gymn. deák-kórházába ment be, hol mintegy 10 napot feküdt s ennek orvosa, dr. Würzler gyógyította.* (* Kemény János elbeszélése a szerzőhöz. A szóban forgó „burg” nevű deáktanya a jelenlegi Nemessányi Gyula-féle házban volt. Itt írta Török Gyulának az említett emléksorokat.)

Egészségét visszanyervén és megélhetésre semmi kilátása nem nyilván, elhatározta, hogy tovább megy színésztársaságot keresni; barátai azonban rábeszélték, hogy egyelőre legalább édesanyja megnyugtatása végett induljon hazafelé.* (* Szeberényi tévesen állítja, hogy Kuruttyó című költeményét itt írta volna; láttuk, hogy Pápáról magával vitte.)

Egy szép tavaszi reggel aztán elkísérték őt a jó barátok hosszú gyalogútján mintegy órajárásnyira s itt lepecsételt levélben átadták a számára gyűjtött csekély útravalót azzal a kéréssel, hogy majd csak pihenőállomásán bontsa ki. Féltek, hogy különben nem fogadja el. Ő elvette ugyan az ajándékot, de csak azzal a feltétellel, hogy megkapja Esztergályi Mihály kis tőrét is, melyet tőle Pozsonyban hiába kért. Esztergályi ekkor átadta a tőrt is, melyet elébb azért félt neki ajándékozni, nehogy rossz perceiben maga ellen fordítsa.* (* Kemény Mihály: Emlékadatok Petőfiről. (Fővárosi Lapok. 1877. 149. sz.)

Mi történt ez útja után vele, legjobban megtudjuk egy 1842. júl. 7-ről Pápán keltezett s Szeberényihez írott leveléből, mely így szól:* (* Szeberényi L.: Néhány év Petőfi Sándor életéből. 23. l. Vegyes művek. III. k. 270. l.)


Édes Lajos Barátom! Mi kínosan vártam az időt, melyben felőled ismét valamit hallhassak, hollétedet végre megtudhassam. És eljött az, s mondjam-e, mi örömemre? Használom az első percet, s elődbe öntöm baráti keblem ömledéseit.

Hollétedet Domanovszky barátunktól tudtam meg*  (* Szeberényi ekkor Vieszkán lakott (Trencsán-m. Galgócz mellett) s nevelő volt Platthy László földbirtokos és táblabíró házánál. innen utóbb leveleket írt az Életképeknek.), aki tanítványával együtt (Armpruszter Gyulával) szünnapokra Ajkára (gondolom Veszprém-megye) ment Pápán keresztül. Itt beszéltem vele. De tudnod kell, mint jöttem Pápára, mint telepedtem itt meg, mert megtelepedtem! – Veled utoljára Pozsonyban beszéltem – per longum et latum mondom el történetem, ha meg nem unod, - onnan szüleimhez Pestre* (* Aligha nem kimaradt pár szó, valami ilyes olvasandó: onnan szüleimhez Dunavecsére, majd megint onnan Pestre mentem”. V. ö. Petőfi költeményeinek első kritikai kiadása. 41. l.) mentem. Pestről fel Selmecre testimoniumért, s onnan vissza szüleimhez. Ezek örültek, hogy a katonaságtól megszabadultam, de – képzeld barátom! – azt akarják, hogy mészáros legyek, én és mesterember! Ennek két oka volt. Először az apám mindig jobban szeretett volna látni; húst mérni, mint jámbusokat, trocheusokat faragni. Másodszor – s ez már fontosabb! – szüleim elszegényedtek, annyira, hogy engem tanulásomban segíteni nem voltak képesek. Azonban – gondolhatod -, hogy ma még tíz ily fontos ok lett volna is, ebben velük meg nem egyezem. Én tehát jobb időket várva, két hónapot (1841-ki május és júniust) honn tölték, s itt annyira hozzám szokott azon ragaszkodó jó vendég, kiről Vörösmarty mondja: „holdvilág az arcod, kályha termeted”* (* Az unalomhoz c. költ.-ben) stb., hogy eltökéltem, tőle erővel elszakadni. S úgy lőn. Pestre menék, de itt semmi kedvező szél nem fútt, nem is lengedezett; tovább folytatám hát utamat (a la „hű bele Balázs”) Füred felé, s innen átkelte a Balatonon, Somogyon, Veszprémen keresztül Tolnába Ozorára (a fentebbi vármegyébe) jövök, itt színészek degalnak, velök megbarátkozom, s – színésszé leszek. Három hónapig színészkedtem, társaságunk tönkre jutott, s én „annyi balszerencse közt, oly sok viszály után, megfogyva bár, de törve nem” elbúcsúztam a színészettől Mohácson (de ha isten segít, nem örökre) s per varios casus et tot discrimina rerum Mohácsról Pécs, Szigetvár, Kaposvár, Keszthely, Sümeg és Szombathelyen keresztül Sopronba értem. Itt tanulni akartam, de nem volt semmim s „ex nihilo nihil”; onnan Pozsonyba mentem; itt is úgy jártam; végre innen Pápára, s itt némileg csillámlani kezdett szerencse csillagom. Tarczy, a derék Tarczy az, kinek mindent köszönhetek.”

E levél adatait a költő egy Orlayhoz Dunavecséről keltezett levelének tartalmából ki lehet egészíteni. E szerint Pozsonynak pár kellemes nap után hátat fordított; mert a barátság csak a léleknek nyújt táplálékot, s a gyomor e megkülönböztetésért zúgolódni kezdett. Másrészt azért is hagyta el e várost; mert ott az országgyűlés idején kívül nincsenek színészek. Győrbe jött tehát, itt vélvén színésztársaságra lelni, „mely a művészet után sóvárgó lelkét ápoló karjaiba fogadja, s elégedetlen gyomrát is megnyugtathatja.” Nem találván, amit keresett, hajón Pestre, innen „kipróbált két csikóján (mint maga mondá) Dunavecsére kocogott szüleihez.”

„Itt három felé oszlott a vélemény jövőjének sorsa fölött. Atyja azon volt, hogy mészáros  legyen, jó anyja az iskolák folytatására unszolta, és ő a színészi pálya szépségeit vitatta.” Azonban nem sikerülvén apját e pálya előnyeiről meggyőzni, elhatározta, hogy anyja óhajának enged. Ezért, hogy az iskolába fölvétele többé akadályba ne ütközzék, bizonyítványáért Selmecre, onnan visszagyalogolt szüleihez Dunavecsére, ahol ők teljes bukásuk után, mint a falu korcsmájának bérlők, megvonultak.

A költő selmeci útjának idejét szabatosan meg lehet határozni a Neumann Károly emlékkönyvébe írt négy sor alá tett jegyzetből, mely szerint ezt áp. 17-én írta.* (* Jelenleg a Nemzeti Múzeum birtokában Budapesten, hol Neumann Károly ajándékából dr. Török Aurél szolgáltatta be. A vers alá Sólyom Sándornak írta magát.) Ebből világos, hogy ápr. 10-12-én már otthon volt s így Pozsonyból legkésőbb 7-8-án távozott el. Másrészt „Örök bú” című költeményét Dunavecsén írván ápr. 24-én, eszerint ekkor már újra hazaérkezett.

A következő két hónapot, májust és júniust szüleinél töltötte verseket írva, unatkozva, meg apjával a leghelyesebb életpályáról vitatkozva. Egy pár költeménye meg is maradt ez időből, mint az említett Örök bú, Zivatar (máj. 8.), Csal (máj. 27.), Vendég (jún. 5.), Elégia (jún. 22.) és négy epigramm (jún. 23.). Egy pár meg a közel fekvő Vadas-pusztára tett kirándulása emlékét őrzi: az Újság és Változás (máj. 23.) címűek.

Eközben megunta, hogy még újabb három hónapot töltsön otthon okt. 1-ig, midőn t. i. az iskolai év beáll s a várakozás lassanként tűrhetetlenné lőn. Emellett ha színészi szenvedélye nem került is teljesen anyjának tett ígérete fölé: legalább próbát akart tenni e pályával s ha sikerül, ott marad. Valószínű az is, hogy nagy küzdelem folyt lelkében, mert nem akart szüleinek terhére lenni. Kiragadta tehát magát a tétlenségből s anyja marasztaló szavai dacára is, amint ezt Távolból c. költeményében meghatóan megírta, 1841. júl. 10-dike tájt nyughatatlan lelke ösztönzéseire újra vándorbotot vett kezébe; de nem anélkül, hogy anyjának meg ne ígérte volna az iskolai év kezdetén valamelyik gimnáziumba a visszatérést.

Útját már idézett levele szerint Pestnek vette, onnan Füredre s átkelvén a Balatonon, Veszprémen, Somogyon át Ozorára ment. Itt találja Szepsy Károly kisded színésztársaságát s hozzá szegődik.

A társaság csak hat tagból állván, Tolna- és Fejér-megye kisebb városaiban játszhattak csupán, mint Cecén, Szilas-Balháson, Simontornyán, Sárbogárdon s utóbb Szekszárdon. Petőfi föladata volt a színészcédulák megírása, kihordása és a requisitumok beszerzése. Itt történt, hogy midőn a színlapkihordásnak vége lőn, a szokásos búcsúnál Augusz Antal birtokos egy ezüst tallérral ajándékozta meg. E kis ajándék meleg hálára kötelezte a végszükségben szenvedő költőt s ennek bizonyítékát is adá. Augusz t. i. merev ókonservatív volt, ezért Bach idejében  utóbb báróságot is kapott. Mint ilyen 1845 táján számos összeütközésbe jött a megyei szabadelvűekkel. Petőfi, ki ez időben ismételve megfordult ott dr. Sassnál, kíméletre intette őket egykori önkéntelen jótevője iránt.* (* Dr. Sass: Petőfi Tolna-megyében. (Tolna-megyei Közlöny. 1880. 48. s köv. számaiban.)

Helyzetök másutt is nagyon nyomorúságos volt. Simontornyára úgy megfogyva s mindenökből kivetkőzve érkeztek meg, hogy szerelvények híjában az urasági vendéglő ivószobájában padokból és asztalokból tákolták össze a színpadot, a színfalak, függöny stb. kölcsönkért tarka-barka terítőkből teltek ki és repertóriumok hiányozván, emlékezetből összetákolt darabokat játszottak hősibbnél hősibb szerepekkel.

Egyéb részletek hiányoznak. Utóbb 1844-ben Levél egy színész barátomhoz c. költeményében elbeszéli a társasághoz való csatlakozását. Első föllépte a Peleskei nótáriusban történt, mégpedig egymás után három szerepben. Ugyane költeményében egyszersmind okát adja, hogy mért hagyott fel egy időre e pályával, midőn ezt írja:

Egy ideig csak elvalék velök;
Faluzgatánk jó s bal szerencse közt.
De a barátság végre megszakadt,
Mert én utáltam a nyegléskedést,
A sok „utószor”-t, a görögtüzet,
S tudj’ a manó, mily csábításokat.

Ezt adta okul Orlaynak írt levelében is; panaszkodott, hogy társai csőcselék, durva, lelketlen fatuskók, kik a művészet magasztosságát fölfogni képtelenek. ezek a bevallott okok; de mindenesetre a legfontosabb ok anyjának tett ígérete volt, melyet senkinek meg nem írhatott; de annál mélyebben érzett. Bizonyítja ezt az is, hogy három középiskolát is meglátogatott s az őt jellemző kitartással igyekezett arra, hogy valamelyikben megmaradhasson. Ezért midőn Mohácson a társaság feloszlott, nem keresett egyelőre színészeket; hanem Pécsen, Szigetváron, Keszthelyen, Sümegen és Szombathelyen át Sopronba ment, hogy tanuljon. Azonban kilátásai a megélhetésre itt éppen nem levén kedvezők, Pozsonyba ment, hogy régi barátai és saját felekezete másik gimnáziumában tegyen kísérletet; de itt is úgy járván, végre Pápán pihenhetett meg.

E pozsonyi időzése alatt Neumann Károly egykori aszódi lakótársának vendége volt s minden adat azt mutatja, hogy hosszasabban időzött itt; mindenesetre legalábbis pár hetet.

Az iskolai év már megkezdődött, volt tanulótársai visszatértek, kikkel el-elmúlatgatta napjait, kirándulván a Patzenhäusliba (Batzenhausel). Egy ily kirándulás alkalmával egy pénteki napon Kemény János nem akart velök menni; mert mint mondá, szombatra az önképzőköri ülésre dolgozatot ígért s azt kell megkészítnie. Petőfi megígérte, hogy ír ő majd neki másnapra verseket s a következő szombaton reggel átadta az Erdő szélén… és Fürge méh… kezdetű költeményeket. Kemény valóban fölolvasta őket a méltóknak ítéltetvén, a kör emlékkönyvébe is beírta a saját neve alatt.* (*  Kemény János, jelenleg kiskőrösi ev. lelkész elbeszélése a szerzőhöz. A két költeményt Kemény le diktálta volt Greguss Ágost rokonának, ki a nevek elhallgatásával kiadta őket a Fővárosi lapokban (1875. 108. sz.), honnan bekerültek a kiadásokba is.)

Úgy látszik, hogy még színészkedése alatt összeírta az eddig szerzett költeményeinek egy részét egy kis 16-rét füzetbe, erős kékes merített papírra s ezt magával vitte Pozsonyba. Szándéka volt őket kiadni, valószínűleg mint valami színészi emlékkönyvfélét s az sem lehetetlen, hogy több példányban másolván le, mint színlapkihordó, búcsúja alkalmával itt-ott osztogatott belőlük. Pozsonyban kiadás végett elvitte Wigand könyvárushoz, ki azonban nem adott semmit értök.* (* Kemény János elbeszélése a szerzőhöz.) Ekkor  e füzetkét Neumann Károlynak ajándékozta, ki megőrizvén a becses életirati mozzanatokat tartalmazó emléket, 1880-ban a Vasárnapi Újságnak küldte be, honnan a Nemz. Múz. birtokába került.* (* Neumann Károly utóbb ev. lelk. Aradon. A füzet tartalma megjelent a Vasárnapi Újság 36-dik számában (1880.) Címe Lanc versei. Ezt a címet úgy látszik szeszélyből vagy szimbólum gyanánt adta a költő.)

A füzet 12 levélből áll, hibátlan, gondos másolatban az utolsó oldalon a következő tartalomjegyzékkel: Búcsú. – Január. 21. 1840. Galgapartihoz. – Gréc. Máj. 1. 1840. Kuruttyó. – Pápa. Mart. 10. 1841. Örök bú. - Dunavecse. Ápr. 224. 1841. Zivatar. – D.vecse. Máj. 8. 1841. Ujság. – Vadas. Máj. 16. 1841. Változás. – Vadas. Máj. 23. 1841. Csal. – D.vecse. Máj. 27. 1841. Vendég. – D.vecse. Jún. 5. 1841. Elégia. – D.vecse. Jún. 22. 1841. Epigrammok. 1. – Ostfy-Asszonyfa. Máj. 29. 1839. 2. – O-Asszonyfa. Jún. 4. 1839. 3. – D.vecse. Jún. 23. 1841. 4. – Dunavecse. Június 23. 1841. 5. – Dunavecse. Jún. 23. 1841. 6. – Rákos. Ápr. 30. 1839. 7. – D.vecse. Jún. 23. 1841.

Látható a költeményekből, melyekről nagy részben már volt szó a megelőző lapokon, hogy a költő főleg a Rózsához intézetteket írta össze s ha e füzet csakugyan megjelenik, érdekes adalékkal egészíti ki a Cipruslombok-at s a Szerelem gyöngyei-t, mint elseje azoknak a költeménysorozatoknak,melyekben a költő egy-egy ifjú lányka iránti érzelmeit örökítette meg.

Egy másik emléket ugyanezen időből szintén Neumann Károly őrzött meg. Ugyanis Petőfi még Aszódon 1836-ban lerajzolta a Fillértár-ból* (* Fillértár. Mindennemű közhasznú ismeretek terjesztésére. Kiadta és nyomtatta ifj. Schmied Antal Pozsonyban. A siketnéma abc a 22-dik szám mellett van.) egy siketnéma abc nehány kézjelét, mely Neumann-nál megmaradt. Ez alkalommal, midőn együtt beszélgettek, a költő számos más költeményét is elszavalta még neki. Ekkor azt kérdezte tőle:


  • -  Le vannak-e ezek írva?
  • -   Nincsenek – mondá Petőfi -, minek? Tudom mind könyv nélkül.


Erre kérvén, hogy írja le számára őket, elébe tette azt a lapot, melyen a siketnéma abc említett kézjelei voltak lerajzolva s a költő az emlékek hatása alatt leírta ennek tiszta helyeire még négy költeményét: Az őrágyhoz, Bosszú, Elválás és Álom címűeket.* (* Megjelentek először: Vasárnapi újság. 1880. Jelenleg ez az emléklap is a Nemzeti Múzeum kézirattárában Budapesten.)

Azonban e hosszasabb időzése sem nyújtott Pozsonyban semmi kilátást s megélhetésre s annál inkább elkívánkozott onnan, mert utóbb olyasmit vett észre, hogy Neumann megunta őt. Panaszkodott róla keményéknek, kik ekkor magokhoz hívták az Apáca utcában levő lakásukra. Ekkor szakadt meg Neumann Károllyal bizalmasabb baráti viszonya. Keményéknél is aztán csak egyetlen napot maradt s nem akarván senkinek terhére lenni, újból vándorbotot vett kezébe és Pápára gyalogolt.* (* Kemény János elbeszélése a szerzőhöz.)


Forrás: Ferenczi Zoltán: Petőfi életrajza – A Kisfaludy-Társaságtól a Széher Árpád jutalommal kitüntetett pályamű. – A Kasselik-Alapítványból kiadja a Kisfaludy-Társaság – Bp., Franklin-Társulat Magyar Irod. Intézet és Könyvnyomba. 1896.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése