2016. febr. 23.

Ferenczi Zoltán: Petőfi életrajza III. kötet IV. könyv 11. fejezet: Bem táborában




A Székelyföldre akar menni. – Október elején visszatér Pestre. – A parndorfi táborban. – Erdődre megy. – Időzése Debrecenben. – Újra Erdődön és Debrecenben. – Fia születése. – A Csatadal. – Áttételi magát Bemhez. – Gondoskodása családjáról. – Első erdélyi útja. – Bem és Petőfi. – A szelindeki és vízaknai csata. – Visszavonulás Déváig. – Visszatér Debrecenbe. – Összeütközése Mészárossal. – Családja Szalontára megy. – Második erdélyi útja. – A medgyesi csata. – Útja Kolozsvárra és Szalontára. – Harmadik erdélyi út Szebenbe. – Szászsebese érdemrendet kap. – Előnyomulás Lugosra. – Bem levele a Honvéd-ban. – Temesvár alatt. – Debrecenbe megy. – Jelenete Kossuth-tal. – Összeütközése Klapkával. – Ennek következményei. – Lemondása.

A költőt 1848. okt. 15-én nevezte ki Mészáros a 28-ik zászlóaljhoz századosnak; mert e rangban szolgált márc. 21-dike óta a nemzetőrségnél is. Közben azonban több napig távol volt Pesttől. Ugyanis Jellasics közeledtének hírére Kossuth a szept. 24-iki nemzetgyűlésen még a tárgysor előtt méltó bosszúsággal emelt szót, hogy a bán alig 40-45 ezer emberrel kardcsapás nélkül ejtse hatalmába a fővárost és az országot; ez ellen valamit tenni kell; ő tehát elébb Ceglédre, majd faluról falura megy hadat toborzani s felhívta a képviselőket, hazafiakat, hogy ki-ki ugyanezt tegye az általa ismert vidéken. Ekkor Petőfi elhatározta, hogy toborzani és lelkesíteni a Székelyföldre megy. Ide Kossuth Marosszék követét, Berzenczey Lászlót, a költő egyik ismerősét, még auguszt. 17-én leküldte, hogy a lovas határőrök közt 1500-3000 lovast toborzzon, aki ott tövid időn oly népszerű lett, hogy okt. 16-dikára általános székelygyűlést hirdethetett egy nagy tábor alakítása végett Agyagfalvára, mely meg is tartatott. Ezen akart jelen lenni Petőfi is és már előre A székelyekhez című lelkes költeményét írta meg.* (* Akkoriban sehol sem jelent meg.) Szeptember 24-én indult ő is útnak s feleségét előleges megállapodás szerint Debrecenen át (szept. 26.) Erdődre vivén, maga a legközelebbi úton Nagy-Bánya felé akart a Székelyföldre menni.* (* Elutazásának napja ismeretes egy e napon kelt falragaszból. E nap utazott el Vasvári is. P.-M., VII. 44. l. A Nemzeti Ujs.-ban azt írja valaki szept. 28-ikáról, hogy a napokban utazott Debrecenen át. (1848. 124. sz.) Alig ért N.-Bányára, Teleki Sándor gróftól s az odamenekült kővárvidéki és Kraszna megyei uraktól azt hallotta, hogy a naszódi biztatásokra a vidék oláh lakói már mind fölkeltek s tovább nem mehet. Ekkor szept.30-án Erdődre tért vissza. Útközben Szinfaluból még e napon értesítette Ötvös Mihály Szatmár-megyei alispánt a történtekről; fölhívta általános népfölkelés szervezésére, mert az előre küldött pár száz nemzetőr s néhány ágyú nem elég; írja, hogy ő is ott marad s velök harcol. Este Erdődre ért s másnap tapasztalatait megírta a Pesti Hírlap-nak is.* (* Megj. okt. 10. E pár napi időzése alatt írta Erdődön: Tudod, midőn először ültünk s a legközelebbi napok benyomásai alapján Élet vagy halál c. költeményeit. Ez utóbbi Buda elfoglaltatása után, 1849. máj. végén, megjelent külön röplapon s osztogatták a katonáknak. Egy lenyomatot Havas is említ Székes-Fejérvárról 4 l. 8o év n. (Petőfi: Összes költ. III. 645. l.)

Felhívásának sikere nem levén, okt. elején kineveztetése végett Pestre tért vissza. Ezalatt megtörtént szept. 29-dikén a sukorói ütközet, mely után hadseregünk a brucki vonalon előre nyomult Bécs felé és nehány nap múlva, okt. 9-dikén, az ország határán, Parndorfnál ütött tábort. Tudjuk, hogy Kossuth terve az volt, hogy a magyar hadsereg adjon segítséget Bécsnek s ezt határozta okt. 8-án az országgyűlés is; azonban igen sokan s köztök Petőfi is, nem helyeselték ezt a tervet, főképpen pedig úgy vélekedtek, hogy a honvédsereg a haza határain kívül táborozásra nem kötelezhető. Ezért ő is Parndorfra utazott s bejárván a tábort, heves szónoklatokat tartott a bécsi hadjárat ellen, melyek hatása akkora lett, hogy a tisztikar és Csányi László kormánybiztos tanácsot tartottak, mitévők legyenek vele; némelyek hadi törvényszék elé állítását is javasolták. Pár nap múlva azonban, úgy látszik, Csányi közbelépésére odahagyván a tábort, Pestre tért vissza.* (* Petőfi e parndorfi időzését részletesen l. Petőfi a parndorfi táborban. Éjszaky Károly elb. után Csernátoni Gyulától. Pet.-Muz. III. 341. l.) Innen aztán kineveztetésével zsebében, szüleit Orlay gondjára bízván, Erdődre utazott, miről 18-án tudósítja Orlayt és Aranyt. Most, midőn október 17-dikén újra Erdődre érkezett, okt. 22-ig maradt ott. Ekkor írta apja dicsősítésére A vén zászlótartó c. költeményét, ki bárha ekkor 58 éves volt már, mint a Vasvári-féle pesti önkéntes csapat zászlótartója, részt vett a Jellasics elleni sukorói ütközetben s csapatával tartott Bruckig és vissza.* (*E költeményét eredetileg Bajzának küldte el Kossuth Hirlapja számára s nem jelenvén ott meg, Orlaynak írt, hogy az Életképek-nek adja. Megj. nov. 19. (Vegyes műv. III. 297. l. Levele Orlayhoz 1848. nov. 3.) Okt. 10-dikéről írja valaki a Márczius Tizenötödikének a Parndorf alatti táborból, hogy „Zászlótartónk a még ifjú vérű Petőfi, versent gyalogol velünk.” (182. sz. okt. 14. 1848., 730. l.) E szerint a költő találkozott is a táborban apjával Ez önkéntes csapat szervezéséről l. u. o. 179. sz.)


Itt a költő Búcsú c. megható költeményében elbúcsúzván nejétől, okt. 22-én Nagy-Károlyon át (L. Ti ákáczfák e kertben költeményét) Debrecenbe zászlóaljához utazott, hol nov. 16-dikáig maradt. Itt újoncok betanításával foglalkozott. „Egészségem tökéletesen jó, írja Orlaynak nov. 3-dikáról; de mennyi a dolgom? arról csak annak lehet fogalma, aki tudja, mit tesz az: kétszáz parasztból kétszáz katonát csinálni.”* (*  Vegyes m. 296. l.) Itt és ekkor írta következő költeményeit: Tiszteljétek a közkatonákat, 1848., Hideg idő, hűs őszi éj, Milyen lárma, milyen vigalom! Itt alszik a költő (Moore után angolból), Hogy volna kedvem, Szeretlek, kedvesem.

A legutolsó e költemények közül, mely egyszersmind talán a legforróbb és legismertebb a feleségéhez írtak közt, ez a dithyrambikus rajongás, a mint a költemény is mutatja, tulajdonképp válasz nejének egy levelére s valóban neje utóbb, int annak a korlátlan hatalomnak jelét, mellyel férjén uralkodott, e költeményt különös becsben tartotta. A költő zászlóalját ugyanis Nagy-Becskerekre rendelték a szerbek ellen s Debrecenből nov. 17-én kellett útnak indulniok. Neki első elhatározása az volt, hogy zászlóaljával megy s ezt megírta nejének Erdődre, ki szemrehányó levélben felelt, hogy őt szüléséhez oly közel elhagyja s vádolta, hogy már nem szereti. A költő e levélre válaszként írta költeményét, melyben e csodálatos odaadásról szóló sorokat olvassuk: „Lemondanék minden Dicsőségről érted, S megszereznék érted minden dicsőséget, Nekem nincsen vágyam, Nincsen akaratom, Mert amit te akarsz, Én is azt akarom, Nincs az az áldozat, Mely kicsiny ne lenne Éretted…”

Valóban, nov. 17-én nem ment Becskerekre, hanem Erdődre s ezzel már 15-én tisztában volt. Ezt azonnal megírta a honv. bizottmánynak s egyszersmind január közepéig szabadságot kért. Nemsokára azonban Orlaytól értesült, hogy fönn bevádolták, mint szökevényt s törölni akarják a kapitányok sorából. Erre ő dec. 12-éről megütközve válaszolja Orlaynak: „az igaz, hogy én, miután egyáltalában nem kaptam engedelmet, engedelem nélkül jöttem el a zászlóaljtól, de azért nem volt szükség bevádoltatnom, mert magam azonnal tudtára adtam a honvédelmi bizottmánynak. Ha ezért engemet kitörölnek a kapitányok sorából, fogadom, hogy én meg őket kitörlöm moraliter az élők sorából.” Szeretne Pestre menni, hogy személyesen igazítson ügyében, de legalább  10 nap kellene: nem mehet. Orlayt kéri, hogy kérdezősködjék s tudósítsa az eredményről.* (* U. o. 299. l.) Kellemetlensége ezúttal nem lett; az engedélyt, úgy látszik Orlay utána járásával, megkapta.

Erdődön nov. 31-dikéig időzött, hol Itt van az ősz, itt van újra páratlan gyöngédségű költeményét s az Elpusztuló kert ott a vár alatt címűt írta; az utóbbit éppen nov. 30-án. Nov. 31-én az egész család Debrecenbe ment. „Bejöttem Erdődről perepútyostól, mert a környékbeli oláhok nagyon szerelmesen mosolyognak az odavaló magtárra és pincére, s én nem akartam, hogy családom utjokban legyen: különben emberhúsra is nagy gusztusuk jött” – írja Aranynak dec. 1-sejéről. Itt a Harmincad-utcában (Ormós szabó háza) együtt lakott felesége szüleivel, „békességbe, bár nem minden panasz nélkül.”* (* Arany: Hátrahagy. ír. és lev. III. 181. l.) A napok egyhangúságába változatosságot hozott Aranyék látogatása, kik dec. 4-9-ike közt voltak nálok; de Pestre kellvén utazniok, tovább nem maradhattak. Így történt, hogy nem ők tartották keresztvízre a költő egyetlen fiát, ki nehány nappal ezután, dec. 15-én délben 12 órakor született s amint a költő leírja, majdnem az anya életébe került; a gyermek is „gyönge, oly rideg, oly kicsiny, mondhatná oly alaktalan volt, hogy az első pillanatban halvaszületettnek” vélte. Gyöngeségét még növelte, hogy harmadnapos korában beteg lett s csak nehezen javult; hanem aztán szemlátomást gyarapodott. De azért az apa elragadtatását alig lehet leírni. „Kedves barátom,  írja Aranynak, csak két szót írok: apa vagyok, a többit olvasd a fehér papírosról; szintúgy leolvashatod, mintha ráírnám. Ma délben született fiam, kit holnap vagy holnapután fognak megkeresztelni. Keresztapja és keresztanyja bizonyos Arany János és Arany Jánosné. A fiú neve Zoltán.” Elragadtatását még inkább mutatja Fiam születésére című költeménye.

A költő ez alkalommal 1849. január közepéig maradt családjánál Debrecenben; de gondjai miatt a szokottnál kevesebbet dolgozott. Itt írta A csámpás legény* (* Mindkettőt s az alább említendő A nagy-szombati csata címűt utóbb kitörölte, szerző olvasása szerint megjelentek először Budap. Szemle 1890. márc. füzet. V. ö. Pet.-Muz. III. 65-90. l. Közülök az Egész világ a harcmezőn címűt Petőfi fogalmazásából kiadta Majláth Béla. Vasárn. Ujs. 1880, 31. sz. Aligha csalódunk, ha azt mondjuk, hogy e költeményt Orlay azon tudósítására írta, hogy eltávozásáért bevádoltatott a honvédelmi bizottmánynál s ez törölni akarta a kapitányok sorából. Erre vonatkozik az, hogy gyermeke még meg sem született, máris „gyalázatot” hozott nevére. Eszerint dec. 8-12 közt, a Csatadal után írta), Itt a nyilam! mibe lőjjem? Csatadal, Egész világ a harcmezőn*, Akasszátok fel a királyokat, Kont és társai, Fiam születésére, Vesztett csaták, csúfos futások!, Az év végén, A nagy-szombati csata, Európa csendes újra csendes, Új év napján, 1849., Buda várán újra német zászló! költeményeit, nagyrészben az ekkor történt s a hírlapokból értesült események hatása alatt.* (* Ezek közül Akasszátok fel a királyokat s a vele szellemben rokon Kont és társai címűt dec. 11-15-dike közt írhatta, mindenesetre 15-dike előtt, melyekre az akkor olvasott Tacitus is befolyással lehetett. Közvetetlen hatással rájok egyrészt az országgyűlés dec. 6. és 7-diki ülése volt, melyeken Kossuth indítványára a dec. 2-diki lemondást és trónváltozást érvénytelennek mondta ki, viszont törvényteleneknek a nov. 6. és 7-diki, most újra megerősített két manifestumot; másrészt a fel-dunai hadseregnek ugyanerről hasonló tartalmú nyilatkozata dec. 10-én. Lamberg megöletett szept. 28-án Pesten a hajóhídon, Latourt Bécsben okt. 6-án az Am Hof téren egy gázlámpára akasztották. Vesztett csaták, csúfos futások-at az év végi csatavesztésekre és visszavonulásokra írta. Ezek: Nov. 23-án Katona Miklós őrnagyot Urbán Dézsnél 15 ezer emberével csata nélkül megszalasztotta (Közlöny. dec. 6. L. levelét Aranyhoz 1848. dec. 1-ről.); dec. 5-én Kis Ernő megveretett Tomassováczon, Pulszky Sándor alezredes Kassánál  Schlick által; 14-én Máriási csatát vesztett Aradnál s a tisztek elsők voltak a futásban; ezekhez járult a főhadnak Windischgrätz előtt való folytonos visszavonulása a Duna mindkét partján. A nagy-szombati csata dec. 16-án történt, hol Guyon, Makk és Pusztelnik 1700 emberrel feltartóztatták Simunics 15 ezernyi osztr. hadát; kivált az Erneszt gyalog-zászlóalj tüntette ki magát s a zászlószázad jelvénye mellett hullt el, melyért dec. 20-án a képviselőház Görgey ajánlatára köszönetet é babérral koszorúzott új zászlót szavazott meg nekik. Európa csendes 1849. jan. elejéről az egész Európában lecsendesült forradalmakra vonatkozik; még csak Magyarország volt fegyverben. Budavárán újra német zászló azon alkalomból, hogy jan. 5-én Windischgrätz újra benyomult kardcsapás nélkül Budára és Pestre. /Az egykorú lapokon: Közlöny, Pesti Hirlap, Kossuth Hírlapja stb.-in kívül l. főleg Görgey István: 1848 és 1849-ből művét.) Közülök a Csatadalt 1848. dec. 8-án egy rövid levél kíséretében Pestre a képviselőházhoz küldte kinyomatás és szétosztás végett. A levél így szól:

Képviselő polgárok! Milyen nagy fontosságú lehet egy kis költemény, bizonyítja egy francia tábornoklevele, ki azt írta a conventnek, hogy vagy küldjenek neki tetemes segédsereget, vagy küldjenek egy kiadást a marseillaiseből. – Ha elég  buzdítónak találják önök a következő költeményt, nyomassák ki annyi példányban, amennyit szükségesnek fognak látni, s küldjék szét országszerte a magyar táborba. Részemről igen óhajtom, hogy miután szigorú körülményeim elvonták egy kis időre a hadi pályától személyemet, legalább lélekben az alatt is részt vegyek nemzetem harciban.

Pázmándy Dénes elnök dec. 14-én mutatta be a költeményt a képviselőházban, mely tetszéssel fogadta s a honvédelmi bizottmányhoz tette át kiadás végett; ez azonban aligha intézkedett a nyomban beállott zavarok miatt. Ezért nem lehetett belőle az a magyar marseillaise minek a költő eredetileg tervezte.* (* V. ö. Pet.-Muz. IV. 78. l. Megj. több lapban u. akkor: Közlöny, dec. 20, Pesti Hirl. dec. 21. Nemzeti Ujs. dec. 20, Alföldi Hirlap 1849, jan. 1. Önállóan is megjelent 1849. ápr. 17-én Káránsebesen, melyből 2 pl. van Pesten a Petőfi-szekrényben (Nemz. Muz.). Ezt hihetőleg a költő maga adta ki, mert ő akkor Káránsebesen volt.)

Időközben rendezte ügyeit hadi szolgálatára nézve. A honvédelmi bizottmány távozását tudomásul vevén, szabadságát január közepéig megadta. Egy Kossuth Lajoshoz intézett leveléből (jan. 13.) tudjuk azt, hogy hivatkozva költői érdemeire, a democratia és szabadság eszméinek terjesztésében tanúsított munkásságára, előléptetést kért. Úgy látszik, hogy ez iránt Vetter Antal tábornoknál is járt, ki azonban elutasította, sőt gorombán szólt hozzá. A honvédelmi bizottmány sem teljesítette kérelmét. Ekkor január 13-án újra ír egyenesen Kossuthnak.*  (* Ekkor Kossuth és az egész kormány már január elejétől fogva Debrecenben volt, Pestről jan. 2-én indultak el.) „Kérelmem inkább Vetter tábornok elé tartozik tán*, mint Ön elé, írja itt, de azzal az emberrel egyszer  beszéltem és többször nem fogok beszélni, nehogy hamisnak tapasztaljam azon hitemet, hogy a bakonyi kanászok a legcivilisálatlanabb emberek a világon.  (* T. i. Vetter Antal tábornok volt a déli hadsereg főparancsnoka s a hadügyminisztérium I. oszt.-nak feje. A Vetterrel való összeütközés történetét l. Vachott Sándorné: Rajzok a múltból II. 104. l., de világos tévedéssel a Mészárossal való összeszólalkozás utánra téve. Szerinte ez az összetűzés is a nyakravaló nem viselés miatt történt. Ekkor, 1849. jan. elején t. i., Vetter helyettes hadügyminiszter volt. Petőfi kard és nyakravaló nélkül szabadságideje meghosszabbítása végett jelent meg s a megrovásra goromba feleletet morogva, távozott. Ezt Vetter bejelentvén Kossuth-nak, ő Vachott Sándort hívatta fel, hogy hasson a költőre abban az irányban, hogy bírja lemondásra. Petőfi hajlott volna is rá; de felesége közbeszólt: Egy Petőfi Sándort kímélni csak kötelességük még a copfos uraknak is. Ezért marad Sándor továbbra is katona, s nem fog viselni sem kardot, sem nyakravalót. Ez éppen nem csillapító szavakra Vörösmarty megrovólag szólt, mert ő is jelen volt, megjegyezvén, hogy ily módon veszélybe keverheti férjét s az ő feladata a csillapítás volna. Inkább elviselek egy kis veszélyt, mint hogy Sándor megalázza magát, mondá erre elbízottan a férje, mint mindig, neki adott igazat.) A história bizonysága szerint némely emberek arra vannak kárhoztatva, hogy minél többet tesznek a hazáért, annál több lealáztatást és méltatlanságot szenvedjenek, s én ezek közé tartozom. Úgy hiszem, van jogom némi öntudattal tekinteni vissza pályámra, mert (nem praetensiót, hanem tényt mondok) a magyar köznép között az én dalaim voltak a szabadság első leckéje, megjelenésem előtt hírét sem hallotta ennek az eszmének, amelyért most harcol, és ezért nem volt egyéb jutalmam, mint a folytonos megalázások, de soha még csúfabbul senki nem bánt velem, mint Vetter. Windischgräcz különben viselte volna magát irányomban. Azért Önhöz fordulok: ha meghallgat Ön, jó, ha meg nem hallgat, úgy az Isten sem kívánhatja tőlem, hogy még tovább is járjak házról-házra avégett könyörögni, hogy legyen szabad karom és fejem erejével a hazának szolgálni. Nem előléptetést kérek többé, nem is fogadom el mindaddig, míg hadi tetteim azt követelni nem fogják; csak arra kérem Önt, tetesse át a 28-dik zászlóaljtól Bem táborához; ha dicsőséggel nem harcolhatok, gyalázatot sem akarok nevemre hozni,s mostanában, véleményem szerint, gyalázat nélkül csak Bem oldala mellett lehet az ember.”

Ha azonban ott nem volna üres kapitányi hely, néhány 100 frtot kér avégre, hogy a katonáskodást Bem mellett tanulhassa, mint magánember, „s ha megtanulta, le fogja róni tetteivel e kölcsönt, mert neki meggyőződése, hogy egyike lesz a haza megmentőinek”. Végül személyes értekezésre időt kér tőle. Ez, úgy látszik, megtörtént; a költő az áthelyezést pár nap alatt megnyerte.

A közéletben tapasztalt szenvedéseihez járultak családi bajai. Napával nem tudtak összeférni s nem egyszer keserűen és indulatosan panaszkodott miatta Könyves Tóth Mihálynak. Leggyakrabbi oka az volt a heves jeleneteknek, hogy napa a gyermekágyból lábadozó leányának egyet-mást megtiltott, miért ez néha megharagudott és sírt. Így jan. 6-dikán Petőfi sírva találván nejét, újra hevesen összevesztek; napa kijelentette, hogy hazamegy s leányát és unokáját otthagyja. Ekkor jan. 7-dikéről ír Aranynak, arra kérvén, hogy feleségét küldje be pár hétre Debrecenbe hozzájok, s mikor elég erősek lesznek, vigye őket magával Szalontára. Arany jan. 12-én válaszolt, hogy ő beteg, neje egyelőre nem mehet be; hanem vigye el Petőfi maga Szalontára családját, vagy ha ez nem történhetik meg, mihelyt kell, maga bemegy érte Debrecenbe. Petőfi valóban ezt akarta tenni és aztán Szalontáról utazni tovább Erdély felé; azonban a nagy hideg ebben meggátolván, Vörösmartyék gondjaira bízta családját; de erről Aranyékat nem értesítette, csak febr. 14-én, midőn Erdélyből Debrecenbe tért vissza. Ebből Arany, ki levelén kívül a nála járt s Debrecenbe utazott Egressy Gábortól is izent a költőnek*, azt következtette, hogy Petőfi megharagudott rá s jan. 26-án már Petőfinének is írt e tárgyban, ki azonban szintén nem válaszolt. Ebben a nyugtalanságban élt Arany, míg Petőfi már említett február 14-diki válasza meg nem nyugtatta. (* Egressyék jan. 14-16-ikán lehettek Szalontán s körülbelől 18-án értek Debrecenbe. Arany: Hátrah. irat. és lev. III. 190. l.)

A költő január közepén indult Debrecenből többedmagával Bemhez s Nagy-Váradon, Fekete-Tón, Csucsán, Kis-Sebesen át Kolozsvárra ért. Innen Tordán át Balázsfalva felé akart menni; de az út az oláhok miatt nem lévén biztos, Szamosújvárra ment*, onnan Deésre, hol útitársaival együtt az ú. n. Veres fogadóban szállt meg s fölkereste Medgyes Lajos deési ref. papot és költőtársát. (* Pet.-Muz. II. 28. l. Csernátoni Gy. Két kortárs Petőfiről és Adatok Petőfi haláláról. Vasárn. Ujs. 1860 42. sz.)

Deésről jan. 19-dikén délre Besztercére utazott, hol egy ismerősével találkozván, vele még aznap este elindult Szász-Régenbe és Maros-Vásárhelyre, hová 21-dikén érkeztek meg.* (*„Ő a Királyhágón túli események sötét képei elől menekült Erdélybe. Egy szivárványt látott fellegeinken s e szivárvány őt Erdélybe vezette”, mondá ez ismerősének, ki naplójegyzeteit névtelenül adta ki a Vasárn. Ujs.-ban. 1860. 506. l. V. ö.  Erdélyi út. Petőfi újabb reliqu. 6. l.) Útközben borús kedélye vidulni kezdett, a téli panoráma változatos képei jól hatottak rá, miközben mondá:

- Vagy nem térek többé vissza, vagy csak úgy, ha a háború ítélőszéke elé vitt végzetes dilemma jól dől el. Ha elesem, fiamnak Vörösmarty – mint ígérte – atyja lesz; nőm pedig, mondá rajongással, nem fog engem túlélni.

Maros-Vásárhelyt a jan. 23-diki szebeni csatában megsebesült katonákat hozó szekerekkel találkozván, útitársai többen ott maradtak;ő 23-dikán estve besztercei útitársával Szelindek felé indult. Ja. 24-dikén Medgyesen a fogadóban Lisznyay Kálmánnal találkoztak, ki Petőfi nyakába borulva, így tört ki:

- Hát nincs már ember Magyarországon, hogy téged, a haza büszkeségét is kockára tettek?

Alig tudta a költő őt lecsillapítani.

- Itt most az én helyem, Kálmán -, itt kell most mindnyájunknak babért keresni s meglásd, az én pegazusom az ágyúk zenéje közt csak új tüzet nyer.

Medgyes és Nagy-Selyk közt (jan. 25.) az országúton nagy csapat székely lovassággal és gyalogsággal találkoztak, kiket Kiss Sándor alezredes vezetett. Bem bocsátotta őket haza Szelindekről, hol ekkor táborozott, hogy szervezzék a székely fölkelést, honnan pihentebb erőt várt Gál Sándortól. A költő reszkető hangon s kínos sejtelemmel kérdezte, hog visszavonulás-e ez, Az őrnagy megállítja lovát s röviden megadja a felvilágosítást, miközben a mintegy másfél ezernyi katona kíváncsian köréjük csoportosul. Elváláskor az őrnagy azt kérdi:

- Mi a neve százados úrnak?

- Petőfi – felelt a költő.

- A poéta? – kérdi egy erős hang a huszárok soraiból.

 - Az – válaszolt a költő, mire mennydörgő éljen-kiáltás hangzott fel s mindenki a szekérhez nyomult, közelről akarván látni a költőt, ki lángoló arccal megindultan vette le fövegét s nyújtotta kezét az oda siető székelyeknek. „Soha jelenet nem volt rám ily hatással, írja a névtelen tudósító.” Nem tudtam: a költőt csodáljam-e, ki neve dicsőségével a székelyföld utolsó kunyhóját is be tudja tölteni, vagy leboruljak a nép előtt,mely elszigeteltsége, mostoha viszonyai közt is ismeri jeleseit s fellelkesül azok neve hallásán… tán ekkor fogamzott meg lelkében a szándék, miről későbben oly gyakran szólt, hogy a székelyek, vérünk e virága közt fog megtelepedni.”

Még aznap Szelindekre ért s jelentkezett Bemnél, ki benső örömmel fogadta, a tisztek, sőt a közhonvédek is valódi lelkesedéssel üdvözölték.

Petőfi, ki csak azt tudta Bemről, hogy a gyáván és gyalázattal elveszett Erdély visszafoglalására s a könnyű győzelmeiben merésszé lett ellenség megfékezésére dec. 1-én őt nevezték ki az erdélyi hadak fővezérévé s ki út csupán a  lapokból ismerte határozott, elszánt föllépéséről, merész előnyomulásairól és gyors sikereiről: meglepve látta maga előtt a botjára támaszkodó, kis termetű, roskatag, kalmuk-arcú szürke öregurat fekete viaszosvászonnal borított kis sapkájában, kinek katonai jelszava a föltétlen engedelmesség és határozott szigor volt. De a meglepetést nála rögtön a bámulat és csodálat foglalta el; az a rajongás és bizalom, mely a seregben élt iránta, gyorsan átszállott reá is; s ő, ki tekintélyt nem akart elismerni maga fölött, vak engedelmességgel függött  Bem szavain és tettein, rajongó lelkesedéssel kísérte hadi mozdulatait. Valóban Bem egészben véve csodálatosa megfelelt a forradalmi vezérről táplált képzelemnek. Gyakorlott katona és főleg tüzér volt; aggodalmakat nem ismert és nem táplált; saját magában és szerencsecsillagában vak bizalma volt; bírta magát egyszerűsége mellett is a zárkózottság, komorság, határozottság és bátorság nymbusával környezi.

De ezt „a mély tiszteletet és szent szeretetet” a hadvezéren kívül Petőfi még inkább érezte Bem, az ember iránt. Bem, ki a szabadságharcok iskolájában nőtt föl, ki mint politikus, éppen oly rajongó és ábrándos volt talán, mint Petőfi megértette, méltányolta, megkülönböztette a költőt s lángeszének értékét egész teljességében fölfogva, neki maga mellett azonnal különleges állást biztosított, segédtisztjévé nevezte*, oldala mellett tartotta s a szenvedélyesen harcvágyó és bátor ifjút a csaták hevében óvta és tartózkodásra intette. (* A Szebennél jan. 21-én elesett Térey helyébe.) Másrészről Bem, kinek szeme előtt honának nagy szabadsághőse, Kosciusko lebegett, mintegy ennek példáját követte, kinek szintén költő, Niemcevicz Julián volt hadsegéde. De legyen bár ez utóbbi állítás csak hozzávetés, az bizonyos, hogy Bem tisztelte és melegen ragaszkodott a költőhöz, „a szegény költő”-höz, mint néha nevezte; kitüntette, helyreállította katonai becsületét, melyet némelyek megtagadtak tőle; védte, midőn a kormány egy pár képviselőjével összetűzött; rangját visszaadta, előléptette, vitézségét érdemrenddel jutalmazta s így köztök az apa és fiú közti viszony fejlett ki, melyben Petőfi utóbb bizalmasa és meghittje lett a vezérnek.* (* A költő még Szelindeken lerajzolta Bemet profilban, Bem aláírta. E képet mindig magánál hordta neje arcképével együtt L. Mezei J. Visszaemlékezés. Vas. Ujs. 1880. 15. sz. V. ö. a költő megérkeztéről Szelindekre Bauer őrnagy: Hagyományai. 1870, 120. l. Még aznap, hogy megérkezett a költő, egy rögtönzött dalárda által elénekeltette Bem ablakai alatt a „Búsul a lengyel”-t, mi az öreg vezért nagyon elérzékenyítette. Bauer még egy pár érdekes adatot hagy ránk a költő tábori életéről. Ugyanis Szelindeken el volt ragadtatva a kis sereg hősiességétől s irigyelte magasztalt dicsőségét, melyben nem osztozhatott. Bauerrel jó ismeretségben állt, nagyon sokat társalogtak együtt, a tárgy mindig a haza és neje voltak. Társalgása mindig búskomoly volt.)

Szelindeken volt Petőfinek először alkalma részt venni valódi csatában, mégpedig abban a pillanatban, midőn vezérét a szerencse egy időre elhagyni látszott; de midőn rendíthetetlensége és tehetsége csak annál jobban csillogott. Szelindek katlanában, a szeben-medgyesi országúton folyt la a jan. 30-iki csata, miután az ellenség nyolc napi pihenőt engedett Bemnek. A katonák éppen úgy viselték magukat ezalatt, mint a vezér, nyugodtan, sőt vígan. Volt cigányzene, dalárda, mely az esti órákban Bemnek, aztán Petőfinek tisztelgett, ki megvendégelte őket borral, szivarral. Ily vidám hangulat uralkodott a csata napján s a du. 2-8-ig tartott csatában is, mely minden oldalon az ellenség visszavonulásával végződött. Másnap Bem, tudva azt, hogy segélyt csak a Maros völgyén kaphat, előbb egy áltámadást kísérlett meg mely az ellet Szeben felé visszavonulásra kényszerítette, febr. 1-én pedig Kemény Farkast Dévára előre küldvén, hogy a magyarországi segélyt hozzá vezesse, maga Vízaknára vonult, hol erős állást vett; itt akarta bevárni a segélyt. A véres vízaknai csata itt folyt le febr. 4-én, melyben Bem megveretett és Szerdahely felé menekült. Több tanú hagyja fönn, hogy a csata kezdete előtt Bem meghagyta a költőnek, hogy tartsa magát kívül a tűzvonalon; mert nem szeretné, hogy a magyar nemzet egyik jeles költője ott vesszen.

- Köszönöm, tábornokúr a figyelmeztetést, felelt, most megígérem; de nem tudom, mit fogok tenni akkor, midőn az ágyúk dörgését fogom hallani.* (* Visszaemlékezés az 1848/49. évi szabadságharcra Erdélyben. II. kiad. 1880. 9-11. l. Pet.-Muz. II. 30. l. Mezei József: Visszaemlékezés a szabadságharcra. (Vasárn. Ujs. 1880. 15. sz.) V. ö. Szőcs Géza: A vízaknai honvédek. Emlékfüzet. 1890. 7-8.l. Bauer őrn. Hagyományai. 141.l. Imreh Sándor és másik is azt állítják, hogy Petőfi ekkor nem századosi egyenruhát, hanem sötét magyar öltönyt, széles kardot, tollas Kossuth-kalapot viselt. A visszavonuláskor nyeregtelen lovon ült, vagy mert lovát kilőtték alóla, vagy mert nyergét elvesztette. (?) V. ö. Imreh Sándor: A vízaknai csata és visszavonulásunk Piskiig. (Vasárn. Ujs. 1891) és Petőfi Vízaknán. (Pet.-Muz. I. 123. l.)

Valóban nem engedelmeskedett. Hol Bem közelében tartózkodott, kivel együtt vonult ki, hol a jobbszárnynál lovagolt, melyet Bethlen Gergely gr. vezényelt. Most az ágyúknál járt, majd a csatárlánchoz vágtatott, buzdított, bátorított s midőn Bethlen a csata folyamán rohamot vezényelt, ő is együtt ment velök. Rövid idő múlva Bem parancsából Bethlen visszarendelte a rohanókat, de ezt Petőfi nem hallván a zajban, többekkel folyton előre rontott, miből utóbb közte és Bethlen közt összeszólalkozás keletkezett; a költő rosszallta a visszarendelő parancsot, míg meg nem értette, hogy az Bemtől eredt; Bethlen pedig neheztelt, hogy a vezényletbe avatkozott, mihez joga nem volt.* (* Némely adat szerint Petőfi maga volt, ki Vízaknánál rábeszélte Bemet, hogy az osztrákok színleges visszavonulásakor hagyja el erős állását és támadjon, ami aztán az egész csata lefolyására végzetes volt; mert a mieink az ellenség pihent tartalékának és jól elhelyezett ágyúinak torkába jutottak. A parancsot ő vitte s kilépvén a sáncból, kivont karddal előre lovagolva, torka szakadtából kiáltá:



Ha félkezünk leszakad is,

Ha mindnyájan itt veszünk is:

Előre!
(Csatadal)



(P. Szatmáry Károly. A vízaknai csata és Dani bátyám emlékezete. Vasárn. Ujs. 1890.)

Bem megvert seregével még aznap Szerdahelyre ért. Belátván azonban, hogy a menekülés egyetlen lehetősége a keménnyel való egyedülés, már éjfél után Szászsebesbe sietett, melyet rohammal vett be. Itt bevárta a falak megett az ellent, mely 5-dikén estig ágyúzta a várost, melyet Bem 6-án délelőtt 10 óra tájban odahagyván*, Szászváros felé indult. (* A költő, mond Imreh Sándor id. cikkében, állandóan Bem mellett lovagolt az úton. Midőn 6-án reggel Bem Szászsebes nyugati kapuján kilovagolt s távcsövével megszemlélte az ellenséges hadállást, Petőfi is vele ment és mellette lovagolt ki Szászsebesről Szászváros felé de. ½ 10-kor.) Szászváros felé indult. Az előhaladás útját az oláh felkelőktől Czetz alezredes tisztította meg, mialatt Bem ágyúival fedezte a visszavonulást. Így tölt el a nap. Estve Szászvárost az oláh fölkelőktől megint rohammal kellett bevenni; de már éjfélkor a gr. Bethlen Gergely merész dévai lovaglása és hírt hozása után tudta, hogy Kemény Farkas Piskinél áll s a magyarországi segédhad is reggelre Szászvárosra érvén, Bem újra az ellenség elé ment s Kemény megérkezésére számítva, csatát állott, melyben, midőn ágyúit meg akarta menteni jobb középujját elveszítette. Ez a bámulatos visszavonulás volt Bemnek legfényesebb haditette. Vasereje, kitartása, bátorsága a legnagyobb tűzben hidegvére a legfőbb veszélyben, a beléje vetett hitet katonáiban a legmagasabbra fokozta s másrészt a legjobb iskolát nyújtotta nekik. Még aznap kimerült 1200 emberével Dévára lovagolt (febr. 7.); az ellenség föltartóztatását Piskinél Kemény Farkasra bízta, hol a nagy csata 9-én folyt le.

A piskii csatát Petőfi már nem várta be. Bem, mint Bauer írja, rábírta, hogy futárként menjen Debrecenbe, hová 8-án indult el, csatlakozván a Dévára menekült magyar családok fedezetéhez, mely őket Bem rendeletére Nagy-Várad fel kísérte.* (* Czetz: Bem’s Feldzug 1850, 196. l. Bauer őrnagy Hagyományai 163. l. „Egyszersmind értekezett (Bem) Petőfi Sándor nagy költőnkkel is és rábírta, hogy gr. Andrássyval ezen fedezethez csatlakozzék – írja Bauer -, miután vétek volna életét csatákban kockáztatni, és neki inkább kötelessége hazáját arany tollával, mintsem durva vassal szolgálni”.) Gyöngéd módon távol akarta tartani őt a bekövetkező véres csatáktól. Debrecenben a legkülönbözőbb hírek szárnyaltak Bemről; ő aztán febr. 15-dikén megírta rövid vonásokban a visszavonulás jeleneteit a Közlöny számára* (* A szelindeki csatáról is írt febr. 3-dikán Vízaknáról levelet, mely a Közlöny febr. 9-diki számába jelent meg; emez febr. 17-dikén.), egyszersmind a nyert benyomások hatása alatt Négy nap dörgött az ágyú c. költeményét írta e napok és Bem dicsőítésére, melyet szintén cáfolat gyanánt kiadott a Márczius Tizenötödiké-ben* (* Megj. febr. 19-én.), hol lelkesedve így szól:

Oh Bem, vitéz vezérem, dicső tábornokom!
Lelked nagyságát könnyes szemekkel bámulom.

Nincsen szóm,elbeszélni nagy hősiességedet,
Csak néma áhítattal szemléllek tégedet,

S ha volna ember, kit mint Istent imádanék,
Meghajlanék előtted, térdem, meghajlanék…

Cikkéből hasonló lelkesedés szól: „Azon sereg, mely négy napi szinte szakadatlan csatatűzben úgy viselte magát, azon sereg, melyet Bem vezérel, lehetetlen, hogy ne győzzön! Szeretném Bemet egész nagyságában felmutatni a nemzet, a világ előtt, de ahhoz több és nyugodt idő kellene, hogy lelkem minden erejét összeszedhessem, - most csak e puszta vázlatban leírt tények szóljanak mellette.”

E debreceni időzése alatt tűzött össze Mészárossal, kinek, valamint Kossuthnak is, sürgős leveleket hozott. Midőn Mészárosnál személyesen jelentkezett, megkorholta, hogy kihajtott inggallérral, nyakravaló és kesztyű nélkül jelent meg előtte; mert ebben kicsinylést s a katonai fegyelem lenézését látta. Meghagyta tehát, hogy ne öltözzék „á la Hamlet-divat” szerint; hanem előbb kössön nyakravalót, húzzon kesztyűt s úgy jelenjék meg újra. Petőfit, ki ebben kicsinyes hatalmaskodást látott, Mészáros dorgálása s kivált az öltözetére alkalmazott elnevezés fölingerelte s nem jelent meg többé.* (* V. ö. Mészáros: Emlékiratai. II. 140. l. Azt írja itt, hogy a költő utóbb kiadott satiráján „jót kacagtam s melyet a becstelenített honvédtisztek is jónak találtak. És ez szép volt, s még szebb volt az, hogy Bem őt ezért őrnaggyá nevezé ki.” Ez utóbbi állítás nem való; Bem nem ezért nevezte ki.) Mészáros ekkor febr. 16-án magához hívatta s megrendelte, hogy a katonai rendet vagy tartsa meg vagy mondjon le. A költő még aznap levetette egyenruháját s febr. 17-én levélben is megírta ezt a miniszternek élesen és dacosan, azt mondván, hogy polgári ruhában megy vissza a sereghez közkatonának. Mészáros a lemondást megjegyzés nélkül elfogadta s febr. 18-án kiadta az egész levelet a Közlönyben minden magyarázat nélkül. Erre adta ki Petőfi, mintegy felelet gyanánt Nyakravaló c. epigrammáját a Márczius Tizenötödike febr. 20-diki számában. Jellemző Mészáros természetes jóságára, hogy az egész ügyben semmi további lépést nem tett, hanem febr. 21-dikén*  szó nélkül vette tudomásul a lemondást. (* Török János kéziratgyűjteményéből kiadva Vasárn. Ujs. 1874. 13. sz.)

A költő valóban kiragadta magát a családi kötelékekből s már febr. 23-án Erdélybe indult. Megelőzőleg azonban febr. 22-én megint írt Aranynak, hogy feleségét, fiát és ennek dajkáját vigye magához. E levélre Aranyné Debrecenbe sietett értök s Petőfiné május 5-dikéig Szalontán lakott, fia azután is ott maradt máj. 29-dikéig.

Petőfi febr. 25-én már Kolozsvárott volt, mint Burián Pál antiquarius könyvkereskedő vendége, kinek emlékkönyvébe febr. 26-án e jelentős sort írta be: „Lantom, kardom tied, oh szabadság!”* (* Pet.-Muz. I. 307. l.) Pár napi időzés után tovább indulván, Medgyesen csatlakozott Bem seregéhez, mely ekkor Czetz ezredes vezényletére volt bízva; maga a vezér Beszterce vidékén harcolt Urbán ellen s csak március 1-én este érkezett vissza. A költőnek Csatában című, Medgyesen kelt költeményéből világos, hogy midőn ott március 2-3-án Bem véres csatája lefolyt, ő is jelen volt, s részt vett a 3-5-diki visszavonulásban is Segesvárig. Azonban váltólázban szenvedvén, Bem egy katonai megbízással Kolozsvárra küldte, hogy magát kipihenje és gyógyíttassa. Ez hihetőleg március 5-6-án történt Segesvárt, hová Bem Erzsébetvároson át márc. 5-én érkezett meg.* (* Gesztessy László: Hogyan született Petőfinek egy költeménye? (Vajda-Hunyadon c. cikkében azt mondja, hogy Ebesfalván (Erzsébetváros) találkozott életében először Petőfivel, kihez Teleki Sándor gr. vitte be s a költő e szavakkal fogadta: „Fogd meg a pulzusomat, te borbély.” Gesztessy Bem háziorvosa volt s ezóta jó pajtásságban élt a költővel. Magyarorsz. és a Nagyv. 1867. 606. l.)

A költő Teleki Sándor gróffal előbb Maros-Vásárhelyre utazott*  (* Itt írta Bizony mondom, hogy győz most a magyar költeményét, mely a Közlöny márc. 15-diki számában jelent meg, midőn e nap évfordulóját megülték Debrecenben.), honnan egy decsi származású Rácz Gyula nevű honvédhuszárral (utóbb kudúi birtokos) Szász-Régenen, Tekén át, hol  ebédeltek, estére Sajó-Magyarosra érkeztek, s megszálltak Fejérváry Károly földbirtokosnál. Másnap,hihetőleg márc. 8-án Deésre mentek, útközben írta Pacsirta szót hallok megint c. költeményét Bethlenben. Deésen elválván Telekitől, ki Nagy-Bányára utazott, Kolozsvárra ment, hol ismét Burián vendége volt, míg jobban lett.* (* L. erről Két kortárs Petőfiről (Pet.-Muz. II. 23., 26. l.) Hory Béla: Petőfi Kolozsvárt. (U. o. V. 101. l.) Innen néhány napra Szalontára rándult, családja látogatására; bizonyítja ezt ott írt Péter bátya c. költeménye, mely márc. 29-én jelent meg a Nép barátjá-ban. Innen márc. 26-dika tájt indult újra erdélyi útjára. Útközben Bem diadalainak hallatára Bánfi-Hunyadon írta Az erdélyi hadsereg c. költeményét. Márc. 28-30-án Miklós Miklós ref. pap vendége volt Tordán* (*  V. ö. Havas helyes számítását. (Petőfi: Összes költeményei. III. 656. l. e költeményhez írt jegyzetében). Petőfi márc. 30-án Miklós Mikósnak leírta emlékül e költeményét. (Facsimileben l. Pet.-Muz. I. 1-ső füz.) U.o. l. Váradyné: Egy költemény története, és u. csak tőle: Emlékezés Petőfire. (Erdélyi Híradó. 1888. 1-3. sz.), ápr. 1-én Szebenbe ért s mint közvitéz jelentkezett Bemnél, aki rangját azonnal visszaadta, újra segédjévé tette s megajándékozta egy vén arabs lóval, melyet a télen maga használt.* (* Erről napi parancsa kelt Szászsebesen ápr. 3-án. 1848-49. Tört. Lapok. 1895. 197. l.) Itt  vett részt Bem elényomulásában Szászsebesre, hol ápr. 12-ig időztek. Bemet Szászsebesen díszítették fel a nemzetgyűlés küldöttei az elsőrendű katonai érdemrenddel; a vezér pedig 10-én osztotta szét a kisebb érdemrendeket serege jobbjainak. „E sorok írójának szerencséje van ezek közé tartozni, írja Petőfi. S így meg vagyok végre jutalmazva is, pedig túlságosan, nem azáltal, hogy érdemjelt kaptam, hanem azon mód által, mellyel azt nekem átadta Bem. Legyen gyöngeség tőlem, vagy akármi, én meg nem állhatom, hogy e jelenetet ki ne írjam. Saját kezével tűzte mellemre az érdemjelt Bem, bal kezével, mert jobbja még föl van kötve, s ezt mondá: „bal kézzel tűzöm föl, szívem felőli kezemmel!” s midőn elvégezé, megölelt, hosszan és melegen ölelt! – az egész világ tudja, hogy én nem vagyok szegény ember, de istenemre mondom, ennyit nem érdemeltem. Oly megilletődéssel, melytől, ha eszembe jut, most is reszket a lelkem, ezt feleltem: „Tábornokom, többel tartozom önnek, mint atyámnak; atyám csak életet adott nekem, ön pedig becsületet”.* (* Szászsebes, ápr. 11. Petőfi levele a Közlöny-ben ápr. 26-án. Egyidejűleg jelent meg Az erdélyi hadsereg c. költeményével.)

Bem ápr. 13-án hagyta oda Szászsebest, hol Petőfi Ki gondolná, ki mondaná költeményét írta a febr. 5-6-diki napok emlékére. Még aznap Déva alá szállt, 14-én Vajda-Hunyadra kocsizott s a Hunyadi-várban töltött pár órát. Petőfi Gesztessyvel egy másik szekeren követte Bem kocsiját s délben érkeztek meg. Midőn már az út egyik magasabb pontján a költő szemébe tűnt az akkor még régi alakjában fönnálló vár, a nagyszerű látvány, a goth-tornyok a távolban a legnagyobb lelkesedésre hangolták s mintegy felugorva ülő helyéből nézte a közeledő várat. Még aznap estére Hátszegre kocsiztak s ott éjfél után írta Petőfi Vajda-Hunyadon c. költeményét Bem dicsőítésére, melyet Gesztessy reggeli látogatásakor németre fordítva megmutatott Bemnek, ki a Hunyadival összehasonlítás hallásakor megindultan könnyezett.* (* Gesztessy: Hogyan született Petőfinek egy költeménye? (Magyarorsz. s a Nagyv. 1867. 606. l.) Több Bemre vonatkozó költeményét maga Petőfi is lefordította Bem számára német v. francia nyelvre.)

Míg Bem seregének egy része Dobra felé a nagy úton haladt Lugosra Bánffi János alatt, addig az ősz vezér ápr.16-án némi ellenállás után átlépvén a Vaskapun, estére Obrezsára s 17-én reggel Káránsebesre érkezett. Itt töltötte a napot, hol Petőfi kinyomatta a Csatadalt a katonák számára, úgy látszik, Bem rendeletéből; megírta a Bánátba lépés eseményeit, a székely katonák bátorságát s a „csodagyerekek”-ről, A székelyek címmel, ugyanott költeményt is írt, mely levelével egyszerre jelent meg a Közlöny-ben (máj. 1.)* (* A székely fiúk hősiességét Bem hadi jelentése is kiemeli ápr. 17-ről. (Közlöny ápr. 26. Pet.-Muz. V. 131. l.) V. ö. Bem’s Feldzug in Siebenbürgen, Czetz-től. 277-78. l.)

Bem 19-én reggelre már Lugoson volt*  (* Lugoson a nép Bemet óriási lelkesedéssel fogadta, a papság feje letérdelt előtte az utcán s egy szemtanú írja, hogy a nép a költőt felismervén, lelkesen megéljenezte. (Lendvai Miklós: Petőfi S. Temesvárott. Pet.-Muz. II. 253. l.), honnan pár nap alatt Temesvár alá akart szállni, gyors megrohanással remélvén a vár elfoglalását. Erre nézve 17-én Káránsebesen vette Kossuth és a hadügyminiszter rendeletét, mely szerint az Arad alatt (Vingán) táborozó Vécsey tábornok 3-4000 embert küldhet segítségére. Bem e tervet helyeselvén, Villám alezredest Radnáról Lugosra rendelte s kérte Vécseytől a segélyt. Villám pontosan meg is érkezett; de Vécsey nem küldte a csapatokat, sőt Villámot is visszarendelve, a dandárparancsnokságról letette. Ekkor Bem terve meghiúsulta miatt bosszankodván, ápr. 23-dikán Lugosról éles hangú levelet küldött a honvédelmi bizottsághoz, melyben Vécseyt vagy hazaárulónak, vagy gyáva és tehetségtelen katonának tartja és letételét kéri. Ezt a levelet Bem beleegyezésével Petőfi lefordította s beküldte Bem hivatalos lapjába, a Honvéd-be, hol ápr. 28-án egész terjedelmében megjelent s átvették a többi lapok is. Felesleges megjegyezni, hogy a levél óriás föltűnést keltett; Vécsey azonnal levelet írt Kossuthnak, melyben követelte, hogy őt és Bemet hadi törvényszék elé állítsák, a törzstiszttel lemondással fenyegetőztek. E levél kiadása hihetőleg Petőfi műve, ki a forradalmi hangulat ébresztése és a kellő ellenőrzés céljából, tudva, hogy a honvédelmi bizottmány úgysem fogja kiadni, rábeszélte Bemet a közzétételre.

Ben aztán ápr. 24-én odahagyván Lugost, 26-án már Freydorfnál állott Temesvár alatt s ide áttevén főhadiszállását, ott maradt máj. 6-ig. Itt történt, hogy május 3-án Petőfi „vezérkari századost” máj. 1-én kezdődő ranggal és illetményekkel őrnaggyá nevezte ki és továbbra is segédtisztének hagyta. A költőt ez a kinevezés a legnagyobb örömmel és hálával töltötte el, helyzete azonban nem volt könnyű a kormánnyal szemben.* (* Petőfi időzéséről Freydorfban l. Lendvai Miklós cikkét: Petőfi S. Temesvárott. Az időre nézve számos tévedéssel, azt írja hogy a csapatszemlénél a Vadász erdőben a költő Bem oldalán lovagolt s a katonák éppen úgy megéljenezték mint hadvezéröket. A költő komoly katonai tisztelgéssel fogadta az üdvözléseket, Bem pedig örvendett, hogy kedves költőjét annyira szeretik. Eltávoztok után a huszárok énekelték a Talpra magyart (Nemzeti dal) s némelyek szavalták ismertebb költeményeit  azután is soká emlegették. Bem őrnaggyá kinevező parancsát l. 1848-49. Tört. Lapok. 1895. 197. l.) Ugyanis századosi rangjáról febr. 16-án lemondott, ezt Mészáros elfogadta (a/h. 4162. sz.a.) s új kineveztetése megerősítve még nem volt. Most, hogy Bem őrnaggyá nevezte ki, okvetetlenül szükségessé vált az előbbi függő ügy elintézése is. Mindezeknél fogva Bem, el akarván különben is távolítani a költőt a megint következő véres csaták színteréről, már május 4-én levelekkel s Kossuth-hoz és Klapkához ajánlatokkal ellátva  Debrecenbe küldötte futári minőségben. Ajánló levelében a többek közt ezt írja Kossuth-nak:

„Tegnap írt levelemet ma viszi Önhöz Petőfi úr, kinek tehetségei, hazafisága s nemes jelleme, kétség kívül eléggé ismeretesek Ön előtt. Ön küldötte őt hozzám, Kormányzó úr; s ezt melegen köszönöm, mert az ő eszméi, bátorsága és ügyessége nagy szolgálatokat tettek nekem. Most, hogy a dolgok szerencsésebb fordulatot vettek, s ő az Ön keze alatt jobb szolgálatokat tehet hazájának, futárul küldöm őt Pestre, hogy vigye Önhöz sürgönyeimet. Petőfi úrnak szüksége lesz, hogy egy ideig, egészsége helyreállítása végett Pesten maradjon; s mivel úgy találom, hogy szolgálatai jutalmat érdemelnek, bátor voltam őt őrnagynak kinevezni s kérem, legyen szíves megerősíteni a kinevezést.”* (* Kinevező oklevelét Bem aláírásával l. Pet.-Muz. III. 39. l. az ajánló levelet Vasárn. Ujs. 1875. 2. sz.)

A költő, ki oly elhatározással hagyta el könnyek közt Bemet, hogy lemond, ha kinevezését meg nem erősítik, máj. 4-én este Szalontára s onnan 5-én reggel, gyermekét s a dajkát Aranyéknál hagyván, nejével Debrecenbe utazott, hol értesülvén apja haláláról, már 7-én Pestre szándékozott menni, hogy rendbe hozza „földúlt családi ügyeit.”* (* Levelét Aranyhoz máj. 6-dikáról.) Máj. 6-án tehát jelentkezett Bem sürgönyeivel elébb Kossuth-nál, azután a helyettes hadügyminiszternél, Klapka Györgynél. Kossuth, kinek, mint az elébbiekből láttuk, a Vécsey-féle ügy „végtelen sok zavart” és „roppant kellemetlenségeket” okozott* (* L. levelét Bemhez 1849. máj. 10. Kossuth L. levelei Bem altábornagyhoz. 1870. 57. l.), „kicsinylőleg” fogadta s  midőn őrnagyi kineveztetésének megerősítéséről van szó, Klapkához utasította, ki már hívatta is. Klapka éppen oly hidegen, sőt gorombán fogadta s a kihallgatás tovább tartott egy óránál, mely kivált a Bem levele körül forgott.

- Ki tette közzé Bem tábornok levelét a Vécsey tábornok ügyében a Honvéd c. lapban? – kérdé Klapka.

- Én.

- S hogy merte azt tenni?

- Mert parancsom volt rá.

- S ki parancsolta?

- Bem tábornok.

- Az nem igaz!

- De igaz, miniszter úr, én nem szoktam hazudni, sem önnek, sem senki másnak a világon.

- De mindenki azt állítja, hogy ön azt a levelet csak magától közölte, anélkül, hogy Bem tábornoktól parancsa lett volna rá.

- Tehetek én arról, amit az utcán fecsegnek?

- Debrecenben marad ön, míg e tárgyban a Bem tábornok válasza megérkezik.

- Szívesen itt maradnék, de fontos dolgaim vannak Pesten, s holnap oda kell utaznom. Azt hiszem, elég, ha becsületszavamat adom…

- Az nem elég! – stb. stb.* (* E párbeszéd idézve Petőfi francia leveléből Bemhez Pestről máj. 17. Szász Károly magy. fordításában l. Vasárn. Ujs. 1875. 2. sz. Megjegyzendő, hogy éppen a Petőfi által Kossuth-nak hozott levél Bemtől már igazolta a költőt.)

A beszélgetés folyamán Klapka szemére hányta azt is a költőnek, hogy nincs érzéke az alárendeltség, a katonánál szükséges önmegtagadás iránt, hogy a journalistaság nem fér össze állásával, hogy még új századosi kineveztetése sincs megerősítve, annál kevésbé van joga őrnagyi ranghoz és öltözethez. Úgy látszik, hogy a megerősítést az ügy eldőléséig megtagadta, szabadságra sem bocsátotta el, hanem orvosi bizonyítvány beadását követelte. Mindezek miatt, Petőfi még aznap „őrnagyi rangjáról megromlott egészsége következtében hivatalosan lemondott”, melyet Klapka tüstént elfogadott, de ezt nem adathatta át, mert a költő máj. 7-én Debrecenből Pestre távozott* (* Hogy Petőfi magát többé nem tekintette katonának, s így Klapka alárendeltjének, e levélből kitűnik; de kitűnik Klapkának máj. 10-ikéről Görgeyhez intézett jelentéséből is, hogy jobbal tekintette magát polgárnak. Maga Bemhez valóban ezt írja: „Szolnokról írtam neki (Klapkának), magaviseletéhez illendő hangon, mármint polgárember s nem katona…” Várady A. szerint e levelét Török-Szent-Miklóson írta, hol több honvédtiszt tel ebédelvén, ezek hozták oly hangulatba, hogy ily indulatos levelet fogalmazott, kik ezt megéljenezték s ők adták postára is. A költő már egy óra múlva megbánta elküldését. Főv. Lapok. 1882. 243. sz.), hová Görgeynek is izenetet hozott Bemtől.

Útközben a költő Szolnokról máj. 8-án levelet írt Klapkának már mint polgár, melynek bevezető része, melyből a beszélgetés eredménye kiviláglik, így szól:

„Hadügyminiszter Úr! Ön 1. nem tartotta elegendőnek az én becsületszavamat bizonyos dologban; ön 2. föltette felőlem, hogy kineveztetés nélkül viselem az őrnagyi ruhát. Ön 3. csak orvosi bizonyítvány mellett akart szabadságra bocsájtani, s ön 4. megtiltotta, hogy ne írjak; mindez röviden ennyi: 1. Petőfi nem becsületes ember. 2. Petőfi szemtelen s hiú világcsaló. 3. Petőfi rossz hazafi, mert távozik a csatatérről s betegséget hazud. 4. Ön Petőfinek korlátlan ura, mint voltak a nemzetnek a Habsburgok, kik azt előleges censura alá vetették.

Uram! Ezek olyan dolgok, amelyekért békés időben személyes elégtételre hívtam volna s tán lelőttem volna Önt, mint a verebet, mert én meglehetősen lövök; most azonban, miután nem magunkkal, hanem az ellenséggel kell küzdenünk, választottam a második utat melyre hazafiságom ösztönzött, némán, szerényen ott hagytam azon hadsereget, melynek minisztere nem hisz saját tiszteinek becsületszavában, holott pedig az elfogott schwarzgelb tisztek becsületszava is érvényes.

Ez eddig rendjén van; de itt vége nem lehet a dolognak, ha a közvélemény előtt magamat tönkre tenni nem akarom, s ez nem szándékom, mert nekem szebb nevem van, hogysem én azt csak úgy könnyedén sárba hagyjam dobni. Ha én most hallgatok a lemondásomról: a csak kósza, ferde hírek által értesített közönség reám – az igazat nem tudva – kígyót békát fog kiáltani; hogy tehát ez ne történhessék, nekem meg kell írni, a magam igazolása végett, egész találkozásomat és beszélgetésemet Önnel, s ha megírom, igen élesen fogom megírni, mert az én tollam oly éles, mint akármelyik kard a hadseregben, és ha ezt teszem, én istenemre mondom, nem tudom, mi következése lesz, de ha legkisebb lesz is, lesz annyi, hogy Ön elveszti a magyar nemzet előtt minden igényét a humanus és illedelmes ember címre. Én ezt nem fölhevülve, hanem nyugodt megfontolás után írom, s ha Ön magába száll, át fogja látni, hogy úgy lesz…”

Elmondván egy év óta tűrt szenvedéseit a hazáért, a tűrt méltatlanságokat, ismét mondja, hogy szólnia kell és szólni fog, mire így végzi:

„Akarja Ön ezt? Ha igen, úgy jól van, ha nem akarja, van egy mód reá, hogy e szomorú dolgok nyilvánosságra ne kerüljenek: iktassa Ön a Közlönybe őrnaggyá kineveztetésemet, küldje meg a kinevezési diplomát s szabadságra menetelem engedélyét, mert fölbomlott egészségem miatt egy ideig semmi esetre nem tehetek szolgálatot, ha végképp elpusztulni nem akarok. Minden ember, még azok is, kikkel oly összeütközésbe jöttem, mit Önnel, lesznek oly méltányosak irántam, hogy az őrnagyságról lemondásom visszaadását nem azért kívánom, hogy ismét őrnagy legyek, mert amily kevéssé vágytam erre, oly könnyen nélkülözöm; ezen kívánságom oka egyedül az, hogy ha Ön ezt teljesíti, nekem erkölcsi elégtételt fog adni, mert ez annyi lesz, hogy irántam – kíméletesen szólva is – igen-igen kemény szavait visszavonja Ön. Ez esetben a hozzám szóló iratokat kezeimbe juttatni Irányi Dániel pesti kormánybiztos által kérem, ellenkező esetben a másik útra fogom magam kényszerítve látni.”* (* A levél teljesen először Hevesi Józseftől: Klapka és Petőfi. Budap. Hírlap. 1892. 140. sz.)

Klapka e levél vétele után, melyről nem tudni mi alapon, utóbb azt írta, hogy „nemcsak a legégbekiáltóbb lábbal tiprása volt minden fegyelemnek, hanem egyszersmind férfiúi és katonai becsületének vérlázító arculcsapása is” már május 10-dikéről jelentést tett a mellékletek alapján Görgeynek. Mellékelte pedig a lemondást, ennek részéről történt elfogadását, végre a költő szolnoki levelét, példás elégtételt kérvén „megsértett neve- becsülete- és hazafiságának”; mert ő már tetteivel megmutatta, „hogy mennyire alaptalanok Petőfi népköltőnek aljas vádjai”. Előadja röviden Petőfi ügyét Mészárossal, elé, hogy már kétszer sértette meg elöljárói iránt a köteles tisztelet s így végzi:

„Végre említés nélkül nem hagyhatom, hogy Petőfi elég vakmerő volt levele végén felőlem azt a gyávaságot föltenni, miszerint sértő levele következtében tőle bocsánatot kérendek s őt őrnagyi rangjában megerősítendem; ezen elbizakodottságot és követelést a véle tartandó vizsgálatnál főleg figyelembe ajánlván, tekintetve kérem vétetni, miszerint méltatlanság volna minden bűnhődés nélkül ily kíméletlen módon megtámadhatni egy oly férfiú becsületét, ki hazájáért küzd s kinek nincs is más óhajtása, mint hona szabadsága és függetlenségeért élni,  halni.”

Amint látható, Klapka egészen jogtalanul mint katonával akart elbánni a költővel* (* Petőfi is kiemeli e körülményt Bemhez máj. 17-én írt levelében.), s vádlevelében olyat is mond, amit Petőfi nem írt, t. i., hogy tőle bocsánatot kérjen. Egyelőre hát nem rajta múlt, hanem a legnagyobb szigort alkalmazták rá. Görgeynek ideje nem lehetett valamit tenni ez ügyben, midőn Klapka már máj. 14-dikére Pestre menvén* (* Várady tévesen 12-dikére mondja. Főv. L. 1882. 243. sz.), a Svábhegyen Petőfi találta őrnagyi ruhában (?). Így írja Klapka. Kérdezte tőle, hogy ő írta-e a szolnoki levelet? A költő igennel válaszolt. Ekkor megrendelte, hogy menjen szobájába, míg a hadi törvényszék ítél fölötte. Görgeyvel megbeszélvén az ügyet, ennek tanácsára abban állapodtak meg, hogy két tiszt a költő nevében kérjen bocsánatot. Ez megtörtént s ekkor Klapka magához hívatta, „kifejtette előtte magaviselete helytelen és hazafiatlan voltát” s bocsánata jeléül kezet nyújtott. „Ő azonban nagyon szófukar volt és eltitkolá fölindulását, melyet bensejében érezhetett és később azzal a költeménnyel állott rajtam bosszút – írja Klapka -, mely csak jóval halála után került a nyilvánosság elé. Petőfi később hősi halállal halt meg. Sajnálom ezt az esetet.”

Így végzi Klapka. Az kétségtelen, hogy a költő ebben az ügyben is szokott hevességgel és semmi következménytől vissza nem riadó, sőt vele nem gondoló határozottsággal járt el. Azonban Klapka is hibázott. Mert eleitől fogva b. Vécsey követelésére, aki elégtételt kívánt, kereste a bűnbakot s ezt Petőfiben vélte megtalálni. El volt tehát iránta fogulva; heve és felsőbbséget gyakorolni akaró modora, melyből a katonai gőg sem hiányzott, elragadta. Ez legjobban sértette a költőt, ki hasonlót legfölebb szolgálati viszonyban ha eltűrt. Éppen ezért Klapka több formahibát követett el. A költő jogosan érezte bántva magát, hogy szavainak nem hisz, holott Bem válasza, midőn e szóváltás történt, már tisztázta őt, habár Klapka még nem tudhatta is.* (* Hivatalosan aztán Bem és Vécsey közt úgy simították el a dolgot, hogy Kossuthnak máj. 10-én hozzá intézett levele és kérése következtében (ki különben elítélte a vád közreadását), Bem egy máj. 16-án, Ó-Orsován kelt nyilatkozatában kijelentette a Honvéd-be megjelent levélről, hogy „az abban kimondott vád félreértéseken alapszik – annál fogva nem történtnek tekintetik” (Közlöny 1849. jún. 13-án a nem hivatalos és 14-én a hivatalos rovatban is. Pet.-Muz. I. 19. l. V. ö. Kossuth levelei Bem altáb.-hoz 1870. 58. l.). Lemondása és ennek elfogadása után pedig nem volt joga rája a katonai eljárást alkalmazni; ez kicsinyes erőszakoskodás és hatalmaskodás volt. Viszont mi jogon tartott neki a kibéküléskor leckét a hazafiságból? A költő azt is írja, hogy Klapka, midőn a Svábhegyen találkoztak, s tagadta, hogy elfogadta volna lemondását s eszerint, midőn ő vonakodott engedelmeskedni, azt állította, hogy még hatósága alá tartozik, s ha nem volna Petőfi, szolnoki leveléért 24 óra alatt felakasztaná stb. Igaz, hogy aztán nemesen akart bánni a költővel. Megmagyarázta, hogy midőn Debrecenben olyast mondott neki, mely szerint óhajtaná, ha a csatatérről távol maradna, mert a katonáskodás nem neki való s helyette ezer és ezer és ezer ember hasznosabban szolgálja ott a hazát; ezzel nem bántani akarta, hanem éppen azt értette, hogy neki más, fontosabb hivatása van s nem helyes veszélynek tennie ki magát. Emellett meleg elismeréssel szólt műveiről. Azonban Klapka eljárását mégsem lehet teljesen kimenteni; annál kevésbé, mert a kibékülés után sem ingatta be kineveztetését a Közlönybe, tovább is függőben tartotta ügyét. Előbbi szavai által kötve azonban megegyezett abban, hogy lemondását nem fogadja tehát el, hanem három heti szabadságot engedélyez Petőfinek, melyet ott tölthet, ahol akarja s beleegyezik őrnagyi kineveztetésébe.* (* Levele Aranyhoz máj. 17-ről.Arany: Hátrah. irat. és lev. III. k. 195. l.) A költő, úgy látszik, pár napig habozott is, hogy elfogadja-e e megoldást? Azonban ez csak rövid ideig tartott; máj. 27-én Szalontáról újra beküldte lemondását Arany útján a hadügyminisztériumhoz s megkérte, hogy félreértések kikerülése végett, ennek elfogadásáról vegyen írásbeli választ.* (* U. o. 193. l. A lemondás elfogadása meg is történt jún. 28-dikáról s megjelent a Közlöny 1849. júl. 13-dik számában Szegeden. (Vasárn. Ujs. 1874. 13. sz.) E lemondásról szóló hivatalos közleményben őrnagynak van nevezve.) Utóbb jún. 11-dikén az ezerféle megjegyzések és rágalmak arra ösztönözték, hogy lemondását, mert a Közlöny még nem közölte, maga írja meg egy nyilatkozatában* (* Megj. jún. 17-én), jelezvén benne, hogy lemondása okait a zavarok elmúltával le fogja leplezni, addig hazafisága tiltja meg a nyilatkozást. Ezt aztán sohasem írta meg; költeményét pedig, melyre Klapka céloz, Egy goromba tábornokhoz, a jelek szerint nem a kibékülési jelenet után, hanem elébb írta s némiekben összhangzik szolnoki levelével; azonban nem volt a nyilvánosság elé szánva s haragjának utóvégre egészen jogos nyilatkozata.* (* Klapka összeütközését Petőfivel három helyt írja le némi eltérésekkel: Magyar Salon. 1885. V. 5. s köv. 1. Petőfi összekoccanása a hadügyminisztériummal c. a. továbbá Emlékeimből. 1886. 147. s. köv. 1. és Nemzet. 1881. okt. 19-diki sz. Az összes adatok Pet.-Muz. V. 131-142. l. V. ö. Várady Antal: Petőfi és Klapka. Főv. Lapok. 1882. 243. sz. – Várady itt nehány ismeretlen adatot is elmond még; ilyen az, hogy Görgey levelet írt Klapkának az ő és Petőfiné kértére, aki azt izente, hogy „Petőfi urral meg Nagy Sándor urral vacsorál” – s csakugyan együtt mentek Klapka és Petőfi Nagy Sándorhoz theára, mert e kibékülés alkonyattájt történt. Petőfi aztán másnap (máj. 13-án) elbeszélvén neki a történteket, vigasztalhatatlan volt, hogy Klapka őt ennyire lekötelezte, inkább „köttette volna föl”, minthogy most becsülni legyen kénytelen”. – Ez mind való lehet; de jegyezzük meg, hogy Várady előadása lényegesen más, mint a Klapkáé és az ügy számos részletét nem ismeri, melyek pedig a dolog lényegére tartoznak. Itt Klapka hitelesebb forrás és Petőfi éppen nem szorult mentségre azért, hogy Bemnek levelét úgy és nem másként írta; mert a dolog lényegében neki volt igaza.)

Forrás: Ferenczi Zoltán: Petőfi életrajza – A Kisfaludy-Társaságtól a Széher Árpád jutalommal kitüntetett pályamű. – A Kasselik-Alapítványból kiadja a Kisfaludy-Társaság – Bp., Franklin-Társulat Magyar Irod. Intézet és Könyvnyomda. 1896.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése