2015. szept. 4.

Petőfi polémiája a Pesti Hírlappal





A Pesti Hírlap 1844. 380. számában, 578. l. a „Fővárosi Ujdonságok” rovatában aug. 22-én a következő cikk jelent meg „A napokban egy históriai nevezetességre vergődött kávéház holmi fokoskorbeli sallangmaradvány színhelye volt; négy vagy öt cigányfiú rontotta egy sarokban a levegőt fülsértő recsegtetésivel, s a szilajság nem legharmoniasb accordot rikácsolt ama faluvégre illő cincogáshoz, kitárván egyúttal a szárnyajtókat is, hogy szabad folyást engedjen széles jó kedvének, vagy az utcai sokaság bámulatában keresse dicsősége nagyszerűségét! Isten látja lelkünk! senkinek sem irigyeljük jókedvét, a jó zenére sem haragszunk, sőt jókedvünkben még magunk is felrúgjuk a port: csak azt nem vagyunk képesek felfogni, hogy ordítozásban miképp telhetik kedve embernek! jobb ilyenkor nyugodni.”

E cikkre Petőfi válaszolt a Pesti Divatlapban (auguszt. 5. hetében, 1844. 9. sz. 278-9. l.), mely már közölve volt ugyan* (* Halasi: Petőfi reliqu. 87. l.), hanem mi a teljesség kedvéért újra adjuk, különben is ama közleménybe pár, habár lényegtelen hiba is csúszott be.

„Cáfolat. A pesti-hírlapi fővárosi újdonságok írója a 380. számban olvasóit bizonyos kávéházban történt eseményekről értesíti, miknek ő szemtanúja bizonyosan nem volt: mert ha lett volna, kevés sorban nem hordana össze annyi valótlanságot. Nem igaz, hogy „négy vagy öt cigányfiú rontotta egy sarokban a levegőt fülsértő recsegtetésivel”, mert öt cigányfiún kívül még az Egressy B. bandájától elpártolt két cigánylegény is ott volt. E ét személyből álló társaságnak feje – ha a körülmények nem változnak – Rózsavölgyi leendett, ki magát bandájával, úgy hiszem, már ajánlá is a nemzeti Körnek, s talán csak nem teszi föl az újdonságok érdemes írója derék Rózsavölgyinkről, hogy ő a Körbe „fülsértő recsegtetésekkel” tolakodjék. Nem igaz, hogy e fülsértő recsegtetésekre „a szilajság nem legharmoniásabb accordot rikácsolt”; nem igaz, miszerint azért tárattak ki a szárnyajtók, hogy az ott volt ifjúság „az utcai sokaság bámulatában keresse dicsősége nagyszerűségét”, mert a kávéház ajtai nyári, meleg időkben mindig nyitva állnak. – A szóban forgó kávéházat egy idő óta némely urak mód nélkül szeretik gyanúsítgatni, pedig bizony kár! mert lépjen be akármikor bármily becsületes ember, s nem fog olyasminek tanúja lenni, mi józan ésszel megbotránkozzék.
Petőfi

Erre a Pesti Hírlap újdonságírója nem hagyván annyiba az ügyet, 383-ik számban (606. l. 1844. szept. 1.) megint válaszolt, mely így hangzik: „Jól emlékezhetnek nyájas olvasóink, miképp rovatunk egyikében említést tevénk vala egy históriai nevezetességű kávéházbeli zajos vigalomról: ímé a Pesti Divatlap legújabb számában P-úr búsult gerjedezésében ránk tekintvén megleckézett. Ahhoz képest amaz igénytelen sorainkat úgy kérjük módosíttatni: miképp nem öt cigányfiú, hanem hét cincogott; a szárnyajtókat nem azért nyiták ki, hogy a hármoniás accord kellemeit az Uri utca annál akadéktalanabbul élvezhesse, hanem mert melegök volt (hisszük). Mit P-úr józan észről beszél, azt túlhevült költői képzelet szüleményének v. egyedi felfogás következményének tartjuk. Azonban fájdalommal kell azt is megemlítenünk, miszerint ama P-úr védszárnyai alá menekült kávéház udvarszobáiból, miknek ablakai nappal is félig függönyözvék; az elmenők füleit rendesen pénzcsörgés és veszekedésmoraj háborgatja. Vagy tán józan ész ebben sem botránykozhatik meg? Fájdalommal emlékszünk ugyan egy időre, midőn az efféle koppasztási rendszerre kiváltságot vásárolhattak: de mostan ilyesmit csak gyanítni is polgári vétek lenne.”

Erre Petőfi új választ adott a Pesti Divatlapba, de a szerkesztő, Vahot Imre, nem adta ki, ehelyett a következő megjegyzést tette a 308. lapon (1844. 1. 10. sz. szept. 1-ső hetében):

- „A pesti hírlapi fővárosi újdonságok írójának Petőfi újra megfelelt, de nehogy e tárgy további kellemetlen hosszas vitára adjon alkalmat, ezen cáfolatot egész terjedelmében nem közöljük, elégségesnek tartván azt kimondani, hogy Petőfi legújabb cáfolatában ismét tényekkel igyekszik a Pesti Hírlapban közlöttek ellenkezőjét bebizonyítani.”

Ezzel a vita be volt fejezte. Petőfi pedig világosan azért védte ez ügyet, mert általa az ő kedvencét, az öreg Rózsavölgyi Márkot találta megsértve, mint ki a művészethez méltatlan zenészeket akart bandájába fölvenni.

Forrás: Petőfi-Muzeum Kolozsvár, 1888. I. évf. 2. sz. (április-június)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése