2017. okt. 6.

Jókai Mór: Szent László diadala a kunokon



Kun és magyar! Tehát volt idő, a mikor két nemzet volt ez az egy. Beszéltek külön nyelvet, imádtak külön Istent, laktak külön országokban?

Ki hinné már ma ezt el?

Hogy az a derék, daliás kun nép, melly most alföldünk sikjain a leggyökeresebb magyar törzsököt képezi, melly a legtisztább, vegyületlenebb magyar városokat lakja, melly a magyar név harczi dicsőségének leggazdagabb osztályossa, egykor mint ős ellenség ronthatott be a haza határai közé és segitett fogyasztani a testvér nemzetet?

Hogy valaha ezt a nevet gyülölték és a gyermekeket ijesztgették vele Magyarországon s a hozzájok futó királyt csufra elnevezték „Kun”-nak? – Be jó, hogy ez régen elmult!

Midőn Árbocz és Ozul kun vezérek betörtek az erdélyi határon, pusztitva, öldökölve rohantak a védtelen hon belsejéig; feldulták a városokat, a nőket, gyermekeket rabszijra füzve hurczolák magukkal, s ha nehány évvel későbben jőnek, midőn a magyar nép pártokra szakadva egymást fogyasztó harczokba merült el, talán az ország szivéig hatolnak s most Magyarországot Kunországnak hiják, a mit sokkal könnyebb volna a német historikusoknak kimondani.

De ám roszkor jöttek épen! Az ország kormányzata három hős Árpádfi kezében volt: Salamon, Géza és László vezérkedtek a magyar nép felett.

Az ifju király s az ifju herczegek felültetve hadaikat, eléje mentek az országduló hadnak, melly akkor már a Nyirséget és Bihart végig pusztitva, zsákmánynyal rakottan indult visszafelé, bizonytalan hazájába.

A cserhalmi tetőnél érték őket utól.

A kun vezérek előbb csufosan a kun gyerköczőket küldék a magyarok ellen háborúst játszani, de az első összecsapás megtanitá őket, minő ellennel van dolguk.

Erre seregeiket hirtelen összevonva, az erdős hegytetőre vonultak fel, ott várták be a magyarok támadását.

A magyar mindig legerősebb volt a rohamban. A fejedelmek három csapatra osztva seregeiket, egyszerre támadtak az ellenségre. A hegy meredekét ostromolta meg a a heves vérü király, Géza oldalról került az ellenségre, mig László iszonyu erővel ütött derekukra, mindenütt elől rohanva a legsürübb tömegek közé. A két vezér egymást kereste a harczban. Nemes szokás volt ez a régibb hadviselés alatt, férfi férfi ellen, vezér vezér ellen. – Sok vért kellett gázolni mindkettőnek, mig egymást megtalálták s a leghevesebb csata gomolyában találkozának össze. Árbocz életével fizette, hogy Lászlót megismeré, az első összecsapásnál szivén keresztülütve bukott le lováról.

Elestével el volt döntve a harcz. A kun elhullt, vagy elfutott, vagy megadta magát. E menekülés közben történt, hogy László meglátott egy futó kunt, a mint ölében egy szép magyar szüzet rabolva vitt lóhátán. Fáradt lovával be nem érheté azt; messziről kiálta a leánynak, hogy ragadja meg a kunt s rántsa le magával. A bátor magyar szűz megkapva e szóra rablója övét, levetette magát a lórul s a vele együtt lezuhant kun rövid tusa után halva esett el László kardja alatt.

Azóta sok század elmult, a kun ifjaknak nem szükség a magyar hölgyeket erőszakkal elrabolni többé, s hogy a kun honszerelme millyen meleg? arról beszélnek Petőfi versei, ki maga is ott nevekedett köztük.

(Forrás: Vasárnapi Újság, 1859. nov.20., 47. szám)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése