2016. márc. 14.

Szilágyi Sándor: Mint a főniksz madár (könyvismertetés)





… Mint a főniksz madár. Szilágyi Sándor új regénye a római császárság korában játszik, abban az időben, mikor Tiberius uralkodott Róma fölött, zsarnoksága rémülettel, tettetéssel és kémkedéssel árasztotta el a várost és elaljasította az ősi római erkölcsöket.

Ebbe a környezetbe helyez bele egy szép, szomorú szerelmi történetet egy tisztalelkűnek maradt fiatal patrícius és egy Vesta-szűz között, amely már születésében magában hordja tragikus végzetét. A regény súlya ezen a szerelmi történeten van, a történeti háttér csak a színezésre való, nem válik fő dologgá és nem terhelődik túl régiségtani részletezéssel, de viszont nem is tár fel új megvilágító szempontokat a múlt értékelésére.

Néhány igen jól megfestett képre ad alkalmat, mint pl. egy éjjeli harc leírása Róma utcáin, meg egy cirkuszi előadás leírása, - ez utóbbiban az író a már ezerszer leírt tárgyba néhány érdekes új vonást tud belevinni. A regény fő ereje nem a történeti anyag kezelésében és nem is a lélektani elmélyítésekben van, hanem az alakok eleven, friss rajzában és különösen az előadás fordulatos elevenségében. A regény szerzőjében olyan írót ismertünk meg, aki igen jól tud elbeszélni, van invenciója és érzéke a regénykompozíció követelményei iránt.

Forrás: Vasárnapi Ujság 20. szám (67. évfolyam) Budapest, 1920. október 24.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése