2016. márc. 17.

Kisfaludy Sándor szőleje – A sümegi hegy oldalában





Képünk Kisfaludy Sándor szőlejét és azon hajlékot ábrázolja, mellyben örökbecsü „Himfi szerelmének”, második részét a „Boldog szerelmet” és sok jeles költeményeit irta. E kis szőlő a sümegi hegy északi oldalán fekszik, képünk azt a sümegi várromokból tekintve tünteti fel. Mi szerény e kis hajlék és környéke, – és mi regényessé, költőivé emeli azon sajátos helyzet, mellyszerint a szives közlő azt egy omladozó régi fal nyilásán át tünteti szemünk elé. – Mintha csak mondani akarná: leomlott a régi nagyság a szegény hajlékok alól származik a mai kor dicsősége.

E képet n. t. Majer István főtanodaigazgató ur szivessége juttatá számunkra, ki azt saját maga rajzolá, kinek is nem mulaszthatjuk el köszönetünket nyilvánitani a „V. U.” olvasó közönsége nevében.

Kisfaludy Sándor, mint tudják, Sümegen lakott s egy szőleje és hajléka Badacsonban is volt, melly most hg. Eszterházy Pál birtokában van, ki bizonyosan gondoskodni fog róla, hogy e szép emléke ujabb korunknak épen maradjon meg a később idők számára s ne jusson azon büszke várka sorsára, miket költője megénekelt s miknek romfalai közelről és messziről tekintgetnek alá üres ablakaikkal az őket uj életre hivó dalnok kunyhójára.

Vajha találkoznék szives közlő! ki nagy költőnk badacsonyi hajlékának valamint sümegi lakházának rajzát is közölné velünk. Történeti emlékek e hajlékok nekünk, s ha tán az idők mostohasága s a kor közönyössége romba hagyná is azokat düledezni, az utókor számára legalább rajzukat őrizzük meg.

Vasárnapi Ujság 3. évf. 6. sz. (1856. február 10.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése